Kesäkuun alun kuntavaalien tulos määritti, ketkä käyttävät valtaa kunnissa. Erityisesti suurimmat kaupungit ovat Suomen merkittävimpiä asuntopoliittisia toimijoita, ja siten määrittävät myös vuokramarkkinoiden virettä omalla alueellaan. Näistä syistä Suomen Vuokranantajatkin tekivät kuntavaalivaikuttamista. Valtuustoissa päätetään kaikille tärkeistä asioista, kuten kaavoituksesta, maankäytöstä, kulttuurista, liikuntapalveluista, kouluista, nuorisotyöstä, sosiaalipalveluista, päiväkodeista, liikenteestä ja terveyspalveluista. Valtuutetut päättävät kaupungin elinvoimaan ja kehitykseen vaikuttavista asioista: Mihin suuntaan kaupunki kehittyy? Mihin yhteiset rahat käytetään? Mitä rakennetaan ja minne? Valtuusto päättää rahojen käytön lisäksi myös niiden lähteestä, eli esimerkiksi kiinteistöverosta, kunnallisverosta ja asiakasmaksuista.
Vuokranantajan kannattaa perehtyä aloittavien valtuustojen ja keskeisten kuntapäättäjien linjauksiin kaupunkikehityksestä. Niistä saa mahdollisesti arvokkaita hiljaisia signaaleja eri alueiden kehityksestä.
Valtakunnan mittakaavassa vaalitulos oli poikkeuksellinen. Kokoomus on valtakunnan suurin 21,4 %:n kannatuksella, ja seuraavina tulevat SDP (17,7 %), keskusta (14,9 %), perussuomalaiset (14,5 %) ja vihreät (10,6 %). Kolmen kärki on pysynyt samana vuodesta 2008. Sen sijaan kannatusosuuksissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia: SDP ja keskusta saavuttivat sijoituksensa historiallisen matalilla kannatusosuuksilla. Kokoomuksen kaula (3,7 %-yksikköä) toiseksi suurimpaan on pisin sitten vuoden 1992 vaalien, jolloin SDP tempaisi lähes 7,9 %:n etumatkan seuraavaksi suurimpaan, eli keskustaan. Perussuomalaisten nousu myös keskisuureksi kuntapuolueeksi on merkittävä muutos. Alkavalla kaudella nähdään ensimmäistä kertaa suuri määrä perussuomalaisia kuntavaikuttajia.
Suurimmilla kaupunkiseuduilla ei ole odotettavissa hurjia muutoksia harjoitettuun politiikkaan. Vaalien valossa kokoomus on selvästi johtava kaupunkipuolue. Se on suurin tai toiseksi suurin kaikissa kymmenessä suurimmassa kaupungissa, joissa asuu pian vajaat 45 prosenttia suomalaisista. Näissä kaupungeissa sijaitsee myös suurin osa vuokra-asunnoista ja vuokralla asuvien asuinkuntien osuus on korkein. Seuraavina johtavina kaupunkipuolueina tulevat SDP ja vihreät, jotka ovat monessa kaupungissa 2. tai 3. sijalla. Poikkeuksen muodostaa porvarillinen Oulu, jossa SDP on vasta 6. sijalla ja vihreät sijalla 5. Kaupunkien päätöksenteko on jatkossakin julkisuuden takana konsensushakuista, ja yhteistyötä tehdään laajoilla rintamilla.
Tämä on valitettavasti viimeinen Vaikuttajan päiväkirjani. Siirryn uusiin tehtäviin Turun kaupunkiympäristön apulaispormestariksi, eli vastaamaan juuri kaupunkikehityksen, kaavoituksen, liikenteen ja rakentamisen poliittisen prosessin johtamisesta. Kiitos kaikille Suomen Vuokranantajien jäsenille yhteistyöstä! Yhteisössämme on voimaa – jatketaan paremman asumisen asialla!