Tärkeä muistutus hallitusneuvotteluihin: pääomatulon verotuksen kiristäminen ei kasvattaisi verotuloja

2.5.2019

Käynnissä olevissa hallitustunnusteluissa pohditaan hyvinvointivaltion rahoittamista. Pääomaverotuksen kiristäminen voi kuulostaa helpolta ratkaisulta, mutta ei kuitenkaan välttämättä toimi. Sen sijaan pääomaverotuksen kiristämisellä voisi olla negatiivisia vaikutuksia vuokramarkkinoihin, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. 

Kevään hallitusohjelmaneuvotteluissa on väläytelty myös pääomaverotuksen kiristämistä ratkaisuna valtiontalouteen. Suomen Vuokranantajat nostaa esiin kolme syytä, miksi ratkaisu ei toimi:

  1. Pääomaverotuksen kiristäminen ei automaattisesti kasvata verokertymää.

Kun vuonna 2012 pääomatuloverokantaa nostettiin 2-4 %, veronalaisten pääomatulojen määrä tippui peräti 8 %. Sen sijaan viime vuonna, kun kokonaisveroaste laski, kokonaisverokertymä kasvoi yli 2%.

Pääomatuloveroa on jatkuvasti kiristetty. Vuonna 1995 pääomatuloverokanta oli 25 prosenttia, kun nykyisin vero on korkeimmillaan 34 prosenttia. Yhteisövero on puolestaan laskenut samasta 25 prosentin tasosta 20 prosenttiin.

  1. Asuntosijoittamisessa pääomaverotuksen kiristäminen kannustaisi yhtiömuotoiseen sijoitustoimintaan, jonka verokanta on alempi ja tällöin verokertymä pienenisi. 

Pääomatuloverokantaa nostamalla kannustettaisiin erityisesti laajempaa asuntosijoittamista harjoittavia yksityishenkilöitä siirtymään osakeyhtiömuotoiseen toimintaan. Osakeyhtiöitä verotetaan yhteisöveroprosentin mukaan, joka on pääomatuloveroprosenttia alempi. Täten valtion verotulot pienenisivät.

  1. Pääomaveron kiristys voi kiristää myös vuokramarkkinoiden tilannetta

Pääomaveron kiristys voi myös kannustaa asuntosijoittajia luopumaan asuntosijoitustoiminnasta tai nostaa vuokratasoja. Näin pääomaverotuksen kiristäminen vaikeuttaisi entisestään kireää asuntotilannetta.

 

Lisätietoa verotuksen vaikutuksista julki ensi viikolla

Keskiviikkona 8.5. julkaistaan Eri sijoitusmuotojen verokohtelu -selvitys. Selvityksen on tehnyt Deloitte Oy Suomen Vuokranantajien toimeksiannosta. Selvitys valottaa, kannustetaanko Suomen verojärjestelmällä sijoittamista metsään, asuntoihin vai osakkeisiin.

”Verotuksella on merkittäviä vaikutuksia myös Suomen asuntomarkkinoihin. On tärkeää, että päätöksentekijät tiedostavat tämän tehdessään hallitusohjelmaa”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva korostaa.

 

Lue lisää: Suomen Vuokranantajien hallitusohjelmatavoitteet

Pääomatuloveroprosentin korottaminen ei kasvattaisi verotuloja