Vuokramarkkinoiden kehitys jatkui tasaisena myös koronakeväällä

6.8.2020

Tilastokeskuksen vuokratilastojen perusteella vuokramarkkinoiden kehitys jatkui tasaisena myös koronakeväällä. Vuokra-asuntojen tarjonnan runsas kasvu on todennäköisesti kääntänyt uusien vuokrasuhteiden neliövuokrat pieneen laskuun kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Koronakriisin pitkittyminen lisännee vuokra-asuntojen kysyntää.

Tilastokeskus on tänään julkistanut tuoreet tiedot vuoden toisen vuosineljänneksen vuokrakehityksestä.

”Tilastokeskuksen tuoreet tiedot vuokramarkkinoista eivät sisällä isoja yllätyksiä. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat nousseet myös vuoden toisella vuosineljänneksellä. Kasvu on ollut selkeästi nopeinta suurimmissa kasvukeskuksissa ja maltillisempaa pienemmissä kaupungeissa”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkanen muistuttaa, että vuokramarkkinoilla vuokrakehityksessä harvemmin tapahtuu lyhyellä aikavälillä merkittäviä heilahduksia, koska suuremmat vuokrantarkistukset ylös tai alaspäin ajoittuvat tyypillisesti tilanteeseen, jossa asuntoon etsitään uutta vuokralaista.

Tilastokeskus julkaisee myös tiedot kuuden kuukauden sisällä solmittujen uusien vuokrasuhteiden keskivuokrista.

”Uusien vuokrasuhteiden neliövuokrat vaikuttavat kääntyneen tasaisen nousun jälkeen pieneen laskuun kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Muutokset vaihtelevat kaupungeittain, mutta suurista kaupungeista esimerkiksi Vantaalla, Espoossa ja Tampereella on havaittavissa pientä laskua. Muutokset eivät ole dramaattisia ja ne selittyvät koronan sijaan pikemmin kaupunkien viime vuosien runsaalla uudistuotannolla. Jos lasku jatkuu, näkyy tämä pienellä viiveellä myös kaikkien vuokra-asuntojen vuokrakehityksen hidastumisena”, Rokkanen arvioi.

Rokkasen mukaan vuokranvälityssivustoilla on havaittu keväällä sekä vuokra-asuntojen kysynnän että tarjonnan kasvaneen. Tarjontaa lisäsivät muun muassa lyhytaikaisen vuokrauksen puolelta normaaleille vuokramarkkinoille siirtyneet asunnot sekä opiskelijoiden luopuminen asunnoistaan tavallista aikaisemmin.

”Kasvanutta kysyntää voi selittää pidempään jatkuneen vuokra-asumisen suosion kasvun ohella se, että vuokra-asumisen koetaan joustavammaksi ja riskittömämmäksi asumismuodoksi taloudellisesti epävarmoina aikoina. Rauhallisen kesän jälkeen koronatartunnat ovat viime päivinä lisääntyneet. Koronakriisin pitkittyminen todennäköisesti lisää vuokra-asuntojen kysyntää”, Rokkanen pohtii.

Sakari Rokkanen
Ekonomisti, Suomen Vuokranantajat ry

p. 040 762 5340
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi

Uutiset

Uutisissa näet uusimmat tiedotteemme ja jäsenuutiset.