Suomen Vuokranantajien Markkinakompassi: Miltä vuokramarkkina tällä hetkellä tosiasiassa näyttää?

7.3.2024

Kvartaaleittain julkaistava videomuotoinen Markkinakompassi osoittaa vuokra- ja asuntomarkkinoiden kiinnostavia suuntia ja tuo aiheesta kiinnostuneet asuntosijoittamisen kartalle.

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan mm. vuokramarkkinoiden trendeistä tälle vuodelle sekä tehdään katsaus viime vuoteen Suomen Vuokranantajien ja Vuokraoven tuoreen Vuokramarkkinakatsauksen perusteella. Keskustelemassa ovat KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva, Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen ja Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Jakso käynnistyy pureutumalla pintaa syvemmälle, miltä vuokramarkkina tosiasiassa näyttää? Vuokramarkkinoiden ylitarjonta toistuu keskusteluissa, mutta Kaleva toteaa tämän koskettavan lähinnä pääkaupunkiseutua. Institutionaalisella puolella käyttöasteet eroavat merkittävästi, sillä pääkaupunkiseudulla käyttöasteet jäävät noin 90 prosenttiin, kun Oulussa ja Jyväskylässä päästään yli 96 prosenttiin. Karlsson jatkaa suhteuttamalla vapaana olevia vuokra-asuntoja vuokralla asuvien määrään ja toteaa siinäkin olevan merkittävää vaihtelua kaupunkien välillä.

Entä mitä markkinointiajat itse asiassa kertovat? Laakkonen tiivistää asian kertovan markkinoiden tasapainosta ja samalla huomauttaa markkinointiaikojen olevan huomattavasti terveemmällä tasolla kuin ennen koronaa, kun katsotaan vuokralaisen asemaa. Markkinointiajat ja kohdemäärät eivät kuitenkaan kerro kaikkea ja Karlsson kehottaa tarkastelemaan lisäksi kuukausittain poistuvien vuokra-asuntojen osuutta.

Edellä esitetyt kysymykset käydään ensimmäisessä jaksossa syvällisesti läpi, jonka lisäksi käsiteltäviä aiheita ovat mm. vuokrakehitys, väestönliikkeet, viime vuoden päällimmäiset tunnelmat sekä kuluvan vuoden odotukset. Videon katsomalla tiedät, miten vuokrakehitys eroaa, mihin kaupunkiin valmistuu yhä tänä vuonna entiseen malliin asuntoja ja miksi väestönlisäys haastaa asuntomarkkinoitamme.