Ajankohtaista

Pikkukodissa hyödynnetään jokainen sentti

Jos asunnossa on niukasti neliöitä, jokainen rako kannattaa hyödyntää ja suunnitella tarkasti. Oivaltavilla kalustevalinnoilla on keskeinen merkitys.

Teksti SUSANNA CYGNEL

Kuvitus MARJA TIKKA

Julkaistu lehdessä 3/2021

Ahtaus on monelle sisustajalle tuttu pulma: mitä tehdä sitten, kun edes välttämättömimmät toiminnot eivät meinaa mahtua. Vuokranantaja Pia Helkiö on kunnostanut lähes 50 asuntoa, joiden joukossa on ollut myös niin sanottuja miniyksiöitä, eli alle 20 neliön asuntoja. ”Kaikenlaisia tilaihmeratkaisuja on etsitty ja löydetty, kun senttimetrit tulevat vastaan. Puhun siis todella senttimetreistä enkä metreistä”, Helkiö korostaa.

Välillä myös vanhoissa isoissa asunnoissa voi olla esimerkiksi todella pieni keittiö, jolloin täytyy keksiä ja oivaltaa, että saa kaiken mahtumaan. Pienen tilan kalustamisessa kannattaa ideoida villisti yllättäviä ratkaisuita ja ravistella kiveen hakattuja käytäntöjä. ”Jääkaappi ei eräässä yksiössä ollut mahtua keittiösyvennykseen, joten sijoitimme sen olohuoneen puolelle. Se integroitiin kehikkoon, jossa oli myös laatikosto, eli jääkaapista tuli osa isompaa säilytyskalustetta”, Helkiö kertoo. ”Sen päälle olisi voinut vielä laittaa leveämmän tason, jolloin kaluste olisi toiminut pöytänäkin, mutta sillä kertaa sitä ei tarvittu.” Makuuhuoneen ja eteisen kaapeissa liukuovet eivät vie samalla tavalla tilaa kuin saranaovet, ja niitä voi hyödyntää muissakin pienen kodin ovissa. Säilytystilaa voi saada myös ylhäältä, eli kaikkien kaappien ei tarvitse seistä lattialla.

Minikeittiöönkin mahtuu

Keittiö on pienen kodin haastavin osa, koska sinne pitäisi saada sopimaan ainakin ruuanvalmistuskalusteet, kylmäsäilytys ja vesipiste, vaikka tilaa ei ole kuin pari neliötä. Ideoinnissa auttaa kierros keittiökalusteliikkeissä, koska yllättävän moneen tarpeeseen on olemassa monitoiminen laite.

”Erääseen minikeittiöön asensimme liesituuletin-mikroyhdistelmän. Sen alle laitoimme induktioliesitason, jossa on vain kaksi paikkaa, sillä se riittää ihan hyvin pienen kodin asukkaille.” Toiseen pieneen keittiöön Helkiö asennutti kolmitoimisen kodinkoneen, jossa on uuni, liesitaso ja alimmaisena peltilokeron kohdalla astianpesukone. Keittiön säilytyskalusteissa on nykypäivänä fiksuja ja tilaa tuovia sisuksia, kuten esimerkiksi vetolaatikosta avautuva aputaso perinteisen leikkuulaudan tilalla. ”Käteviä ovat myös aamiaiskaapit, joissa kaikki koneet ovat yhden oven takana ja joista saa vedettyä ulos aputason.”

Joka kolo käyttöön

Myös oikein pieneen kylpyhuoneeseen pitäisi mahduttaa paljon asioita, kuten wc-istuin, käsienpesuallas, pyykinpesukone, suihku ja säilytystilaa. Helkiö neuvoo karsimaan kalusteiden senteistä ja integroimaan. ”Käsienpesualtaaksi valitsimme eräässä kohteessa maljamaisen mallin, jonka alle tuli pieni allaskaappi tavaroille ja sen päälle kansi, joka venyi toiselle puolelle edestä täytettävän 40-senttisen pesukoneen katoksi. Kaikki mahtui pieneen tilaan.” Käsienpesualtaissa on paljon valinnan varaa, eli lukuisia pieneen kylpyhuoneeseen sopivia siroja malleja, mutta säilytystilan keksiminen voi askarruttaa. Sitä saattaa kuitenkin löytyä pienistäkin raoista, joista jokainen kannattaakin hyödyntää. ”Aina eivät valmiskaappien kapeimmatkaan mallit mahdu, mutta ei kannata lannistua. Tilaustyönä voi teettää juuri sopivan pienen kaapin, eikä se mahdottomia maksa”, Helkiö suosittelee.

3 x tilan tuntua

Valo suurentaa tilaa

Kunnollinen, laadukas valaistus on todella tärkeää pienen tilan toimivuudelle: riittämätön valaistus ja pieni tila on kerta kaikkiaan mahdoton yhdistelmä. Oli sitten kyse keittiöstä, kylpyhuoneesta, työtilasta tai makuuhuoneesta, valaistus viimeistelee tilan toimivuuden ja käytännöllisyyden – ja toisaalta puutteet valaistuksessa tekevät muut hyvät ideat tyhjiksi. Erityisesti työtasoille pitää langeta riittävästi valoa. Itse valaistuksen toteuttamiseen ei välttämättä haaskaannu paljon tilaa, sillä esimerkiksi ledinauhaa voi kiinnittää kaappien alle ja reunoille.

Kapeaa ja ohutta

Kaikista keittiökalusteista on olemassa kapeita ja ohuita malleja, eli on mahdollista valita 45-senttinen liesi 50- tai 60-senttisen sijaan. Myös astianpesukoneissa on kapeita malleja ja pieniä pöytämalleja. Yhtä lailla kylpyhuoneeseen voi hankkia kapean pesukoneen, kuivaavan pesukoneen tai pesukone-kuivausrumpuyhdistelmän. Pesualtaita on saatavilla kaiken kokoisina, mutta kannattaa pitää maltti tilansäästössäkin: liian pienessä pesualtaassa ei mahdu pesemään edes käsiä. Myös säilytyskaappien syvyyksillä voi leikkiä, sillä 30 senttiä syvä kaappi säästää kummasti tilaa mutta siihen mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Sen käyttö on myös kätevää, koska tavarat eivät katoa kaapin syvyyksiin.

Työpiste ilmestyy tarvittaessa

Pienessäkin kodissa tarvitaan paikka, jossa voi tehdä töitä ja opiskella. Työpiste voi paljastua esimerkiksi kaapin uumenista päiväksi ja kadota illaksi. Työpöytä voi avautua komerosta eteisessä, jolloin sisääntulon muutamat neliöt saadaan todelliseen tehokäyttöön. Toki avattava komeropöytä voi olla missä vain sille on sopivin paikka. Lukittavilla pyörillä liikkuvaa pöytää kannattaa hyödyntää kaikkeen mahdolliseen, missä pöytää tarvitaan. Se toimii saarekepöytänä keittiössä ja ruokapöytänä olohuoneen puolella, mutta myös työpöytänä, jos sen kaveriksi hankitaan
ergonominen työtuoli.

Pienen kodin tilaihmevinkit antoi asuntoja remontoiva vuokranantaja Pia Helkiö.