Taloyhtiölainat tarkempaan tarkasteluun

Rahoitusalan ammattilaiset tarkistaisivat taloyhtiölainojen verotuksen sijaan niiden läpinäkyvyyttä, lainakattoa ja lyhennysvapaan kauden pituutta.

Teksti VESA VILLE MATTILA

Kuvitus Pinja Meretoja

OP Ryhmässä henkilöasiakkaiden rahoituksen ja asumisen palveluiden vastaava johtaja Kaisu Christie pitää yksityisten asuntosijoittajien nykyistä verokohtelua toimivana.

”Verotus tukee suomalaisia kehittämään varallisuuttaan ja vaurastumaan. Toisaalta taas yksityiset asuntosijoittajat monipuolistavat vuokra-asuntotarjontaa ja pitävät vuokrien tason kilpailukykyisenä myös pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.”

Christie ei usko, että taloyhtiölainaan kohdistuva vähennysoikeus poistettaisiin kokonaan tai ainakaan kerralla.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kehottaa kaikissa verotukseen kaavailluissa muutoksissa miettimään loppuun asti niiden seurauksia.

”Taloyhtiölainojen verokohtelussa kyse on asuntomarkkinan kehityksestä.”

Realismia rajoituksiin

Pajala rajoittaisi – mutta ei poistaisi – taloyhtiölainojen lyhennysvapaata, joka nykyään on enimmällään viisi vuotta. Hän kuitenkin korostaa realismin merkitystä. Sitä edellyttää myös taloudellisen rasitteen ja lainanhoitovaateen pitkäjänteinen tajuaminen.

”Lyhennysvapaiden loppumisen vaikutukset pitää ymmärtää, mikä edellyttää markkinatiedoilta entistä enemmän läpinäkyvyyttä. Ylipitkät lyhennysvapaat eivät välttämättä ole yksittäisten osakkaiden eivätkä taloyhtiön etu”, Christie lisää.

Taloyhtiölainoihin ehdotettua 60 prosentin lainakattoa Pajala pitää liian tiukkana.

Hänen mukaansa lainakattoa tarvitaan, mutta sen määrittelyssä tulisi ottaa huomioon muun muassa paikkakunta- ja markkinakohtaiset tilanteet.

”Liian alhainen, keinotekoinen ja ehdoton lainakatto hidastaisi uudisrakentamista, rajoittaisi vuokra-asuntomarkkinaa ja edelleen yksityisten asuntosijoittajien toimintaa. Vaikutukset korostuisivat pääkaupunkiseudulla.”

Pankit puntaroivat kaikkien maksukyvyn

Christien mukaan yksityiset asuntosijoittajat eivät ole pankeille mikään erityinen riski.

”Pankit arvioivat aina tapauskohtaisesti lainapäätöksiä. Yksityisten asuntosijoittajien pahin virhe on rakentaa toimintansa ylioptimistisen kassavirran varaan.”

Christie huomauttaa, että ylipäätään suomalaiset maksavat lainojaan pois hyvin tunnollisesti.

Myös Pajala muistuttaa, että pankeille oleellisinta on asiakkaan maksukyky. Ennen luottojen myöntämistä pankit arvioivat asiakkaidensa takaisinmaksukykyä tiukan kriteeristön mukaan, ja pelisäännöt ovat kaikille samat.

”Yksityisillä asuntosijoittajilla on yleensä vakaa varallisuustilanne sekä kokemusta ja näkemystä taloutensa toimivuudesta. Lisäksi heidän hakemansa lainat ovat pienempiä ja laina-ajat lyhyempiä kuin omistusasumisen lainoissa”, Pajala arvioi.

Lue myös: