Kysely: Asuntosijoittajat pärjänneet hyvin nousseiden vastikkeiden kanssa – yli 90 prosentilla ei minkäänlaisia maksuvaikeuksia

14.5.2024

Taloyhtiöiden talous on ollut viime aikoina pinnalla. Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista selviää, että ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat yksityisillä vuokranantajilla harvinaisia. Suuria maksuvaikeuksia on ollut viimeisen puolen vuoden aikana vain 1,2 prosentilla yksityisistä vuokranantajista. Pieniä vaikeuksia on ollut 7,3 prosentilla.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin mukaan 91,5 prosentilla asuntosijoittajista ei ole ollut viimeisen puolen vuoden aikana minkäänlaisia vaikeuksia maksaa taloyhtiölle hoito- tai rahoitusvastikkeita. Barometriin vastasi lähes 2 500 yksityistä vuokranantajaa maalis-huhtikuussa.

”Tietenkin jokainen tapaus, jossa vastikkeita jää rästiin, on todella valitettava. Jos osakkaalla on ongelmia maksaa vastikkeita tai esimerkiksi oma maksukyky heikkenee, toimenpiteisiin tulee ryhtyä viipymättä. Lisäksi jokaisen kannattaa miettiä realistisesti omaa maksukykyä jo ennen asunnon ostoa sekä tutustua huolellisesti taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen”, ohjeistaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.  

Suurimman osan (59 %) barometrin vastaajista ei ole tarvinnut tehdä toimenpiteitä myöskään korkojen nousun takia. Vain 3,6 prosenttia vastaajista ilmoittaa myyneensä asunnon tai asuntoja korkojen nousun seurauksena. Joka kuudes ilmoittaa, että on myynyt muuta varallisuutta tai käyttänyt säästöjä. Kulutuksesta on säästänyt viimeisen puolen vuoden aikana reilu viidennes.

Yksityiset vuokranantajat maltillisesti velkaantuneita

Vuodenvaihteessa julkaistun Vuokranantajakyselyn mukaan yksityiset vuokranantajat ovat myös maltillisesti velkaantuneita: 60 prosentilla velkaa on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon. Tarkasteltaessa ainoastaan taloyhtiölainoja luvut ovat vielä merkittävästi pienempiä: kolmella neljästä taloyhtiölainaa on kaikkien sijoitusasuntojen arvosta alle 30 prosenttia tai ei ollenkaan. Vain vajaalla kahdella prosentilla vastaava luku on yli 70 prosenttia. Kyselyyn vastasi 2041 yksityistä vuokranantajaa. 

”Kokonaisuutena Suomessa esimerkiksi taloyhtiölainojen hoitamaton lainakanta on suurissa kaupungeissa 1,2 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia, eli nämäkään luvut eivät indikoi suurempia ongelmia taloyhtiöiden taloudessa. Toki laskevat väestöennusteet, asuntokysynnän puute ja korjausvelat aiheuttavat jonkin verran haasteita, mutta nämäkin koskevat käytännössä syrjäseutuja”, Hughes sanoo.

Taloyhtiöiden talous ja asuntosijoittajan rahoitus olivat aiheena myös Suomen Vuokranantajien tuoreessa Markkinakompassi-keskustelussa. Suomen Vuokranantajien puheenjohtaja Jouni Lehtisen, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotheruksen ja Danske Bankin johtaja Sari takalan keskustelun voi katsoa osoitteessa vuokranantajat.fi/markkinakompassi.