Pelotetaanko piensijoittajat pois markkinoilta?

Suomen Vuokranantajien hallitukseen kuuluvaa Katja Pesosta harmittaa virheellinen käsitys siitä, että verotus suosisi yksityistä asuntosijoittajaa. Väärinkäsitysten hälventämiseksi hän toivoisi verottajan avaavan rahavirtojen liikkumista kaikelle kansalle.

Teksti Vesa Ville Mattila

Kuvitus Pinja Meretoja

”Yksityinen asuntosijoittaja on tiukilla verotuksen suhteen verrattuna vaikka muuhun sijoittamiseen tai yritysten mahdollisuuteen tehdä poistoja investoinneista. Lisäksi hän ottaa aina ison henkilökohtaisen riskin.”

Pesonen luonnehtii itseään osta ja pidä -sijoittajaksi, joka haluaa tarjota ihmisille koteja pitkäaikaisesti. Asuntosijoittajana 30 vuotta toiminut Pesonen omistaa vuokra-asuntoja nykyään valtaosin pääkaupunkiseudulla.

Tarjonnan niukkuus nostaisi vuokria

Pesonen ei kannata taloyhtiölainojen verokohtelun muuttamista eikä velkakaton asettamista.

”Muutos saisi monet asuntosijoittajat pohtimaan, kannattaako sijoittaa yhtiön kautta vai yksityisesti omiin nimiin.”

Pesonen uskoo, että pahimmillaan monet piensijoittajat lopettaisivat panostamisensa vuokra-asuntoihin. Toisaalta kunnat eivät kykene pelkästään omin voimin vastaamaan asuntopoliittisiin haasteisiin.

”Mikäli piensijoittajien toimintakenttä käy liian ahtaaksi, vuokra-asunnoissa tarjotaan kysynnän kasvaessa entistä enemmän niukkuutta, mikä nostaa vuokratasoja.”

Tietoa, asiantuntemusta ja valmennusta

Piensijoittajat ovat usein hyvin hyödyllisiä taloyhtiöille.

”Heillä on tavallisesti kokemusta muista taloyhtiöistä, ja he voivat tuoda tätä tietoa sekä asiantuntemustaan myös muihin taloyhtiöihin”, Pesonen muistuttaa ja toteaa, että piensijoittajat ymmärtävät jo lähtökohtaisesti, että asunto-osakeyhtiöiden perusvelvoite on arvon säilyttäminen.

”He auttavat myös miettimään ja hahmottamaan isoa kehityskuvaa – mitä taloyhtiössä tulee tehdä, jotta sen arvo nousisi.”

Parhaiten piensijoittajat pääsevät vaikuttamaan ja jakamaan osaamistaan taloyhtiöiden hallituksissa. Silloin he voivat myös valmentaa muuta hallitusta.

”Itse olen mukana hallituksissa erityisesti silloin, kun tiedän asiantuntemukseni hyödyttävän esimerkiksi isoja saneeraushankkeita.”

Lue myös: