Vuokrasuhteen aloittaminen

Asunnon vuokraaminen on hyvä aloittaa huolellisella suunnittelulla. Vuokrauspäätöstä tehtäessä on vuokranantajan määriteltävä ne ehdot, joilla on valmis asuntoaan vuokraamaan. Keskeisin päätöksistä on vuokran suuruuden määrittäminen niin, että vuokran suuruus vastaa yleistä vuokratasoa tarjoten samalla vuokranantajalle parhaan mahdollisen tuoton. Vuokranmäärityksen tueksi löytyy laajasti erilaisia tilastopalveluita.

Mahdolliset erityisehdot, joita haluaa vuokrasopimukseen sisällytettävän, on tärkeää tietää jo asuntoa markkinoitaessa. Vuokranantajan on myös hyvä pohtia etukäteen, olisiko hän valmis vuokraamaan asunnon kimppakämpäksi esimerkiksi opiskelijaporukalle. Lisäksi on hyvä huomioida, että uusimman sääntelyn mukaan vuokranantajalla on myös velvollisuus vuokraamista varten hankkia asunnostaan energiatodistus.

Vuokraus alkaa tyypillisesti vuokrailmoituksen tekemisellä verkkopalvelussa tai sanomalehden vuokrailmoituspalstalla. Vuokrailmoitus kannattaa tehdä huolella, sillä se on keskeinen välinen potentiaalisten vuokralaisten huomion herättämiseksi. Ilmoituksessa on syytä mainita asunnon perustiedot ja vuokrauksen ehdot. Ilmoituksen houkuttelevuutta voi lisätä kuvilla vuokrattavasta asunnosta.

Kiinnostuneille vuokralaiskandidaateille voidaan järjestää näyttö. Näyttö tarjoaa paitsi asunnosta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua asuntoon myös vuokranantajalle tilanteen tavata ja haastatella vuokralaiskandidaatteja.

Vuokralaisen valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä vuokranantajalle. Perusteellisella ja onnistuneella vuokralaisvalinnalla voi varmistaa säännöllisen vuokranmaksun ja välttää hankaluuksia vuokrasuhteen aikana. Erityisesti onkin hyvä pyrkiä selvittämään potentiaalisen vuokralaisen vuokranmaksukyky ja tarkistaa vuokralaisen luottotiedot. Parhaimmillaan hyvä vuokrasuhde voi kestää vuosia tarjoten vuokralaiselle mieluisan asunnon ja vuokranantajalle vakaan tulovirran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parhaimmillaan hyvä vuokrasuhde voi kestää vuosia tarjoten vuokralaiselle mieluisan asunnon ja vuokranantajalle vakaan tulovirran.