Asuntosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Suuntausta selittää muun muassa se, että asuntosijoittamista voi tehdä monin tavoin. Isbom muistuttaa, että myös asuntosijoittamisen sateenvarjon alle mahtuu monenlaisia toimijoita.
”Yli 70 prosenttia jäsenistöstämme omistaa yhdestä kolmeen sijoitusasuntoa. Sen sijaan Saton ja Kojamon kaltaiset asuntojen suursijoittajat omistavat kymmeniä tuhansia asuntoja eri puolilla Suomea, tyypillisesti kokonaisia kiinteistöjä.”
Käynnistäminen edellyttää kiinnostusta
Rakennushankkeiden käynnistämisessä sekä isoilla että pienillä asuntosijoittajilla on oma merkityksensä. Edellyttäähän uusien asuntojen rakentaminen kiinnostusta aluetta ja kohdetta kohtaan.
”Asuntojen omistuksen keskittyminen yhdelle sijoittajalle on toki mahdollinen riski muille osakkaille. Piensijoittajat kuitenkin valtaosin hajauttavat asunto-omistuksiaan”, Isbom mainitsee.
Yksityiset asuntosijoittajat eivät aiheuta erityistä riskiä pankeillekaan. Suomen Pankin mukaan hoitamattomien sijoitusasuntolainojen osuus suhteessa lainakantaan on pienempi kuin muiden asuntolainojen.
Vero maksetaan joka tapauksessa
Viime joulun alla ympäristöministeriön julkistama asuntopoliittinen kehittämisohjelma käsittelee monipuolista asuntomarkkinaa vahvuutena, mutta ei toimenpide-ehdotuksissaan tue yksityisiä vuokranantajia.
”Ainoa yksityisiä vuokranantajia koskeva toimenpide-ehdotus käsittelee uudiskohteiden taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistamista. Se aiheuttaa epävarmuutta ja heikentää piensijoittajien asemaa verrattuna sekä suomalaisiin että kansainvälisiin suursijoittajiin”, Isbom sanoo.
Suomen Pankki pitää taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poistamisen vaikutusten arviointia hyvin haastavana. Isbom muistuttaa, että verovähennysoikeus on ainoastaan ajallinen etu.
”Vero lankeaa maksettavaksi siinä vaiheessa, kun sijoitusasunto myydään.”
Lue myös: