Vuokranantaja 1/2024

Maksuhäiriöinen voi olla hyvä vuokralainen

Merja Tikka sai vuokrattua omakotitalon, kun hänen sisarensa suostui takaajaksi.

Teksti KATARIINA KRABBE

Kuvitus VESA TYNI

Julkaistu lehdessä 1/2024

Täystiilinen omakotitalo seisoo vankkana puutarhan ympäröimänä Sastamalassa. Vuonna 1961 valmistunut talo on ainoa laatuaan vuokranantaja Mikael Saksin sijoitusasuntojen joukossa. Ensiksikin kyseessä on ainoa talo yksiöiden, kaksioiden ja kolmioiden joukossa. Lisäksi siihen liittyy tunnearvoa, sillä se oli ennen hänen mummolansa – isovanhempien talo, jonka hän osti perikunnalta nelisen vuotta sitten.
”Olen aina pitänyt talosta ja paikasta, joten en halunnut siitä luopua, vaikkei minulla omaa käyttöä sille olekaan”, Saksi sanoo.

Vuokralaisia on tähän mennessä ennättänyt olla kaksi. Pari vuotta sitten talon vapautuessa Saksi ilmoitti siitä paikallisessa Facebook-ryhmässä. Yksi ilmoituksen huomanneista oli Merja Tikka. ”Menin katsomaan taloa ja kerroin heti, että se kiinnostaisi kovasti”, hän kertoo. Hän oli vain muutama kuukausi aikaisemmin vuokrannut talon samalta paikkakunnalta, mutta omistaja myikin sen pian tämän jälkeen. Tikalla oli puoli vuotta aikaa löytää uusi koti.

Mikael Saksin omistama talo näytti olevan vastaus kaikkiin toiveisiin. Tikka ihastui talon aikakauden mukaiseen charmiin, liuskekivikäytäviin ja terassiin, tilaviin kellaritiloihin ja puutarhaan. Lisäksi lämmityskulut olisivat puilla lämmitettävässä talossa edullisemmat kuin edellisessä kodissa, ja lämmintä vettä olisi riittävästi myös Tikan lasten, kahden teinin, tarpeisiin.

Ei ollut kuitenkaan ihan heti selvää, suostuisiko Mikael Saksi vuokraamaan talon heille. Muitakin kiinnostuneita oli, ja ilmoituksessa oli tavallinen, mutta Tikalle pahaenteinen sanapari: luottotiedot tarkistetaan.

Avioero ja burnout veivät luottotiedot

Tikka asui aiemmin Helsingissä miehensä ja lastensa kanssa, opiskeli kahta tutkintoa ja teki kolmivuorotyötä lähihoitajana. Kun hän sitten jäi eron myötä yksin ja ulkomaalaistaustainen mies karkotettiin Suomesta, hän joutui tekemään ihmeitä selvitäkseen vuokrasta ja kaikista maksuista. ”Vuoden verran sinnittelin ja kikkailin, mutta sitten kaikki tuntui kaatuvan päälle ja koin loppuun palamisen. En enää meinannut jaksaa nousta sängystä, mutta yritin viimeisillä voimillani pitää huolta lapsista ja itsestäni, eivätkä laskut olleet enää ensimmäisenä mielessä.” Silloin opintolainan maksut menivät ulosottoon. ”Sitten tuli vielä esiin, ettei mieheni ollut maksanut kaikkia maksuja, mitä hänen olisi pitänyt. Nekin oli lisätty velkoihini”, Tikka kertoo.

Tilanne alkoi helpottua, kun hän muutti Helsingistä Sastamalaan –ensin veljensä yläkertaan pieneen maalaiskylään ja sitten vuokrattuun taloon Sastamalan kylälle. ”Yksinhuoltajana ei vain ollut varaa asua Helsingissä. Täältä pystyin vuokraamaan kokonaisen talon helsinkiläisen yksiön hinnalla ja sain elämääni väljyyttä, sisältöä sekä merkityksellisyyttä.” Vaikka maksuhäiriömerkinnän tarkoitus on katkaista velkaantuminen eikä olla epäluotettavuuden merkki, maksuhäiriö vaikeuttaa kuitenkin usein vuokra-asunnon löytämistä. ”Olin kuullut, että omavelkainen takaaja voisi auttaa. Kysyinkin siskoltani, suostuisiko hän tarvittaessa takaajakseni”, Merja Tikka kertoo.

Kokonaisuus ratkaisee

”Tarkistan aina vuokralaisehdokkaan luottotiedot, mutta se ei tarkoita, ettenkö voisi vuokrata asuntoa maksuhäiriöiselle. Kokonaisuus ratkaisee”, Saksi sanoo. ”Pienellä paikkakunnalla vuokralaisia ei aina ole jonoksi asti. Vuokraamista nopeuttaa, jos ei ole liian valikoiva. Maksuhäiriöiset ovat lähtö-kohtaisesti pitkäaikaisia vuokralaisia ja monet tekevät kaikkensa, jotta saisivat luottotiedot takaisin. Siihen kannattaa antaa mahdollisuus”, hän toteaa.

Tärkeimpänä Saksi pitää sitä, että vuokralaisehdokas on asiasta avoin ja kertoo rehellisesti, mistä on kyse. ”Totta kai hälytyskellot alkavat soida, jos tarina ei vastaakaan asioiden todellista laitaa, kun tarkistan luottotiedot. On myös hälyttävää, jos luottotiedoissa on vuokrarästejä, merkinnät johtuvat rikoksista tai näyttää siltä, ettei tilanne edelleenkään ole hallinnassa.” Tikka oli maksuhäiriömerkinnästä huolimatta monella muulla tavalla sopivan oloinen vuokralainen. ”Hän oli ensinnäkin hyvin avoin ja rehellinen tilanteestaan, ja hänellä oli luottotietoja lukuun ottamatta elämä kunnossa”, Saksi kertoo.

”Sen lisäksi hänellä oli halukkuutta ja osaamista tehdä remonttia, hän oli kiinnostunut puutarhanhoidosta ja henkilönä sellainen, että uskoin, että hän pystyy pitämään taloa kunnossa ja ilmoittaisi epäkohdista. Kun häneltä vielä löytyi riittävät vakuudet – kuukauden vuokravakuus ja sisko oli lupautunut takaajaksi, kokonaisuus ratkaisi tilanteen hänen edukseen.”

Omavelkainen takaussitoumus turvana

Takauskuvio oli Saksille tuttu jo ennestään, sillä hän oli aiemminkin käyttänyt henkilötakaajia vuokrasopimusten vakuutena. Esimerkiksi jos vuokralainen on ollut hyvin nuori, Saksi on ehdottanut, että vanhemmat voisivat olla takaajina. Takaaja sitoutuu omavelkaisella takaussitoumuksella maksamaan vuokran, mikäli vuokralainen ei sitä maksaisi. Vuokranantajalla on tällaisessa tapauksessa oikeus lähettää takaajalle lasku ilman, että vuokraa tarvitsisi viedä perintään ensin. Takaaja voi joutua vastuuseen myös vuokralaisen aiheuttamista vahingoista. Takaussitoumus on voimassa koko vuokrasuhteen ajan.

Marja Tikka suostui sisarensa takaajaksi ilman muuta. ”Olemme siskoni kanssa läheisiä ja tiedän, että katto pään päällä on hänelle ja lapsilleen tärkeintä – hän on aina hoitanut vuokransa ensimmäisenä, vaikka olisi ollut miten tiukkaa”, hän sanoo. ”Jos jostain syystä joutuisinkin maksamaan hänen vuokransa joskus, olen varma, että hän maksaisi sen minulle takaisin. Loppujen lopuksi silläkään ei olisi niin paljon väliä, koska oma talouteni kyllä kestäisi yksittäisen ylimääräisen vuokran. Jos tilanne olisi oikein paha, voisin ottaa siskoni perheineen vaikka väliaikaisesti luokseni asumaan. Ihmissuhde on paljon tärkeämpi kuin raha.”

Takaussitoumuksen tekeminen oli helppoa. ”Kaikkineen siihen meni ehkä 15 minuuttia. Mikael Saksi soitti minulle ensin ja kyseli esimerkiksi ammattini sekä varmisti, että ymmärrän varmasti, mihin olen sitoutumassa. Sitten hän lähetti sopimuksen sähköisenä lomakkeena, ja sen pystyi allekirjoittamaan pankkitunnuksilla.”

Pitkäaikainen, hyvä koti

Kun takaussitoumus oli tehty, vuokrasopimuksen tekemiselle ei ollut esteitä. Vuokrasopimus laadittiin ensin vuodeksi molempia osapuolia sitovaksi, ja sen jälkeen se on jatkunut toistaiseksi voimassa olevana.

Merja Tikka ja hänen lapsensa ovat viihtyneet talossa jo parin vuoden ajan, ja suunnitelmissa on asua siinä vielä monta vuotta – kunnes nyt 13- ja 14-vuotiaat lapset lentävät pesästä. Siskokset ovat remontoineet keittiön yhdessä vuokranantajan maksamalla tarvikkeilla. Tikka on myös maalannut seiniä vuokranantajan luvalla mieleisekseen ja perustanut puutarhaan hyötykasiviljelmän. ”Kellarissa on myös ihanasti tilaa tehdä taidetta.”

Sekä vuokralainen että vuokranantaja ovat tyytyväisiä toisiinsa. Tikka on ilmoittanut aina, jos jotain on ollut epäkunnossa, ja Saksi on hoitanut korjaukset nopeasti. ”Vuokranantajani myös kunnioittaa yksityisyyttä, eikä koskaan tule tontille ilman, että siitä on sovittu. Edellinen vuokranantajani varastoi talossa omia tavaroitaan ja saattoi tulla varoittamatta kuudelta aamulla omilla avaimillaan autotalliin kaivelemaan niitä.” Vaikka edellisen kodin menettäminen ensin harmittikin, on uusi koti osoittautunut kaikin puolin paremmaksi. Tavoitteena Tikalla on päästä velkajärjestelyyn ja saada sitä kautta luottotietonsa puhtaaksi viidessä vuodessa.