Yksityisten vuokranantajien verotusta pitää keventää

Yksityiset vuokranantajat ovat merkittäviä veronmaksajia: vuonna 2016 Suomen noin 210 000 yksityistä vuokranantajaa maksoi valtiolle veroja vuokratuloista noin 511 miljoona euroa. Yksityisten vuokranantajien hyötyä yhteiskunnalle ei kuitenkaan mitata vain veroissa. Toimivammalla veropolitiikalla voitaisiin kanavoida lisää yksityisiä investointeja helpottamaan asuntotilannetta.

Suomessa on verottajan ja Tilastokeskuksen arvion mukaan noin 210 000 yksityistä vuokranantajaa, jotka vuokraavat noin 300 000 asuntoa joka puolella Suomea. Laskennallisesti yksityinen vuokranantaja siis omistaa ja vuokraa noin 1,4 asuntoa. Yksityiset vuokranantajat ovat siis merkittäviä veronmaksajia ja tarjoavat vielä jollekin ihmiselle tai ihmisille asunnon.

Keskimäärin yksityinen vuokranantaja saa verottajan tilastojen mukaan noin vuokratuloja noin 415 euroa kuukaudessa. Yksityiset vuokranantajat maksoivat vuonna 2016 valtiovarainministeriön arvion mukaan veroja vuokratuloista noin 511 miljoona euroa. Tuolla verokertymällä voidaan esimerkiksi palkata 12700 lastentarhanopettajaa. Se on valtava summa, jolla kustannetaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluja. Yksityiset vuokranantajat tekevät hyvää.

Yksityinen vuokranantaja maksaa pääomatuloveroa vuokratuloistaan. Pääomatuloveroa on järjestelmällisesti kiristetty: Vuonna 1995 pääomatuloverokanta oli vielä 25 prosenttia, ja nyt pääomatulovero on 30 prosenttia alle 30 000 euron vuokratuloista sekä ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Ylivoimaisesti suurin osa yksityisistä vuokranantajista siis maksaa vuokratuloistaan euromääräisesti isompaa veroa kuin maksaisivat, jos verotus menisi ansiotuloveroasteikon mukaan.

Miksi yksityisen vuokranantajan verokohtelun keventäminen on tärkeää?

Asuntoja tarvitaan lisää kaupunkeihin ja vuokra-asumisen kysyntä vain kasvaa. Tarvitaan nykyisiä ja uusia yksityisiä vuokranantajia sijoittamaan pääomia asumiseen ja vuokra-asuntoihin. Ilman tuota panostusta vuokra-asuntojen kysyntään ei voida vastata. Jos tarjontaa ei saada pysymään riittävällä tasolla, se tarkoittaa väistämättä asumisen hinnan nousua.

Yksityinen vuokranantaja on myös siitä erinomainen asuntopolitiikan kannalta, että yksityiset tehokkaasti taklaavat segregaatiota eli alueiden eriytymistä jo itsessään. Yksityisten vuokra-asunnot ovat tasaisesti ympäri asuntokantaa sekaisin omistusasujien kanssa.

Veropolitiikan isoon kuvaan olisikin viipymättä saatava muutos. Pääomatuloverojen keventäminen yksityisiltä vuokranantajilta kannustaisi sijoittamaan lisää asuntoihin. Vuokratulot voisivat olla esimerkiksi kahden asunnon osalta verovapaita tai vuokratulot voisivat olla tiettyyn euromäärään verovapaita.

Näin saataisiin lisää asuntoja ihmisille sekä vuokrien ja asumismenojen nousua hillittyä. Lisäksi kansankapitalismia sekä kasvollista omistajuutta saataisiin vahvistettua, mitä Suomessa tarvitaan lisää.

Kirjoittaja:
Tuomas Viljamaa

Yhteiskuntasuhdepäällikkö
tuomas.viljamaa@vuokranantajat.fi
040 723 5821

Teksti on julkaistu myös Kiinteistölehdessä marraskuussa 2017.

LUE LISÄÄ

Yksityiset vuokranantajat asuntomarkkinoiden joustavimpia – verotus estää toiminnan laajentumista

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus osoittaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asuntomarkkinoiden joustavin ja maltillisin toimija vuokrankorotuksissa. Vain 16 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Vuokratuloihin kohdistuva pääomatulovero koetaan kireäksi ja esteenä uusien asuntojen hankinnalle. Tulokset selviävät Vuokranantaja 2017 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 3400 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset vuokranantajat ovat vuokramarkkinoiden joustavin toimija. Vain 16 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Käytännössä yksityiset arvostavat pitkiä ja hyvin toimivia vuokrasuhteita, joissa sekä vuokralainen että vuokranantaja ovat tyytyväisiä.

Tulokset käyvät ilmi Suomen Vuokranantajien loka-marraskuussa 2017 toteuttamasta kyselytutkimuksesta, jonka tarkoituksena on selvittää suomalaisten vuokranantajien toimintatapoja, näkemyksiä vuokra-asuntomarkkinoista ja ennustaa vuokramarkkinoiden kehitystä yksityisten vuokranantajien näkökulmasta.

”Markkinatilanne on viime vuosina ollut sellainen, että hyvistä vuokralaisista kannattaa pitää kiinni. Tämän yksityiset vuokranantajat ovat sisäistäneet hyvin. Vuokrankorotuksia yksityiset vuokranantajat tekevät institutionaalisia toimijoita harvemmin. Mieluummin toimiva ja pitkä vuokrasuhde kuin aivan tappiin asti korotettu vuokra”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva näkee.

Yksityisten vuokranantajien yleisin vuokrankorotusperuste on edelleen elinkustannusindeksi. Viime vuosina elinkustannusindeksi ei ole juurikaan noussut, joten se on toiminut ikään kuin ”vuokrankorotusjarruna”.

Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että vuokratason nousun taustalla ovat ennen kaikkea institutionaalisten toimijoiden vuokrankorotukset.

”Kun ottaa huomioon, että korotukset ovat jääneet monilta viime vuosina tekemättä, voidaan todeta, että syyt yleiselle vapaarahoitteisten vuokrien nousulle on jossain muualla kuin yksityisten vuokranantajien toiminnassa. Joissain tilanteissa yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet jopa laskemaan vuokria”, kommentoi Koro-Kanerva.

Yksityisten vuokranantajien verotus on kireää

60 prosenttia yksityisistä vuokranantajista harkitsisi uuden vuokra-asunnon hankintaa ja vuokraustoiminnan laajentamista, mikäli vuokratulojen pääomatuloveroja kevennettäisiin. 60 prosenttia vastaajista kokee vuokratuloihin kohdistuvan pääomatuloveron liian raskaaksi ja sen koetaan estävän uusien asuntojen hankkimista.

”Luku on kasvanut viime vuodesta, jolloin se oli 55 prosenttia vastaajista. Vuokratulojen verotuksen keventäminen lisäisi asuntotuotantoa. Peräti 15 prosenttia vuokrasta on pääomatuloveroa, joten pääomatuloveron keventäminen vähentäisi entisestään vuokrienkorotuspainetta”, Koro-Kanerva analysoi.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja 2017 -kyselytutkimus selvitti yli 3400 yksityisen vuokranantajan toimintatapoja ja näkemyksiä vuokra-asuntomarkkinoista. Kyselytutkimus toteutettiin loka-marraskuussa 2017. Vuokranantaja 2017 -kyselytutkimuksen mukaan 96% Suomen Vuokranantajien jäsenistä suosittelisi jäsenyyttä ystävälleen.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva, p. 050 303 1615, mia.koro-kanerva@vuokranantajat.fi

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa, p. 040 723 5821, tuomas.viljamaa@vuokranantajat.fi

Tutustu tuloksiin

LUE LISÄÄ

Muutoksia jäseneduissa

Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia jäsenetuja. Tavoitteenamme on tehdä vuokranantajien ja asuntosijoittajien toiminnasta kannattavampaa ja helpompaa. Haluamme tarjota etuja koko vuokrauksen elinkaareen.

Tältä sivulta näet merkittävimmät muutokset jäseneduissa vuodenvaihteessa 2017!


Uusi Vuokranantaja-lehti ilmestyy tammikuussa 2018

Suomen Vuokranantajat aloittaa uuden jäsenlehden julkaisemisen tammikuussa 2018. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Vuokranantaja-lehti tarjoaa 100% vuokranantajien ja asuntosijoittajien arkeen liittyvää asiaa.

Muutoksen jälkeen tammikuusta 2018 alkaen jäsenille postitetaan siis upouusi Vuokranantaja-lehti, ei enää Kiinteistölehteä. Kiinteistölehti on jäsenten käytettävissä digitaalisena versiona sekä painettuna lehtenä -50% jäsenetuhinnalla.

Tutustu Kiinteistölehden etuihin

Muutoksia neuvonta- ja luottotietotarkistuksen palveluissa

Luottotarkistuksia tehdään jatkossa vain sähköisesti

Vuokranantajien jäsenenä tarkistat vuokralaisehdokkaan luottotiedot edullisesti ja kätevästi! Vuoden 2018 alusta alkaen luottotietotarkistuksia voi tehdä vain sähköisesti. Puhelintarkistus poistuu käytöstä tietosuojasyistä.

Siirry online-luottotietotarkistukseen

Suomen Vuokranantajien neuvonta antaa myös talous- ja veroneuvontaa

Suomen Vuokranantajien neuvonta palvelee myös talous- ja veroneuvonnan asioissa. Vuoden 2018 alusta alkaen talous- ja veroneuvonnalle ei ole enää erillistä numeroa, vaan neuvomme jäseniä ensisijaisesti Suomen Vuokranantajien neuvontanumerosta käsin.

Katso neuvonnan yhteystiedot

 

Uusia jäsenetuja

Loppuvuodesta 2017 Suomen Vuokranantajien jäsenille on lanseerattu useita uusia jäsenetuja.

Danske Bankin chat auttaa asuntosijoittamisen kysymyksissä

Haluatko tietoa Danske Bankin vaihtoehdoista sijoitusasuntojen rahoittamiseen? Voit kysyä asiasta suoraan Danske Bankin rahoitusneuvojilta chatilla. Chat näkyy Suomen Vuokranantajien sivustolla https://vuokranantajat.fi/asuntosijoittaminen/

Chat on auki ma-pe klo 09-20 ja la klo 10-16. Chatin ollessa poissa käytöstä voit jättää yhteydenottopyynnön.
Chatia pilotoidaan helmikuuhun 2018 saakka.

Keittiömaailman edut

Vuokranantajien jäsenenä saat uuteen A la Carte- tai Petra-keittiöön 30 mm paksut vakiomalliston laminaattitasot veloituksetta sekä maksuttoman suunnittelu- ja mittauspalvelun. Etu on voimassa 31.12.2017 saakka Keittiömaailman valtuutetuissa Pro-myyntipisteissä.

Lue lisää

Nooa Säästöpankin nimetyt säästöpankkiirit palveluksessasi

Nooa Säästöpankki ja Suomen Vuokranantajat tekevät yhteistyötä tarjoten asuntosijoittajille asiantuntijatietoa ja -osaamista. Nooa Säästöpankin nimetyt säästöpankkiirit tuntevat asuntosijoittajien tilanteet ja keskustelevat mielellään rahoituksesta juuri siellä, missä sinulle parhaiten sopii pääkaupunkiseudun alueella. Suomen Vuokranantajat puolestaan tarjoavat säästöpankkiireille asiantuntemustaan asuntosijoittamisen erityiskysymyksissä.

Tutustu nimettyihin säästöpankkiireihin

Etua sähköstä – Priima-sopimus vuokranantajille ja vuokralaisille

Pohjois-Karjalan Sähkön Priima-sähkösopimus on Suomen sähkömarkkinoilla ainutlaatuinen tuote. Se tuo sinulle sähkön käyttäjänä palvelualustan, jolla voit hankkia sähköä pörssin tuntihinnalla tai tehdä halutessasi hintakiinnityksiä. Lisäksi voit valita sähköllesi haluamasi GO-alkuperäsertifioidun tuotantomuodon.

Tutustu etuun

SKH Isännöinnin etu poistuu käytöstä

SKH Isännöinnin etu isännöitsijätodistuksista poistuu käytöstä 31.12.2017.

 

Jäsenkoodi vaihtuu alkuvuodesta

Suomen Vuokranantajien etuihin oikeuttava jäsenkoodi vaihtuu vuosittain tammi-helmikuun taitteessa. Uusi jäsenkoodi tiedotetaan jäsenille sähköpostitse sekä jäsenmaksulaskun yhteydessä menevässä jäsenkirjeessä. Seuraa tiedotusta!

Katso kaikki jäsenedut

ps. 96% jäsenistämme suosittelisi jäsenyyttä kaverilleen. Oletko sinä yksi heistä? Jokaisesta uudesta jäsenestä lähetämme sinulle kiitokseksi leffaliput!

 

 

 

LUE LISÄÄ

Poikkeuksia neuvontapalvelujen aukioloajoissa

Suomen Vuokranantajien neuvontapalvelujen aukioloajoissa on seuraavia poikkeuksia:

to 14.12. neuvontapalvelut kiinni
ti 19.12. lakineuvonta auki klo 9-13.30, neuvonta jäsenasioissa auki klo 12-13.30

Muina arkipäivinä neuvontapalvelumme palvelevat normaalisti.

Katso neuvontapalvelujen yhteystiedot

Pahoittelemme asiasta mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa!

LUE LISÄÄ

Yksityinen vuokranantaja käyttää maltillisesti velkavipua ja ymmärtää korkoriskit

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus osoittaa, että yksityiset vuokranantajat käyttävät velkavipua maltillisesti ja ymmärtävät korkoriskit. Vuokranantajat näkevät asuntosijoittamisen kannattavana pitkän tähtäimen sijoitusmuotona. Tulokset selviävät Vuokranantaja 2017 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 3400 yksityistä vuokranantajaa.

Suomen Vuokranantajien tekemän kyselytutkimuksen mukaan yksityinen vuokranantaja käyttää maltillisesti velkaa ja ymmärtää korkoriskit.

”Reilu kolmannes vastaajista ei käytä lainarahaa vuokra-asuntosijoituksiin ollenkaan”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva purkaa kyselyn antia.

Tutkimuksen mukaan puolet yksityisistä vuokranantajista ei käytä lainarahaa ollenkaan tai käyttää alle 50 prosenttia hankintahinnasta velkaa. Korkojen nousuun on varautunut noin puolet yksityisistä vuokranantajista. Tämä selittyy sillä, että niin moni ei käytä velkaa ollenkaan.

”Noin 23 prosenttia vastaajista käyttää uusien asuntojen hankinnassa yli 80 prosentin lainarahaa. Korkojen nousuun on varautunut noin puolet vastaajista. Kaikkien, joilla on velkaa yli 50 prosenttia hankintahinnasta, kannattaa suojata sijoituksiaan korkoriskiltä, mutta korkojen nousuun täytyy kaikkien varautua. Yksityiset vuokranantajat ovat yleisesti ottaen suojautuneet hyvin korkojen nousulta”, Koro-Kanerva sanoo.

”On myös huomattava, että 100 prosentin velkarahan käyttäminen asuntosijoituksissa on turvallista, jos lainan vakuutena on esimerkiksi toinen velaton sijoitusasunto. Asuntosijoitussalkun kokonaisuus ratkaisee. Siksi 100 prosentin velkavipu uuden sijoitusasunnon hankinnassa ei aina ole riskipitoista. Hyvä kumppanuus ja yhteistyö rahoittajien kanssa on yksityisille vuokranantajille tärkeää”, Koro-Kanerva perustelee.

Järjestelmäriskistä ei voida puhua

Suomalaiset lyhentävät kuuliaisesti lainojaan. Tämä näkyy myös asuntosijoittajien keskuudessa. Kolmasosa asuntosijoituksista on velattomia. Vain noin 9 prosentilla vuokranantajista on lainaa yli 100 000 euroa asuntoa kohden.

”Vastaajien keskimääräinen velka asuntoa kohden on noin 40 000 euroa ja vastaajien velkaisuusaste on kokonaisuutena noin 37 prosenttia. Järjestelmäriskistä ei voida puhua. On kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää korkoriskiä ja osata hallita riskiä oman kyvyn mukaan. Kassavirran merkitystä asuntosijoittamisessa ei voi liikaa korostaa. Pelkän arvonnousun varaan sijoituksia ei pidä rakentaa”, Koro-Kanerva argumentoi.

Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä toimija Suomen asuntomarkkinoilla. Heidän omistuksessaan on kaksi kolmasosaa vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Suomen Vuokranantajien loka-marraskuussa 2017 tekemään Vuokranantaja 2017 -kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 3400 yksityistä vuokranantajaa. Kyselytutkimus tehdään vuosittain. Vuokranantaja 2017 -kyselytutkimuksen mukaan 96% Suomen Vuokranantajien jäsenistä suosittelisi jäsenyyttä ystävälleen.

Lisätietoa:
Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva, p. 050 303 1615, mia.koro-kanerva@vuokranantajat.fi
Yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa, p. 040 723 5821, tuomas.viljamaa@vuokranantajat.fi

Katso Vuokranantaja 2017 -kyselyn tulokset

Koonti Vuokranantaja 2017 -kyselyn rahoitusosion tuloksista

 

LUE LISÄÄ

Uusi Vuokranantaja-lehti ilmestyy tammikuussa 2018

Suomen Vuokranantajat aloittaa uuden jäsenlehden julkaisemisen tammikuussa 2018. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Vuokranantaja-lehti tarjoaa 100% vuokranantajien ja asuntosijoittajien arkeen liittyvää asiaa. Lehti postitetaan kotiin kaikille jäsenille tammikuussa 2018.

Jos haluat Kiinteistölehden jatkossa postitse, muista tehdä tilaus

Muutoksen jälkeen Kiinteistölehti on jäsenten käytettävissä digitaalisena versiona sekä painettuna lehtenä -50% jäsenetuhinnalla.

Varmista, että painettu Kiinteistölehti kolahtaa postiluukkuusi myös vuonna 2018! Suomen Vuokranantajien 50 %:n jäsenetualennuksella saat Kiinteistölehden, taloyhtiöväen keskeisimmän tietopaketin kymmenen kertaa vuodessa edulliseen hintaan 46 euroa vuosikerralta (normaali hinta 92 euroa). Tilausta varten tarvitset vuokranantajien jäsenkoodin.

Pidä taloyhtiötietosi ajan tasalla ja tilaa painettu Kiinteistölehti myös jatkossa!

Tilaa Kiinteistölehti

 

LUE LISÄÄ

Suomen Vuokranantajien uudet neuvontalakimiehet esittelyssä

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimiehinä aloittavat 27.11.2017 Olga Lehtonen ja Tarik Ahsanullah.

Lehtonen opiskelee kolmatta vuotta oikeustieteitä Turun yliopistossa. Myös kaupallinen ala kiinnostaa Lehtosta, ja työn alla on juridiikan lisäksi liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus Turun kauppakorkeakoulussa. Hänellä on myös vankka asiakaspalvelukokemus.

Ahsanullah on viidennen vuoden oikeustieteen opiskelija Helsingin yliopistosta. Viimeiset kaksi vuotta Ahsanullah on toiminut tiiviisti koulutuspolitiikan ja opiskelijoiden edunvalvonnan parissa sekä paikallisesti että Suomen ylioppilaskuntien liitossa.

Lehtonen ja Ahsanullah neuvovat vuokranantajia vuokraamiseen liittyvissä juridisissa kysymyksissä osana Suomen Vuokranantajien lakitiimiä.

Katso neuvonnan yhteystiedot

LUE LISÄÄ

Mitä vuokralainen voi kunnostaa huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa?

Me Vuokranantajat -blogissa Aleksi Sarasmaa vastaa kysymykseen, voiko vuokralainen tehdä huoneistossa kunnostustöitä ilman vuokranantajan lupaa.

”Vuokralainen ei lähtökohtaisesti saa tehdä huoneistossa mitään kunnossapito- tai muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa, vaan kaikista töistä on sovittava vuokranantajan kanssa erikseen. Tällöin tulee muistaa sopia myös siitä, kuka vastaa työn kustannuksista.

Poikkeuksena on tilanne, jossa huoneisto tulee puutteelliseen kuntoon vuokrasuhteen aikana, eikä vuokranantaja vuokralaiselta kehotuksen saatuaan korjaa puutteellisuutta. Tällöin vuokralainen saa korjata puutteellisuuden vuokranantajan kustannuksella. Kustannusten tulee pysyä kohtuullisina.

Toinen poikkeustilanne on kyseessä silloin, kun huoneistoa uhkaa välitön vahingoittuminen. Tällöin vuokralaisella on oikeus ryhtyä toimenpiteisiin vahingon estämiseksi. Mikäli vahinko on ehtinyt jo tapahtua, on vuokralaisella oikeus ryhtyä toimenpiteisiin sen rajoittamiseksi. Näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset kuuluvat lähtökohtaisesti vuokranantajan maksettaviksi.”

Kirjoittaja Aleksi Sarasmaa toimi Suomen Vuokranantajien neuvontalakimiehenä lokakuuhun 2017 saakka.
Teksti on julkaistu Kiinteistölehdessä lokakuussa 2017

Kysyttävää?
Suomen Vuokranantajien neuvonta vastaa jäsenille.

 

LUE LISÄÄ

Putkiremontti – täydellinen hetki keittiön uusimiselle

Petra keittio Ronja 684H

Putkiremontti on erinomainen mahdollisuus parantaa asunnon viihtyvyyttä ja elämänlaatua vaikkapa uuden unelmakeittiön muodossa, kirjoittaa Keittiömaailman Maarit Savolainen.

Erinomaisen hyvät perusteet

Vantaa Tammiston Keittiömaailman projektipäällikkö Petteri Ilvonen osaa heti listata erinomaisen hyviä perusteita keittiön uusimiselle putkiremontin yhteydessä:

”Asunnon viihtyvyyteen kannattaa ja pitääkin panostaa. Yksi tärkeimmistä syistä saneerata keittiö putkiremontin yhteydessä on uuden keittiön tuoma mielihyvä. Uusimalla keittiön, arkeen

Petteri Ilvonen

Petteri Ilvonen

saadaan kaivattua luksusta ja asukkaan elämänlaatu paranee. Yksilöllisillä valinnoilla kodista tulee omia tarpeita palveleva kokonaisuus. Uusilla mekanismeilla keittiöön saadaan toimivuutta ja ergonomisuutta. Vanhat kodinkoneet kannattaa myös vaihtaa remontin yhteydessä energiaa säästäviin malleihin, näin keittiöstä saadaan myös ekologinen ja vähän energiaa kuluttava.

Koko asunnon arvo ja ulkonäkö paranee ja osakas saa remonttiin investoimansa rahat takaisin, jos myy asuntonsa edelleen. Kun seinät revitään auki, pitää vanha keittiö joka tapauksessa purkaa, ainakin osittain. Lisäksi vanhojen kalusteiden uudelleen asennus ei aina onnistu ehjänä ja siististi. Tällöin on taloudellisesti järkevää asentaa aikansa eläneiden kaapistojen tilalle kokonaan uudet, tilaan sopivat ja ergonomiset kalusteet.

Kun keittiön uusiminen ajoitetaan putkiremontin yhteyteen, saadaan kodin sydän kerralla kuntoon yksillä remonttipölyillä. Ja totta kai usean osakkaan yhtäaikaisesti tekemä hankinta tulee edullisemmaksi ja helpommaksi, kuin yksittäisen keittiön hankkiminen. Osana kokonaispalvelua Keittiömaailma järjestää tarvittaessa myös rahoituksen. Kannattaa myös muistaa, että vuokrakäytössä olevan asunnon keittiöremontin kustannukset voi vähentää verotuksessa.”

Kuinka keittiöremontti etenee putkiremontin yhteydessä?

”Yritämme päästä yhtiökokouksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kertomaan projektista”, kertoo Petteri Ilvoinen.

”Järjestämme myös taloyhtiöiltoja myymälässämme, jolloin asukkailla ja osakkailla on mahdollisuus kuulla keittiöremonttiin liittyvistä asioista, kysellä asiantuntijoilta ja tutustua samalla laajaan valikoimaamme. Lisäksi näytämme esimerkkejä 3D-kuvien avulla, miltä uusi keittiö voisi remontin jälkeen näyttää.

Jos ja kun asiakas päättää uusia keittiönsä, teemme asiakkaalle maksutta oman, juuri asiakkaan henkilökohtaisiin tarpeisiin ja toiveisiin sopivan henkilökohtaisen suunnitelman ja tarkan kustannuslaskelman. Eli asiakas sanelee ehdot, me toteutamme sen. Myymälässämme putkiremonttiasiakkaita palvelemaan nimetty keittiösuunnittelija hoitaa keskitetysti koko projektin yhdessä taloyhtiövalvojan ja urakoitsijan kanssa, sovittaen keittiöprojektin putkiremontin aikatauluihin. Näin pyrimme tekemään asiakkaalle keittiön uusimista innostavan projektin. Putkiremontista jää mukava muisto uuden keittiön muodossa ja päivittäistä iloa vuosiksi eteenpäin.”

”Emme tee unelmia vaan paljon enemmän, teemme kodin, jossa arki ja pyhä sujuu kuin tanssi”, Petteri lopuksi tiivistää.

Uusi keittiö putkiremontti

Edut osakkeenomistajalle, kun keittiöremontti tehdään putkiremontin yhteydessä

AIKATAULUETU

Säästyt putkiremontin jälkeen tehtävältä erilliseltä remontilta. Vanha keittiö on joka tapauksessa purettava ainakin osittain remontin tieltä, joten on järkevää ja kannattavaa tehdä keittiöremontti putkiremontin yhteydessä.

SÄÄSTÄ AIKAA

Ammattilaisen juuri sinulle valmiiksi miettimä projektisuunnitelma aikatauluineen.

SÄÄSTÄ VAIVAA

Kun koko keittiöremontti on ammattilaisen toimesta suunniteltu alusta loppuun, jää kalusteiden tilaus sekä tarvittaessa myös sähkö- ja putkitöiden tilaus ja aikataulutus ammattilaiselle.

SÄÄSTÄ RAHAA

Rahaa säästyy. Vanha keittiö pitää joka tapauksessa ainakin osittain purkaa, eikä vanhojen kalusteiden uudelleenasennus aina onnistu ehjänä ja siistinä. Asennus maksaa joka tapauksessa, joten onhan se järkevämpää asentaa aikansa eläneiden kaapistojen tilalle kokonaan uudet, jotka vastaavat muutenkin tämän päivän keittiökäyttäytymistä sekä ergonomialtaan että ulkonäöltään.

EI VÄÄRIN TEHTYJÄ REMONTTEJA

Keittiöremontin tarkistaa aina taloyhtiön valtuuttama virallinen tarkistaja, joten tiedät, että remonttisi on aina oikein tehty.

KEITTIÖN SUUNNITTELUPALVELU KÄYTÖSSÄSI

Keittiön näyttävyydestä ei tarvitse tinkiä. Suunnittelemme tarvittaessa juuri sinun toiveidesi ja tarpeidesi mukaisen yksilöllisen keittiön.

ASENNUS TAKUUTYÖNÄ

Juuri meidän kalusteidemme asennukseen koulutetut ja perehtyneet luottoasentajamme takaavat onnistuneen ja viimeistellyn lopputuloksen – ja aina takuutyönä.

 

Petra keittiö Ronja 684H

Heräsikö mielenkiintosi?

Kysy lisää Keittiömaailman Pro-myyjiltä ja varaa samalla aika maksuttomaan suunnittelutuokioon.
Tutustu myös Keittiömaailman Suomen Vuokranantajien jäsenille tarjoamaan jäsenetuun!

Teksti: Keittiömaailma, Maarit Savolainen

Suomen Vuokranantajien vinkki:

KEITTIÖREMONTISTA VEROVÄHENNYS

Osakkeenomistajana voit vähentää vuokra-asuntoon teettämäsi keittiöremontin kustannukset verotuksessa. Keittiöremontti katsotaan sen laadusta ja laajuudesta riippuen vuosikorjaukseksi tai osin vuosikorjaukseksi ja osin perusparannukseksi ja kustannukset vähennetään tämän mukaisesti. Uusien kodinkoneiden hankintamenot voi vähentää joko vuosimenoina tai poistoina laitteen hinnasta riippuen.

Lue lisää remonttiaiheisia blogitekstejä:

Neuvontalakimies Ville Hopsu: Remontilla koti vuokralaiselle
Neuvontalakimies Ville Hopsu: Taloyhtiön korjaushanke: tulouttaako vaiko rahastoida?

Tekstiä muokattu 14.11.2017: Maininnat kotitalousvähennyksestä poistettu. Kotitalousvähennystä ei saa sijoitusasuntoon.

LUE LISÄÄ

Remontilla koti vuokralaiselle

Lain mukaan vastuu huoneiston kunnossapidosta on vuokranantajalla. Vuokranantajan on varmistettava, että asunto on kunnossa koko vuokrasuhteen ajan. Tarvetta remontoinnille voi ilmetä kuitenkin vuokrasuhteen aikana taikka sen päättyessä. Remontissa on tärkeä kuunnella vuokralaisen toiveita.

Vuokrasuhteen aikana suoritettavat korjaukset

Lain mukaan vuokranantaja voi suorittaa huoneistossa korjaus- ja muutostöitä vuokrasuhteen aikana. Käytännössä vuokranantajan on muistettava, että tekee töitä toisen ihmisen kodissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi velvollisuutta ilmoittaa remontista etukäteen. Kiireelliset korjaus- ja muutostyöt vuokranantaja voi toki tehdä heti. Sellaiset korjaukset, joista ei aiheudu olennaista haittaa tai häiriötä vuokraoikeuden käyttämiselle, voidaan suorittaa 14 päivän ilmoitusajan jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvin pieniä toimenpiteitä, kuten oven kahvan vaihtamista.  Laajemmista korjauksista ja parannuksista on ilmoitettava vuokralaiselle vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista. Tällaisena laajempana korjauksena pidetään jo esimerkiksi keittiökalusteiden vaihtoa taikka seinien maalausta.

Vuokranantajalla ja vuokralaisella on myös mahdollisuus sopia keskenään remontin aloittamisesta siten, että edellä mainittua ilmoitusaikoja ei tarvitse noudattaa. Asioista sopiminen osapuolten kesken pätee muihinkin tilanteisiin vuokrasuhteessa. Hyvät välit vuokralaiseen helpottavat myös remontoimista.

Vuokranantajan on kaikissa tilanteissa huolehdittava siitä, että hänen suorittamansa korjaukset ja muutokset eivät aiheuta kohtuutonta haittaa tai häiriötä vuokralaiselle. Vuokralaisella on oikeus saada vuokraa alennetuksi tai kokonaan vapautus vuokran maksamisesta siltä ajalta, jolloin huoneistoa ei ole voitu käyttää tai se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Huomioi vuokralaisen toiveet remontissa

Lähes aina vuokranantajan suorittamien remonttien yhteydessä puhutaan ilmoitusvelvollisuuksista, asbestista ja kunnossapitovastuusta. Harvemmin nousee esille se, mitä vuokralainen voisi haluta, tai onko tarvetta käyttää ammattimaista suunnittelijaa apuna huoneiston remontoinnissa. Remontin tarve lähtee yleensä huoneiston kunnosta, jossa ”kauneus on katsojan silmässä”. Osan mielestä muovimatto ja vanhat, mutta valkoiset seinät ovat hyväkuntoisen huoneiston tunnusmerkit, kun taas osan mielestä lattian pitää olla vähintään hyväkuntoista laminaattia ja seinien tulee olla vastamaalatut.

Itse ajattelen siten, että hyvä lähtökohta huoneiston kunnon ja tason arviointiin on se, että viihtyisikö sitä itse asunnossa ja voisiko sitä pitää omana kotina. Vuokraamisessa on kuitenkin kyse siitä, että vuokrataan ihmisille koteja.

Pintaremontit eivät ole kohtuuttoman kalliita ja voivat vaikuttaa paljonkin vuokralaisen viihtyvyyteen. Lisäksi vuokranantaja voi vähentää remontin kulut vuokratulon verotuksessa.  Vuokrasuhteen aikana remontoiminen on hieman hankalampaa kuin vuokralaisen vaihtuessa, mutta vuokrasuhteen aikana tehdyt remontit parantavat vuokralaisen asumisviihtyvyyttä ja edesauttavat pitkän vuokrasuhteen syntymistä.

Kirjoittaja: Neuvontalakimies Ville Hopsu
Teksti on julkaistu Kiinteistölehdessä lokakuussa 2017.

LUE LISÄÄ