Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva

19.2.2024

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Vuokranantajakyselystä ilmenee, että kaksi vuotta laskussa olleet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun. Aikeet hankkia uusi sijoitusasunto ovat laskeneet vuodesta 2022 noin kahdeksan prosenttiyksikköä, mutta viime vuoteen verrattuna on nähtävissä jo reilu parin prosenttiyksikön nousu. Tuoreessa kyselyssä 41 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ilmoittaa joko ostavansa tai mahdollisesti ostavansa sijoitusasunnon seuraavien 12 kuukauden aikana.  

Reilu viidennes vuokranantajista ilmoittaa ostaneensa uuden sijoitusasunnon vuonna 2023. Ainoastaan 3 prosenttia osti uudisasuntoja. Vuosina 2019–2021 uudisasuntoja osti vuosittain 7–8 prosenttia yksityisistä asuntosijoittajista.  

”Ostoaikeet ovat kääntyneet pohjilta nousuun, mutta mitään merkittävää ryntäystä kaupoille ei ole nähtävissä. Tämä siitä huolimatta, että puolet ilmoittaa, ettei koe uuden sijoitusasunnon löytämistä lainkaan haastavaksi. Potentiaalisia kohteita nähdään siis olevan hyvin tarjolla, mutta todennäköisesti yleinen taloudellinen epävarmuus yhdessä korkean korkotason kanssa jarruttaa kauppoja”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.  

Suurin osa yksityisistä asuntosijoittajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijaan.

”Vaikka uudiskohteita onkin ostettu enemmän erityisesti vuosina 2019–2021, yksityisten asuntosijoittajien asuntokanta, yli 360 000 asuntoa, on pääasiassa vanhaa osakehuoneistoa. Muutaman vuoden buumi ei hetkauta isoa kuvaa”, Karlsson sanoo. 

Alle puolet yksityisistä vuokranantajista omistaa asunnot yksin

Yksityisistä vuokranantajista 49 prosenttia ilmoittaa omistavansa kaikki asuntonsa yksin. Yhtä suuri osa ilmoittaa, että omistaa asunnon perheenjäsenensä kanssa. Lisäksi 2,4 prosenttia omistaa asunnon tai asuntoja läheisen ystävän kanssa ja 1,6 prosenttia muun asuntosijoittajan kanssa. 

”Osasimme odottaa, että moni omistaa asuntoja yhdessä muiden kanssa, sillä esimerkiksi verottajan tilastoista käy ilmi, että suomalaisten mediaanivuokratulo on noin 3 100 euroa. Täytyy kuitenkin myöntää, että olen itsekin hieman yllättynyt, kuinka suuri osa tosiasiassa omistaa yhdessä perheenjäsenensä kanssa sijoitusasunnon. Voisi kuitenkin todeta, että hyvä näin, sillä asuntosijoittaminen on hyvä tapa kasvattaa perheen varallisuutta pitkäjänteisesti”, kommentoi Karlsson.  

Suomen Vuokranantajien Vuokranantajakysely 2024 toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 2041 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 22.11.-10.12.2023. Vuokranantajakysely on vuosittain toistuva tutkimus, joka toteutetaan loppuvuodesta. Tarkemmat tiedot tutkimuksen tuloksista ja kaupunkikohtaisista tiedoista on mahdollista pyytää median käyttöön eemeli.karlsson@vuokranantajat.fi