Vuokralaisen konkurssia koskevat säännökset uudistuvat

14.6.2019

Konkurssilain uudistus tulee voimaan 1.7.2019. Samalla muuttuvat myös asuinhuoneiston ja liikehuoneiston vuokrausta koskevien lakien ja maanvuokralain vuokralaisen konkurssia koskevat säännökset.

Uusien säännösten mukaan konkurssipesä on vastuussa vuokrasopimuksen mukaisen vuokran maksamisesta siltä ajalta kuin se käyttää huoneistoa tai vuokra-aluetta, vaikka se ei olisi ottanut vastatakseen vuokrasopimuksesta aiheutuvien velvollisuuksien täyttämisestä. Usein aiheutuu riitoja siitä, mitä pidetään huoneiston tai vuokra-alueen käyttämisenä. Asiaa selkeytettiin uudistuksen yhteydessä: huoneiston tai vuokra-alueen käyttämisenä ei pidetä sitä, että konkurssipesä yksinomaan jättää sinne velalliselle kuuluvaa omaisuutta. Lakeja täsmennettiin myös sen osalta, että vuokranantajalle omaisuuden poistamisesta ja huoneiston siivoamisesta aiheutuneet kustannukset ovat konkurssisaatavia.

Pesänhoitajan on ilmoitettava vuokranantajalle, kun konkurssipesä ei enää käytä huoneistoa tai vuokra-aluetta, jonka jälkeen vuokranantaja voi vuokrata asuinhuoneiston, liikehuoneiston tai maa-alueen ja tarvittaessa ryhtyä vuokra-alueen puhdistamista koskeviin toimiin. Pesänhoitajan ilmoituksen jälkeen vuokranantajan ei siis tarvitse hakea häätöä, vaan hän saa siivota huoneiston ja puhdistaa vuokra-alueen sekä vuokrata sen uudelleen.