Opiskelija: muista tarkastaa uusi kotisi muuton yhteydessä!

22.8.2019

Elo-syyskuun taitteessa nähdään vuosittain yksi Suomen suurimmista muuttoaalloista, kun tuhannet opiskelijat muuttavat uusiin koteihinsa. Muuttohuumassa on hyvä muistaa asunnon huolellinen tarkastus – näin vältät harmit asunnosta pois muuttaessa.

Vuokra-asuntoon on hyvä tehdä alkutarkastus ennen kuin vuokralainen kantaa muuttokuormansa sisään.

”Suosittelemme, että vuokralainen ja vuokranantaja tekevät huoneiston tarkastukset yhdessä. Tällöin molemmat pääsevät esittämään havaintojaan huoneiston kunnosta”, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n neuvontalakimies Niklas Nygren.

Alkutarkastuksessa vuokranantaja ja vuokralainen käyvät yhdessä läpi asunnon ja kodinkoneiden kunnon ja kirjaavat ylös niitä koskevat huomiot, viat ja puutteet. Kamera on oiva apuväline asunnon kunnon dokumentoinnissa ja sitä kannattaakin hyödyntää.

Kun vuokrasuhde päättyy, täytyy vuokralaisen luovuttaa asunto takaisin vuokranantajalle tyhjennettynä ja siivottuna. Lopputarkastus kannattaa tehdä vasta, kun poismuuttava vuokralainen on suorittanut huoneistossa loppusiivouksen. Siivotun ja tyhjennetyn huoneiston osalta on helpompi varmistaa, että huoneisto on asianmukaisessa kunnossa.

Lopputarkastuksessa asunto käydään läpi samalla tavoin kuin vuokrasuhteen alussakin ja verrataan sen kuntoa aikaan ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa. Jos lopputarkastuksen yhteydessä ilmenee vuokralaisen vastuulle kuuluvia puutteita, voidaan samalla neuvotella niiden korvaamisesta. Vuokranantajalla on lopputarkastuksen aikana myös mahdollisuus huomauttaa loppusiivouksen tasosta, mikäli sitä ei ole tehty asianmukaisesti.

”Uuden asukkaan tulee voida muuttaa asuntoon joutumatta ryhtymään välittömästi siivoushommiin. Jotta loppusiivous sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, siivouksen tasosta on hyvä sopia vuokralaisten kanssa.”, Nygren toteaa.

”Hyvin tehty ja huolellisesti dokumentoitu alku- ja lopputarkastus on kaikkien osapuolten etu: niin uuden kuin vanhan vuokralaisen kuin vuokranantajan. Vuokralainen vastaa vuokrasuhteen aikana vuokrahuoneistolle aiheuttamistaan vahingoista, minkä vuoksi on tärkeää pystyä varmistumaan vahingon syntyneen vuokrasuhteen aikana. Erimielisyydet on helpompi ratkaista, kun alkutarkastusraportista voidaan tarkistaa, missä kunnossa esimerkiksi keittiön parketti tai hella on ollut ennen vuokrasuhteen alkua”, ohjeistaa Nygren.

Ps. Suomen Vuokranantajien jäsenenä saat Holdan  Muuttotarkastus.fi-palvelun  40 % alennuksella hintaan 3 € per tarkastus. Muuttotarkastus.fi on palvelu asunnon kunnon tarkastamiseen ja dokumentointiin sisään- ja poismuuton yhteydessä. Palvelu toimii kännykällä, tabletilla ja tietokoneella web-selaimessa. Se ohjaa tarkastuksen tekijää läpi asunnon, dokumentoi vauriot valokuvin sekä tekee valmiista tarkastuksesta aikaleimatun dokumentin molemmille osapuolille.  Hyödynnä jäsenetusi Muuttotarkastus.fi-palvelusta syöttämällä jäsenkoodi tarjouskenttään maksun yhteydessä.

 

Uutiset

Uutisissa näet uusimmat tiedotteemme ja jäsenuutiset.