Suomen Vuokranantajien vuosikokous 24.5.2022 – leveistä hartioista on hyötyä vaikuttamistyössä

24.5.2022

Suomen Vuokranantajien vuosikokouksessa nimettiin yhdistyksen uusi hallitus, palkittiin ansioituneita jäseniä ja luotiin silmäys menneeseen vuoteen. Kokouksessa nousi esiin yhdistyksen tekemä vaikuttamistyö, jonka merkitys taloudellisesti ja poliittisesti epävarmoina aikoina on tärkeämpää kuin koskaan.

Ansiomerkein palkittujen joukossa olivat muun muassa Pirkanmaan aluepäällikkö Kimmo Jyrkkä sekä Suomen Vuokranantajien perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja Antti Arjanne (kuvassa vasemmalla).


Viime vuonna Suomen Vuokranantajiin liittyi 3 610 uutta jäsentä, joka on yhdistyksen historian tähänastinen ennätys. Tällä hetkellä jäseniä on yhteensä noin 27 500. Nopea kasvu osoittaa, että etenkin epävarmoina aikoina järjestäytyminen koetaan tärkeäksi ja keskitettyä edunvalvontaa arvostetaan. Yhteydenottojen määrä jäsenpalveluun ja lakineuvontaan on kasvanut niin ikään; vuoden 2021 aikana niitä kertyi lähes 12 000.

Kasvava jäsenmäärä leventää yhdistyksen hartioita myös yhteiskunnallisena vaikuttajana. Se osallistuukin aktiivisesti asuntopoliittiseen keskusteluun ja ottaa kantaa moniin asunto- ja vuokramarkkinoiden ilmiöihin.

”Vaikuttamistyömme keskiössä on ollut taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden säilyttäminen. Olemme tyytyväisiä siihen, että hallitus ei ole edistänyt vähennysoikeuden poistoa, ja lähtenyt siten muuttamaan vakiintunutta verotuskäytäntöä. Se ei olisi oikea lääke alkuperäiseen vaivaan, eli kotitalouksien liialliseen velkaantumiseen, eikä muutoksella myöskään saataisi valtiolle juurikaan lisää verotuloja. Sen sijaan verovähennysoikeuden poistaminen kurittaisi nimenomaan pieniä, yksityisiä vuokranantajia, joiden omistuksessa on merkittävä osa Suomen vuokra-asunnoista”, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

”Pidämme onnistuneena myös hallituksen päätöstä luopua tulosidonnaisesta velkakatosta osana kotitalouksien velkaantumista koskevaa lakipakettia. Mielestämme nyt ehdotettavilla muilla toimenpiteillä pystytään hillitsemään kotitalouksien velkaantumista riittävällä tavalla ilman, että se samalla vaikeuttaisi merkittävästi oman kodin tai sijoitusasunnon hankkimista”, jatkaa hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtinen.

”Ukrainan sota vaikuttaa väistämättä useiden välttämättömyyshyödykkeiden hintoihin ja näin ollen monen suomalaisen taloudellinen tilanne kiristyy. Olisi kestämätöntä, jos hallitus tässä tilanteessa tekisi päätöksiä, jotka löisivät lisää kapuloita asuntomarkkinoiden rattaisiin ja pahimmillaan nostaisivat asumisen hintaa”, summaavat Hughes ja Lehtinen.

Jäsenpalvelu jatkuu perinteisin ja uusin keinoin

Vaikuttamistyön ohella Suomen Vuokranantajat palvelee jäseniään sekä perinteisin että uusin keinon, muun muassa tarjoamalla lakineuvontaa, tuottamalla tutkimustietoa, markkinakatsauksia ja vertailuja sekä työkaluja toiminnan tueksi. Yksi uusista, vain jäsenten käytössä olevista työkaluista on Vuokrapuntari.

”Vuokrapuntari on edistyksellinen tekoälypalvelu, jonka avulla saa kohdekohtaisesti arvion markkinavuokrasta ja vuokrausajasta. Haluamme tarjota jäsenistöllemme pääsyn vastaavaan markkinatietoon, joka on aiemmin ollut vain suurempien toimijoiden saatavilla. Kesäkuussa palvelu laajenee kattamaan myös asuntojen hinta-arviot”, kertoo ekonomisti Sakari Rokkanen.

Jäsenedut halutaan jatkossakin suunnitella niin, että ne palvelevat koko vuokrauksen elinkaarta ja tekevät vuokraustoiminnasta kaikin puolin helpompaa ja kannattavampaa.

26 ansiomerkkiä kiitokseksi työstä yhdistyksen hyväksi

24.5.2022 pidetyssä vuosikokouksessa äänestettiin Suomen Vuokranantajien uuden hallituksen kokoonpanosta. Erovuorossa oli kolme jäsentä, joista yksi, hallituksessa jo 17 vuoden ajan vaikuttanut Timo Metsola ei pyrkinyt jatkoon.

Katja Pesonen (kuvassa keskellä) valittiin äänestyksessä myös jatkokaudelle. Kokonaan uusina jäseninä hallituksen riveihin päätyivät Joonatan Voltti (kuvassa oikealla) ja Daniel Sazonov (kuvassa vasemmalla), joka keräsi äänistä selvän enemmistön. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jouni Lehtinen, varapuheenjohtajana toimii edelleen Heikki Karu.

Timo Metsola oli yksi vuosikokouksessa huomioiduista ansiomerkin saajista. Hänen lisäkseen kultaisen ansiomerkin briljantin kera saivat 18 vuotta Suomen Vuokranantajien toiminnassa mukana ollut Pertti Varakas sekä yhdistyksen perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja Antti Arjanne, joka on tehnyt ansiokasta työtä yhdistyksessä sen toiminnan alusta alkaen. Lisäksi kokouksessa jaettiin 12 kultaista ja 11 hopeista ansiomerkkiä.

Kuvia ansiomerkkien jaosta

Hopeisten ansiomerkkien saajat: Anu Ahoniemi, Olli Turunen, Tommi Rytkönen, Ilkka Lehdonmäki, Jenni Witikkala, Riitta Kokki, Katja Pesonen, Matti Koivumäki, Heikki Karu, Tapio Piittari ja Kimmo Jyrkkä.

Kultaisten ansiomerkkien saajat: Lasse Ristikartano, Mika Korhonen, Raimo Vaherno, Tuula Virtanen, Eva Lewing, Jarmo Poussa, Antti Mykkänen, Jouni Lehtinen, Jaana Korpi, Pia Helkiö, Pasi Orava ja Heikki Ulvila.

Ansiomerkin briljantin kera saivat Antti Arjanne, Pertti Varakas ja Timo Metsola.

Suomen Vuokranantajien uusi hallitus

Hallituksen kokoonpano: Jouni Lehtinen, Heikki Karu, Riitta Kokki, Marko Kaarto, Jaana Korpi, Tiina Lilja, Katja Pesonen, Ilona Mutanen, Antti Lahtinen, Juha Kauhanen, Joonatan Voltti ja Daniel Sazonov. (Kuvista puuttuvat Karu, Lilja ja Lahtinen.)

Kokouksen tunnelmia