Vuokralaisellakin on vastuita – tarkasta ainakin nämä

24.4.2023

Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä tarkastaa, onko asunnon hoitovelvoitteet täytetty säännöllisesti. Hoitovelvoitteensa laiminlyönyt vuokralainen voi joutua pahimmillaan vahingonkorvausvastuuseen paitsi omaa vuokranantajaansa myös taloyhtiötä kohtaan. Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo opastaa tarkastamaan heti viisi tärkeintä paikkaa.

 1. Onko lattiakaivo puhdistettu?

Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Lattiakaivo tulee puhdistaa tai puhdistustarve ainakin tarkastaa vähintään kuukausittain. Puhdistamista voi helpottaa käyttämällä lattiakaivon suodatinta, kunhan muistaa vaihtaa sen riittävän usein. 

Jos tukkeuman syynä epäilee viemäritukosta, vuokralaisen tulee ilmoittaa siitä vuokranantajansa kautta taloyhtiölle, koska syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Avaamatta jätetty tukos voi aiheuttaa mittavan vesivahingon, joten ilmoitus tulisi tehdä heti, Susanna-Maria Aarnivuo huomauttaa. 

2. Onko liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin pesty? 

Myös liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Rasvasuodatin on puhdistettava – ruuanlaitosta riippuen – yleensä noin 1–3 kuukauden välein. Metallisen rasvasuodattimen puhdistus tapahtuu helpoiten pesemällä se astianpesukoneessa. Kuitukankainen suodatin taas täytyy yleensä vaihtaa uuteen. 

Jos käytössä on puolestaan aktiivihiilisuodatin, sen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät yleensä internetistä. Aarnivuo muistuttaa, että vuokralaisen tulee aina tarkastaa käyttöohjeista, mitä laitteen puhtaanapito edellyttää, ja epäselvissä tilanteissa vuokralaisen kannattaa aina kysyä apua omalta vuokranantajaltaan. 

3. Ovatko ilmanvaihtoventtiilit puhtaat? 

Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle kuuluu lisäksi ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, jos se onnistuu sisältä käsin. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu asuinalueen ulkoilman puhtaudesta ja puhdistustarve on hyvä tarkistaa noin 2–4 kertaa vuodessa. 

Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee aika-ajoin kysymyksiä myös ilmanvaihdon toimivuudesta. Ensimmäisenä neuvotaan yleensä tarkastamaan, ettei vuokralainen ole itse sulkenut ilmanvaihtoventtiileitä, Aarnivuo kertoo. Tämän jälkeen ongelman selvittäminen siirtyy tyypillisesti taloyhtiölle, koska yhtiö vastaa lähtökohtaisesti perustasoisista järjestelmistä, kuten ilmanvaihdosta. 

4. Toimiiko palovaroitin? 

Vuokralaisen on suositeltavaa testata vuokrasuhteen aikana palovaroittimien toimivuus kuukausittain. Tarkastaminen tapahtuu vaivatta painamalla testinappulaa, jolloin hälytysääni osoittaa palovaroittimen toimivuuden. Mahdolliset paristot tulisi vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä. Samalla palovaroittimen pohjasta kannattaa tarkistaa, että laitteen ”parasta ennen” -päiväys ei ole umpeutumassa. Palovaroitin kannattaa yleensä vaihtaa uuteen vähintään noin 5–10 käyttövuoden jälkeen. 

Vastuu palovaroittimista on lakimuutoksen myötä siirtymässä vuoden 2024 alussa osakkaalta taloyhtiölle kahden vuoden siirtymäajalla. Sitä ennen vuokranantajan on hyvä tarkastaa ainakin vuokralaisten vaihtuessa, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin, Aarnivuo kertoo. 

5. Vuotaako hana tai wc-istuin? 

Vuokralaisen tulee seurata huoneiston kuntoa vuokrasuhteen aikana osana huolenpitovelvoitettaan. Esimerkiksi hanan tai wc-istuimen vuotamisesta tulee ilmoittaa. Wc-istuimen vuodon voi havaita helposti jatkuvasta lorinasta. Myös wc-istuimen tai hanan ympärille kerääntyvä lammikko paljastaa yleensä vuodon. 

Vuokralaisen tulee ilmoittaa kaikista havainnoistaan aina viipymättä omalle vuokranantajalleen, joka välittää ilmoituksen tarvittaessa taloyhtiölle. Jos korjaus ei voi odottaa, myös ilmoitus on tehtävä heti. Vuokralainen voi joutua tekemään ilmoituksen suoraan yhtiölle lähinnä silloin, jos on sattunut putkivuoto tai muu vastaava tilanne, mutta silloinkin vuokranantajalle tulisi jättää asiasta viesti, Aarnivuo muistuttaa.

Lisätietoja:

Susanna-Maria Aarnivuo
Lakimies

Lakineuvonta (jäsenille) 
Verkkoneuvonta 
(09) 1667 6345 
ma, pe klo 10.00 – 15.00 
ti, ke, to klo 9.00 – 15.00

Lisätietoa vuokralaisen ja vuokranantajan vastuista löytyy myös 20.4. julkaistusta Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukosta, joka on lisäys Taloyhtiön vastuunjakotaulukkosarjaan. Se on saatavilla maksutta Suomen Vuokranantajien jäsenille laajana verkkoversiona ja tilattavissa laajana vuokranantajaversiona tai suppeana vuokralaisversiona Kiinteistömedialta.