Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

20.4.2023

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,7 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (1,0 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (2,1 %). Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat jopa hieman laskivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Eniten vuokrat vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa nousivat Hämeenlinnassa (3,1 %), Oulussa (2,9 %) sekä Rovaniemellä (2,9 %). Vähiten ne nousivat Raumalla (0,4 %), Porissa (0,4 %) ja Mikkelissä (0,5 %).

Vantaalla vuokrat nousivat vuodentakaiseen verrattuna selvästi ripeämmin (1,9 %) kuin Helsingissä (0,8 %) ja Espoossa (1,0 %). Tampereella (2,7 %) vuokrien nousu oli hivenen Turkua (2,4 %) nopeampaa.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuoden lopussa pääkaupunkiseudulla, mutta kasvu on taittunut ja vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa vuokrataso jopa hieman laski (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Pieni lasku vuokrissa (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna tapahtui myös Tampereella.

“Vuodentakaiseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat kyllä nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen vuokramarkkinoilla tapahtui kuitenkin alkuvuonna selvä käänne. Viime vuoden lopun nopea nousu vuokrissa vaihtui alkuvuonna pieneksi vuokrien laskuksi. Tärkein selittäjä on vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne näissä kaupungeissa”, sanoo Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Vuodentakaiseen verrattuna suurten vuokra-asuntojen vuokrakehitys oli edelleen kaksioita ja yksiöitä nopeampaa. Koko maassa kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,3 prosenttia, yksiöiden vuokrien noustessa 1,2 prosenttia ja kaksioiden 1,6 prosenttia. Sama kehitys näkyy myös pääkaupunkiseudulla, jossa yksiöiden vuokrat nousivat 0,5 prosenttia, kaksioiden 0,8 prosenttia ja kolmioiden sekä suurempien asuntojen 1,9 prosenttia.

Antti Luukkanen
Analyytikko, Suomen Vuokranantajat ry
p. 050 547 5483
antti.luukkanen@vuokranantajat.fi