Suomen Vuokranantajien vuosikokous 11.5.2021: Järjestön vahva kasvu on jatkunut koronankin keskellä

11.5.2021

Suomen Vuokranantajien vuosikokous pidettiin Helsingissä 11.5.2021. Vuosikokouksessa valittiin Suomen Vuokranantajien hallitus sekä hyväksyttiin muutoksia yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyksen vaikuttamistyön merkitys korostuu entisestään.

Suomen Vuokranantajien vuosikokous järjestettiin 11.5.2021. Kokous järjestettiin Helsingissä, ja siihen saattoi osallistua myös etäyhteydellä. Vuosikokouksessa oli edustettuna ennätysmäärä ihmisiä, yhteensä 188 jäsentä joko kokouspaikalla, etäosallistujana tai valtakirjalla.

”Järjestön vahva kasvu on jatkunut myös koronakriisin keskellä. Saimme viime vuonna ennätykselliset lähes 3 500 uutta jäsentä. Tämä kertoo meille, että järjestön palveluille, edunvalvonnalle ja markkinatiedolle on suuri kysyntä. Yhteisö on voimistunut myös virtuaaliaikana”, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Vuokranantajien suurimmat huolenaiheet liittyvät tällä hetkellä keskustelussa oleviin verotuksen ja rahoitussääntelyn avoimiin kysymyksiin.

”Ilman yksityisiä vuokranantajia asuntopula olisi esimerkiksi Helsingissä ja monissa kasvukeskuksissa huutava. Yksityisen vuokramarkkinan merkitys asuntomarkkinoiden tukipilarina kuitenkin tuntuu helposti unohtuvan julkisessa keskustelussa. Esimerkiksi selvitystyön alla oleva taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden poisto vähentäisi uudistuotantoa ja hidastaisi taloyhtiöille elintärkeiden korjausten toteuttamista”, hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtinen huomauttaa.

”Vuokrien kasvu on hidastunut koko maassa, ja monilla pienemmillä paikkakunnilla vuokrat ovat jopa laskeneet. Viime vuosien mittava uudistuotanto on lisännyt vuokralaisten valinnanvaraa ja kilpailua vuokramarkkinoilla. Palvelu paranee ja markkinat kehittyvät – kunhan palveluntarjoajien eli yksityisten vuokranantajien tilannetta ei esimerkiksi verotuksellisin tai rahoituksellisin ratkaisuin heikennetä”, summaa Sanna Hughes.

Vuosikokouksessa valittiin uusi hallitus ja tehtiin pieniä muutoksia yhdistyksen sääntöihin

Vuosikokouksessa valittiin yhdistyksen hallitus. Erovuorossa olleista hallituksen jäsenistä Heikki Karu ja Riitta Kokki valittiin jatkamaan hallituksessa. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Ilona Mutanen, Antti Lahtinen ja Juha Kauhanen. Muina hallituksen jäseninä jatkavat Marko Kaarto, Jaana Korpi, Tiina Lilja, Jouni Lehtinen, Timo Metsola, Katja Pesonen ja Jenni Witikkala.

Suomen Vuokranantajien puheenjohtajana jatkaa Jouni Lehtinen ja varapuheenjohtajaksi valittiin Heikki Karu.

Vuosikokouksessa tehtiin myös pieniä muutoksia järjestön sääntöihin. Muutosten myötä perheenjäsenen jäsenyys huomioidaan säännöissä entistä paremmin. Lisäksi säännöt mahdollistavat jatkossa myös poikkeusajan jälkeen etäosallistumisen vuosikokoukseen.

Vuosikokouksen kokouspaikalla Helsingissä oli väljää, mutta etäyhteydellä jäseniä osallistui ympäri Suomea.

Järjestön vahva kasvu jatkuu

Suomen Vuokranantajien vuosikokouksessa 11.5.2021 myös hyväksyttiin vuoden 2020 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2021 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

”Merkittävää kehitystä tapahtui viime vuonna vaikuttamistoiminnassamme, kun saimme rekrytoida yhdistyksen historian ensimmäisen ekonomistin. Tämä on näkynyt vaikuttamistyömme ja markkinatiedon tuottamisen vahvistumisena entisestään”, Hughes sanoo.

Vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa korostuu vaikuttamistyön ohella yhteisön ja digitaalisten palvelujen kehittäminen.

”Kuluvan vuoden kehityshankkeissa on luvassa muun muassa Hyvä vuokranantaja -verkkokoulutuksen julkaiseminen sekä digivision luominen vuosiksi eteenpäin. Mutta erityisen innolla odotamme myös koronarajoitusten hellittämistä ja sitä, että pääsisimme kokoontumaan myös kasvotusten syksyn tapahtumiin eri puolilla Suomea”, Hughes summaa.