Vuokranantajan tietopankki

Lyhytaikainen vuokraus

Osa asuntosijoittajista keskittyy kalustettujen asuntojen lyhytaikaiseen vuokraukseen. Kalustetuille asunnoille on monilla paikkakunnilla kysyntää, mutta oman alueen tilanteeseen kannattaa perehtyä huolella. Lyhytaikaisessa vuokrauksessa tuotot voivat olla pitkäaikaisia vuokrasuhteita paremmat, mutta lyhytaikainen vuokraus vaatii myös työtä.

Lyhytaikaisesta vuokrauksesta puhuttaessa on hyvä erottaa kaksi erilaista strategiaa. Kun asuntoa tarjotaan yksinomaan yksittäisiksi öiksi esim. Airbnb:n tai Booking.comin kaltaisten palveluiden kautta, katsotaan se majoitustoiminnaksi. Sen pelisäännöistä voit lukea täältä.

Toinen strategia on tarjota kalustettuja asuntoja normaalilla vuokrasuhteella. Kalustettua asuntoa voi tarvita monenlaisessa elämäntilanteessa joko lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. On keikkatyöläisiä, putkiremontti- ja vesivahinkoevakkoja, erotilanteita jne. Joillain paikkakunnilla voi olla kysyntää ylimääräiselle majoituskapasiteetille sesonkiaikaan, ja sesongin ulkopuolella samaa asuntoa voi vuokrata pidemmissä jaksoissa.

Oli omana strategiana sitten kumpi vain edellä mainituista, on asunnonomistajan hyvä olla avoin vuokrauskäytännöstä myös taloyhtiön suhteen. Vaihtuvat vuokralaiset saattavat aiheuttaa ihmetystä naapureissa, mutta yleensä keskustelemalla voidaan ennaltaehkäistä epäselvyyksiä tai valituksia.

Lyhytaikaisen vuokrauksen pelisäännöt eivät ole tällä hetkellä täysin selkeät, ja monissa kaupungeissa on pyritty rajoittamaan asuinhuoneistoissa tapahtuvaa majoitustoimintaa. Joissain kaupungeissa on puututtu jopa lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin, jotka vertautuvat tosiasiassa normaaliin asumiseen. Oman kunnan linjauksiin onkin hyvä perehtyä, ennen kuin valitsee strategiakseen lyhytaikaisen vuokraamisen.