Rasismi ei kuulu vuokramarkkinoille

6.9.2023

Suomen Vuokranantajat on sitoutunut edistämään syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta vuokramarkkinoilla. Yksityiset vuokranantajat ovat tärkeässä roolissa varmistamassa, että esimerkiksi vuokralaisvalinnassa toteutuu yhdenvertaisuus. Suomen Vuokranantajat työskentelee syrjimättömyyden eteen jatkuvasti muun muassa järjestämällä koulutuksia ja jakamalla tietoa aiheesta.

Petteri Orpon hallituksen viime viikolla julkaisema yhdenvertaisuustiedonanto on hyvä askel Suomen rasisminvastaisessa työssä. Myös vuokramarkkinoilla on tärkeää edistää ihmisten yhdenvertaisuutta, ja vastustaa kaikkea syrjintää ja rasismia. Yksityisillä vuokranantajilla on keskeinen rooli kodin tarjoamisessa ihmisille jatkuvasti monikulttuurisemmassa ja moninaisemmassa Suomessa, ulkomaalaistaustaan tai muuhun syrjivään ominaisuuteen katsomatta. Noin 40 prosenttia vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.

Rasismi ei missään nimessä kuulu vuokramarkkinoille, mutta valitettavasti syrjintää silti tapahtuu, selviää yhdistyksemme, Monihelin, Sininauhasäätiön ja VVA:n yhdessä vuonna 2021 julkaisemasta selvityksestä. Teemme jatkuvasti töitä syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden eteen järjestämällä muun muassa koulutuksia ja jakamalla tietoa eri kanavissamme. Esimerkkeinä on kaikille avoin nettisivujemme tietopankki syrjimättömyydestä sekä tilaisuuksissamme aiheesta järjestämämme koulutukset, joiden materiaalit ja tallenteet löytyvät jäsensivuiltamme. Myös Vuokranantaja-lehdessämme on kattavasti asiaa aiheesta.

Yhdenvertaisuutta myös lain kirjainta laajemmin

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän yksiselitteisesti, myös vuokralaisvalinnassa. Yhdenvertaisuuslain mukaan vuokralaisehdokasta ei saa jättää valitsematta esimerkiksi hänen etniseen taustaansa, uskontoonsa, seksuaaliseen suuntautumiseensa tai vammaisuuteensa liittyvän syyn vuoksi.

Hyväksyttäviä valintaperusteita ovat sen sijaan esimerkiksi vuokralaisen maksukyky ja muut vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämiseen liittyvät perusteet. Potentiaalisilta vuokralaisehdokkailta saa tiedustella esimerkiksi opiskelu- ja työtilanteesta, huoneistoon muuttavista henkilöistä, luottotiedoista sekä lemmikeistä ja tupakoinnista, jolloin vuokrauspäätös voidaan perustaa näihin tietoihin. Jos vuokralaisella ei ole suomalaista henkilötunnusta luottotietojen tarkastamiseksi, voi häntä pyytää esittämään muuta selvitystä omasta maksukyvystään. Riittävän vakuuden asettamisen lisäksi on mahdollista vaatia henkilötakaajaa.

Yhdenvertaisuuden edistäminen ja huomioiminen ei ole pelkästään lain kirjaimen noudattamista. Kyse on myös asenteesta ja ilmapiiristä. Suomen Vuokranantajat kannustaa niin jäsenistöään kuin jokaista vuokranantajaa huomioimaan laajasti asiakaskuntansa moninaisuuden. Kun kilpailu hyvistä vuokralaisista käy kovana, hyvät vuokranantajat pärjäävät. Myös Suomen väestönkasvu on maahanmuuton varassa, ja esimerkiksi monikielisyyden huomioimiseen panostaminen voi olla kilpailuetu. Hyviä esimerkkejä ja käytäntöjä vuokranantajien joukossa riittääkin, ja näitä tarinoita jaamme säännöllisesti myös kanavissamme.

Työmme yhdenvertaisuuden eteen jatkuu, ja kannustamme mukaan aivan jokaisen vuokranantajan!

Tukea vuokranantamiseen eritaustaisille ihmisille

Entä silloin, kun paras asunnonhakija tulee itselle vieraasta kulttuurista tai puhuu vierasta kieltä? Vaikka vuokranantaja onkin sitoutunut syrjimättömyyteen, moni kuitenkin jännittää, miten vuokrasuhteeseen kuuluva viestintä onnistuu. Tähänkin löytyy kuitenkin apua. 

Esimerkiksi nämä materiaalit auttavat asunnon vuokraamisessa erikielisille asukkaille:

Lisätiedot:

Sanna Hughes
Toiminnanjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh: 0400 440 903
sanna.hughes@vuokranantajat.fi

Kiia Etelävuori
Viestintäpäällikkö, Suomen Vuokranantajat ry
Puh. 050 557 6488
kiia.etelavuori@vuokranantajat.fi