Tietoa yksityisistä vuokranantajista

Suomessa on noin 340 000 yksityistä vuokranantajaa, jotka vuokraavat noin 380 000 asuntoa. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia. Heiltä saa kodin kaikkiaan yli puoli miljoonaa ihmistä.

Keitä yksityiset vuokranantajat ovat? 

Tyypillinen vuokranantaja on keskituloinen ja keski-ikäinen, ja hän omistaa yhdestä kolmeen vuokra-asuntoa. Alle 7 prosentilla on 10 tai enemmän vuokra-asuntoa. Asuntosijoittaminen on myös hyvin tasa-arvoinen sijoitusmuoto. Kyselyyn vastanneista vuokranantajista miesten ja naisten osuus jakautuu lähes tasan. Vastaajista 92 prosenttia ilmoitti vuokraavansa kerrostaloasuntoa, 17 prosenttia rivitaloasuntoa ja 8 prosenttia kalustettua asuntoa.  

Yleisin tavoite asuntosijoittamisessa on säästäminen eläkepäivien toimeentulon turvaksi. Näin kertoo 44,5 prosenttia Vuokranantaja-kyselyyn vastanneista jäsenistä. Noin neljännes mainitsee tärkeimmäksi päämääräkseen nykyisen omaisuuden arvon turvaamisen, kun samalla reilu viidennes tavoittelee taloudellista riippumattomuutta. 

Yksityiset vuokranantajat ovat riskin kaihtajia. Ylivoimaisesti suurin ilmoittaa välttelevänsä suuria riskejä ja tavoittelevansa joko pientä tai maltillista tuoton ja riskin suhdetta. Suurta riskiä-tuottosuhdetta tavoittelee ainoastaan 6,3 %. 

Maltti yhdistävä tekijä niin velanotossa, asuntojen ostossa kuin vuokrankorotuksissakin  

Valtaosalla vuokranantajista on velkaa maltillisesti. Vuokranantajakyselyyn vastanneista vuokranantajista noin 60 prosentilla sijoitusasunnot olivat kokonaan velattomia tai lainaa, joko pankin myöntämää sijoitusasunto- tai taloyhtiölainaa, oli alle puolet suhteessa kaikkien sijoitusasuntojen arvoon. Noin 17 prosentilla asunnot olivat täysin velattomia ja 80 prosenttia tai enemmän lainaa suhteessa sijoitusasuntojen arvoon on 7 prosentilla.

Taloyhtiölainaa ei ollut lainkaan 27,7 prosentilla vastaajista. Yli 70 prosenttia taloyhtiölainaa suhteessa sijoitusasuntojen arvoon oli vain 1,8 prosentilla vastaajista ja yli 60 prosenttia jopa reilusti vähemmällä kuin joka kymmenellä.

Vuokranantajakysely 2024

Vuokranantajakysely 2024 toteutettiin 22.11.-10.12.2023. Kyselyyn vastasi 2041 yksityistä vuokranantajaa, ja suurin osa tämän sivun tiedoista perustuu kyselyn tuloksiin.