Suomen Vuokranantajien Markkinakompassi: Ajautuvatko taloyhtiöt konkursseihin ja miltä näyttää asuntosijoittajan rahoitus tällä hetkellä?

14.5.2024

Kvartaaleittain julkaistava videomuotoinen Markkinakompassi osoittaa vuokra- ja asuntomarkkinoiden kiinnostavia suuntia ja tuo aiheesta kiinnostuneet asuntosijoittamisen kartalle.

Toisessa jaksossa keskustellaan mm. onko edessä taloyhtiöiden massakonkursseja, saavatko asuntosijoittajat enää lainaa ja mitä asuntosijoittajan tulisi ottaa huomioon rahoituksen osalta, kun asuntosalkku kasvaa. Keskustelemassa ovat Danske Bankin johtaja Sari Takala, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus ja Suomen Vuokranantajien hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtinen.

Jakson alussa keskustellaan ajankohtaisesta aiheesta eli taloyhtiön taloudesta ja siitä, ajautuvatko taloyhtiöt nyt konkurssiaaltoon. Brotherus toteaa väestöennusteiden ja syntyvyyden sukeltamisen sekä kysynnän puutteen ja korjausvelan aiheuttavan haasteita, mutta nämä koskevat lähinnä syrjäseutuja. Myöskään Lehtinen tai Takala eivät ole huolissaan konkurssiaallosta, ja Lehtinen toteaa taloyhtiöiden pärjänneen jopa yllättävän hyvin läpi korko- ja kustannuspaineiden.

Entä ketkä nykyiseen tilanteeseen ovat parhaiten sopeutuneet – omistusasuntoa hakevat vai asuntosijoittajat? Lehtinen toteaa sijoitusasuntolainojen nostojen nousseen omistusasuntolainaajia enemmän ja yllättyneensä, että kuluttajia tuntuu vieläkin vaivaavan yleinen pelkotila. Takala vahvistaa asuntosijoittajien aktivoituneen lainatiskeillä ja korostaa, että kuluttajat odottavat asioiden realisoitumista kuten esimerkiksi korkojen laskua. Viimeisin vuokranantajabarometri vahvistaa samaa eli asuntosijoittajien ostoaikeet ovat kääntyneet kasvuun ennen oman asunnon ostajia.

Viimeisenä keskustellaan, mitä asuntosijoittajan tulee huomioida, kun asuntosalkku kasvaa. Takala tiivistää asian riskienhallintaan ja painottaa kassavirran tärkeyttä. Lisäksi hän nostaa hajautuksen tärkeyden niin taloyhtiöiden iän kuin sijainnin osalta.  

Katso jakso alta: