Asuntotuotanto tarvitsee sijoittajia

Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmo mainitsee, että asuntosijoittajien kiinnostus on keskeistä niin rakennushankkeiden aloittamisessa kuin valmiiden asuntojen myynnissä.

Teksti VESA VILLE MATTILA

Kuvitus PINJA MERETOJA

Asuinkerrostalon rakentaminen edellyttää vahvaa taloudellista pohjaa. Taloyhtiölaina kattaa tavallisesti 60–70 prosenttia hankkeen kustannuksista. Jos sen osuutta vähennetään, tarvitaan entistä enemmän asuntojen ennakkovarauksia.

Nykyään asuinkerrostalon rakentaminen alkaa yleensä silloin, kun puolet sen asunnoista on ennakkovarattu. Usein sijoittajat ovat rakennushankkeiden ennakkovarauksissa ensimmäisten joukossa, mutta heille myös mielellään tarjotaan vapaiksi jääneitä valmiita asuntoja.

Asuntorakentamisen notkistajat

Vihmon mielestä sijoittajat notkistavat asuntorakentamista kahdella tavalla.

”He edistävät sekä rakennushankkeiden aloituksia että niiden loppuunsaattamisia – ja edelleen uusien hankkeiden aloituksia rakennusliikkeiden päästessä eroon valmistuneen kohteen vakuuksista.”

Vihmo korostaa yksityisten asuntosijoittajien merkitystä suurten toimijoiden rinnalla.

”Vastuulliset ja kasvolliset piensijoittajat voivat vakauttaa vuokra-asuntomarkkinaa ja tehdä siitä entistä houkuttelevampaa. Toisaalta taas nykyisten matalien korkotasojen ja koronakriisin aikana asunnoista on tullut turvasatamia sijoittajille.”

Sijoittajat tukeneet kaupunkien kasvua

Marraskuun loppuun mennessä vuonna 2021 oli aloitettu 48 000 asunnon rakentaminen. Enimmillään jopa puolet aloitetuista asunnoista tehtiin vuokra-asunnoiksi ammattimaisille sijoittajille. Tänä vuonna niitä oli enää kolmasosa.

”Finanssikriisin jälkeen asuntotuotanto laahasi pitkään tarpeen perässä. Talouskasvun alettua vuonna 2015 sijoittajien osuus kasvoi merkittävästi. Voidaan sanoa, että sijoittajat ovat ylläpitäneet kaupunkien kasvua”, Vihmo arvioi.

Ekonomistina Vihmo muistuttaa markkinatalouden merkityksestä.

”Riittävä asuntotuotanto on pitänyt asuntojen hintakehityksen maltillisena. Samalla olemme päässeet eroon pienten vuokra-asuntojen pulasta. Tästä huolimatta yksiöitä löytyy aina myös ensiasunnon ostajille.”

Vihmo ennustaa, ettei asuntojen vuokratason notkahdus koronakriisin jälkeen oikene nopeasti.

”Asuntojen arvot kuitenkin pitävät pintansa ja kaupungistuminen jatkuu.”

Lue myös: