Jaettu hyvä moninkertaistuu

23.6.2022

Pilke silmäkulmassaan ”aluepäälliköiden dinosaurukseksi” itseään kutsuvan Pia Helkiön taival Suomen Vuokranantajien riveissä on kestänyt jo 14 vuotta. Vinkkeleitä yhdistyksen toimintaan on muitakin, esimerkiksi Vuokranantaja-lehden toimitusneuvosto on tullut hänelle tutuksi vuodesta 2019 alkaen. Mutta miten ja mistä kaikki alkoi?

”Sattuman kautta”, Helkiö kertoo. ”Olin ollut vuokranantaja jo ennen yhdistykseen liittymistä ja sen myötä minua oli pyydetty Nordeaan puhumaan vuokranantajuudesta ja hyvästä vuokratavasta. Kuulijoiden joukossa istui sattumoisin myös Suomen Vuokranantajien silloinen toiminnanjohtaja, Mia Koro-Kanerva, joka tilaisuuden jälkeen otti yhteyttä kysyäkseen, olisinko kiinnostunut yhdistyksen toiminnasta.”

Myöntävän vastauksen ja nykyhetken väliin mahtuu monta muutosta – merkittävimpänä se, että jäsenmäärä on kasvanut alle 2 000:sta lähes 30 000:een.

”Meille aluepäälliköillekin yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin ollut juuri jäsenmäärän ja sitä kautta yhdistyksen tunnettuuden lisääminen. Edelleen on paljon ihmisiä, myös asuntosijoittajia ja yksityisiä vuokranantajia, joilla ei ole tietoa meidän toiminnastamme. Joten sen suhteen on vielä paljon töitä tehtävänä”, toteaa Pohjois-Savon aluepäällikkönä toimiva Helkiö.

Tavoitteena leveämmät hartiat ja keveämmät huolet

Jäsenmäärän kasvaminen leventää Suomen Vuokranantajien hartioita monella tapaa ja Pia Helkiökin näkee siinä paljon hyviä puolia. Hänen mukaansa on selvää, että jo pelkästään edunvalvonnan painoarvo kasvaa jäsenmäärän kanssa käsi kädessä; on aivan eri asia pyytää lausuntoa 2 000 jäsenen yhdistykseltä kuin 30 000:n.

Helkiö arvostaa Suomen Vuokranantajia oikeiden asioiden lobbaajana, niiden tärkeyttä taitavasti puntaroiden. Hän muistuttaa, että on hyvä osata neuvotella ja tehdä onnistuneita kompromisseja sen sijaan, että aina vain vaatisi asioita. Esimerkiksi hän nostaa onnistuneen vaikuttamistyön taloyhtiölainojen verovähennysoikeuteen puuttumisessa.

”Olennaista on myös oikeanlainen näkyvyys. Mitä enemmän yhdistys näkyy ja tulee sen myötä löydetyksi, sitä paremmin se saa vietyä viestiä eteenpäin hyvästä vuokranantajuudesta. Ja näin meillä kaikilla on huomattavasti vähemmän ongelmia asunnon vuokraamiseen liittyvissä asioissa. Oikein toimimalla saadaan aikaan parempia ja pidempiä vuokrasuhteita”, Helkiö toteaa.

”Niin ikään on ihan eri juttu pohtia asioita ryhmässä, jos vaihtoehtona on niiden pähkäily yksin – moni jäsen saa huomattavan paljon apua jo pelkästään vertaiskokemuksista. Vuokranantajien huolia helpottaa toki myös yhdistyksen lakineuvonta, jonka avulla voi varmistua siitä, että asiat tehdään oikein.”

Yhdistykseen kuulumisen parhaaksi puoleksi Helkiö mainitseekin mahdollisuuden verkostoitua muiden vuokranantajien kanssa.

”Vertaistuki, ajatusten vaihto ja monenlainen yhdessä tekeminen antaa todella paljon.”

Laitetaan hyvä kiertämään!

Valtakunnallisen vaikuttamistyön ohella Helkiö haluaa nostaa framille aluepäälliköiden arvokkaan työn. Nimestään huolimatta se ei rajoitu ainoastaan kunkin päällikön omalle alueelle, vaan vierailuja kabinetteihin ja muihin tapahtumiin tehdään puolin ja toisin ympäri Suomen.

”Tässä työssä olennaista on se, että hyvä laitetaan kiertämään”, Helkiö iloitsee ja odottaa innolla pääsevänsä tutustumaan myös uudempiin aluepäälliköihin, joiden kanssa kohtaamiset ovat jääneet vähemmälle korona-ajan vuoksi.

”Lisäksi arvostan todella paljon sitä, että saan hoitaa pestiä hyvin vapaasti. On mahdollisuus järjestää juuri sellaisia tapahtumia, joita tiedän tämän alueen jäsenten kaipaavan, ja niin ikään yhteistyökumppaneita pääsen valitsemaan itse. Näin aikaan saatu yhteistyöverkosto on tuottanut paljon hedelmää.”

Aluepäälliköiden ideat ja tapahtumat eivät aina jää vain pienen piirin iloksi ja hyödyksi. Jo perinteeksi muodostunut, jäsenten rakastama Vuokranantaja-risteilykin on saanut alkunsa Helkiön aloitteesta.

Hyväntekijä myös vuokranantajana

Sen lisäksi, että Pia Helkiö on mukana Suomen Vuokranantajien toiminnassa ”rakkaudesta lajiin”, hänen sydäntään lähellä on myös monenlainen hyväntekeväisyystyö. Hänen arjessaan vuokranantajuudella ja hyväntekeväisyydellä on nähtävissä jopa yhtymäkohtia.

”Jo pelkästään se, että pystyn tarjoamaan koteja ihmisille, on minulle tärkeää. Mutta aivan erityisesti haluan tarjota koteja myös sellaisille nuorille, joille asunnon saaminen olisi muutoin vaikeaa. Olen saanut nähdä aivan upeita kasvutarinoita, kun vähän huonommassakin tilanteessa oleva nuori on päässyt oman kodin myötä takaisin oikeille raiteille, jopa opiskelemaan tai saanut vakituisen työpaikan. Oma koti on monelle se tekijä, jonka avulla asiat loksahtavat kohdilleen.

Tunnustus ansiokkaasta työstä

Suomen Vuokranantajien vuosikokouksen yhteydessä jaettiin ansiomerkkejä yhdistyksen hyväksi tehdystä arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä. Pia Helkiö sai tunnustuksen kultaisen ansiomerkin muodossa, jonka hän otti ilolla ja kiitollisuudella vastaan.

”Vaikka olen saanut palautetta työstäni vuosien varrella ja tiedän, että sitä on arvostettu, tämän merkin myöntäminen minulle oli ihana ele. Se nousi saamieni meriittien joukossa todella korkealle.”

Tähänastisista ansioistaan palkittu Helkiö katsoo suurella innolla ja ideoita pulputen myös tulevaan.

”Tokihan tämä huomionosoitus vahvistaa uskoa siitä, että olen tehnyt asioita oikein ja näin ollen työtä on mukavaa jatkaa edelleen”, hän summaa.

Pia Helkiö palkittiin 24.5.2022 pidetyssä vuosikokouksessa kultaisella ansiomerkillä. Tunnustus annettiin hänelle huomionosoituksena hyvin tehdystä ja pitkäjänteisestä työstä Suomen Vuokranantajien hyväksi.
Kultaisen ansiomerkin, lämpimän halauksen kera, ohjensi Pia Helkiölle Suomen Vuokranantajien hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtinen.

Suomen Vuokranantajat onnittelee lämpimästi!