Vuokrakehityksen tuoreissa tilastoissa näkyy vuokramarkkinoiden alueellinen eriytyminen yhä selvemmin

18.1.2024

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 viimeiseltä neljännekseltä loka-joulukuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,2 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla vain hyvin lievästi positiivinen (0,1 %) eroten yhä selvemmin muusta Suomesta (+2,0 %). Vaikka vuokramarkkinoiden ylitarjonnasta puhutaan paljon, on kehitys tosiasiassa varsin eroava ympäri Suomea, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Oulussa (2,8 %), Hämeenlinnassa (2,5 %) ja Kokkolassa (2,4 %). Vähiten vuokrat nousivat kaikissa kolmessa pääkaupunkiseudun suuressa kaupungissa. Helsingissä (0,1 %) ja Vantaalla (0,2 %) nähtiin erittäin maltillinen nousu, kun taas Espoossa vuokrat polkivat paikallaan (0,0 %). Pääkaupunkiseudun tietyissä osissa nähtiin jopa vuokrien laskua.   

”Pääkaupunkiseudun ylitarjonta vuokra-asunnoissa tulee yhä selvemmin esille vuokratilastoissa. Lisäksi kun otetaan huomioon pääkaupunkiseudun sisäiset erot niin alueellisesti kuin huoneistotyypeittäin, on nähtävillä jopa vuokrien laskua. Nyt on siis nähtävillä, että kun tarjontaa on tarpeeksi paljon, vuokrat voivat myös laskea”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

”Ero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä on kasvanut, ja kahdeksalla paikkakunnalla nähtiin jo vähintään kahden prosentin nousua vapaarahoitteisissa vuokrissa vuoden 2023 viimeisen vuosineljänneksen aikana”, hän lisää.

Viime tilastojulkistuksissa on nähty reippaampaa vuokrakehitystä suuremmissa vuokra-asunnoissa ja sama kehitys jatkuu edelleen. Vuodentakaiseen verrattuna kolmioiden ja sitä suurempien vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maan tasolla 1,4 prosenttia. Yksiöissä ja kaksioissa vuokrien vuosimuutos oli 1,2 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Oulussa (3,7 %), kaksioissa Riihimäellä (2,5 %) ja perheasunnoissa Hämeenlinnassa (3,2 %).

”Pääkaupunkiseudun heikko vuokrakehitys vetää koko maan tilastoja alaspäin. Näin ollen vuokranantajan kannattaa katsoa oman alueensa kehitystä koko maan sijaan”, Karlsson toteaa.

Kun otetaan pääkaupunkiseutu pois, muualla Suomessa yksiöiden vuokrat nousivat 1,9 %, kaksioiden 2,0 % ja kolmioiden 2,2 %.