1. Mieti ensin, minne olet matkalla
Aseta konkreettiset, aikaan sidotut tavoitteet, esimerkiksi x:n verran asuntovarallisuutta y vuoden päästä. Jos et tiedä mihin olet matkalla, et varmasti pääse perille.
2. Tee yleissuunnitelma tavoitteisiin päästäksesi
Ota suunta kompassista ja piirrä reitti kartalle. Ole joustava yksityiskohdissa, mutta muista aina, mihin suuntaan olet menossa.
3. Tunne maasto
Oma elämäntilanteesi ja toimintaympäristö määrittelevät, millainen strategia sinulle sopii. Millaisia reunaehtoja sijoittamiselle on? Varttuneempi varakas henkilö ilman aktiiviuraa voi yleensä valita aktiivisemman strategian kuin ruuhkavuosia elävät pienten lasten vanhemmat. Analysoi asuntosijoituskohteen eri tasot: kaupunki, kaupunginosa, taloyhtiö ja lopulta yksittäinen asunto.
4. Uskalla valita
Kun olet määritellyt suunnan ja analysoinut maaston, kirjoita omaan suunnitelmaasi, minkälaista kohdetta havittelet ja mistä. Valitse, mihin keskityt.
5. Tunne riskit
Muista, että elämä ei etene suunnitel- mien mukaan. Mieti, mikä voi mennä mönkään ja miten hallitset sellaiset tilanteet. Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, mutta riskit on otettava harkitusti ja tiedostaen.
6. Tunne olosuhteet
Maasto ei muutu, mutta säätilavaihtelee. Huomioi elämäntilanteesi heilahtelut ja markkinatilanne.
7. Pakkaa reppu
Kun oma strategia on hahmottunut, on hyvä pohtia, millaista osaamista se vaatii. Tarvittaessa osaamista on hankittava lisää.
8. Ota oikea työkalupakki ja varusteet mukaan
Muutamia perustaitoja tarvitaan, oli strategia mikä hyvänsä: neuvottelutaitoja, analyysitaitoja, vuokralaisten kanssa asioimista sekä osto- ja myyntitaitoja. Myös vuokrasuhteiden perusjuridiikkaa ja verotusta tulisi ymmärtää.
Vinkit antoi Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen.