Lakimuutokset vaikuttavat vesimaksuihin ja sähköautojen latauspisteisiin

4.11.2020

Eduskunta on hyväksynyt syksyn aikana kaksi uutta EU-lainsäädännöstä johtuvaa lakimuutosta asumiseen liittyen. Muutokset vaikuttavat erityisesti uusiin sekä laajasti remontoitaviin taloyhtiöihin. Niissä taloyhtiöissä, joita muutos koskee, vuokralaisen vesimaksun tulee jatkossa määräytyä vedenkulutuksen perusteella. Lisäksi lakimuutos velvoittaa sähköautojen latauspistevalmiuden rakentamiseen osassa taloyhtiöitä.

Kulutusperusteisesta vesimaksusta pakollinen myös vuokrasuhteissa

Lakimuutoksen tarkoituksena on asuinrakennuksissa tapahtuvan veden kulutuksen systemaattinen mittaaminen sekä se, että veden kulutuksesta laskutetaan toteutuneen kulutuksen perusteella. Pykälää ei kuitenkaan sovelleta, jos huoneistokohtainen vesimittari on asennettu rakennukseen ennen lain voimaantuloa haetun rakennusluvan perusteella. Käytännössä muutokseen kuluu aikaa siis vuosikymmeniä.

Niissä yhtiöissä, joissa etäluettavaa mittaria ei ole asennettu lainkaan tai se on asennettu ennen lain voimaantuloa haetun rakennusluvan perusteella, vuokralaisen maksama vesimaksu määräytyy jatkossakin vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti. Kun yhtiöön seuraavan kerran asennetaan uudet huoneistokohtaiset vesimittarit, tulee vuokralaiselta periä kulutukseen perustuvaa vesimaksua sopimusehdoista huolimatta.

Uusi AHVL 27 a § on seuraava:

”Jos rakennukseen, jossa huoneisto sijaitsee, on kustannusten jakamiseksi asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, vuokralaiselta vedestä perittävän korvauksen on perustuttava luotettavasti mitattuun todelliseen kulutukseen.

Vuokralaiselle on toimitettava kuukausittain tiedot veden kulutuksesta huoneistossa. Lisäksi vuokralaiselle on 1 momentissa tarkoitetun korvauksen perinnän yhteydessä toimitettava tiedot muista korvauksen perusteista. Vuokranantaja ei saa periä vuokralaiselta erillistä maksua tietojen antamisesta.

Ehto, jolla rajoitetaan vuokralaisen tämän pykälän mukaista oikeutta, on mitätön.

Tarkempia säännöksiä tässä pykälässä tarkoitetun korvauksen määräytymisestä sekä veden kulutuksesta ja korvauksen perinnän yhteydessä annettavista tiedoista annetaan valtioneuvoston asetuksella.”

Asunto-osakeyhtiölakiin on samalla lakimuutoksella lisätty samansisältöinen pykälä, jonka nojalla osakkaalla on vuokralaista vastaavat oikeudet suhteessa taloyhtiöön.

Velvoite sähköautojen latauspistevalmiuksien asentamiseksi

Eduskunta on lisäksi säätänyt uuden lain sähköajoneuvojen latauspisteistä ja latauspistevalmiuksista rakennuksissa sekä rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmistä. Lain tavoitteena on parantaa sähköajoneuvojen latausmahdollisuuksia ja sitä kautta edistää sähköautojen yleistymistä sekä liikenteen päästöjen vähenemistä.

Asunto-osakeyhtiöiden osalta laki tuo velvollisuuden suunnitella latauspistevalmiuksia laajamittaisten korjausten yhteydessä sellaisissa yhtiöissä, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Käytännössä velvoite koskee taloyhtiöitä jatkossa useimmiten linjasaneerausten yhteydessä. Latauspistevalmiudella tarkoitetaan putkitusta tai muuta reititystä niin, että myöhemmin on mahdollista asentaa latauspiste jokaiseen pysäköintipaikkaan.

Sähköautojen latauspisteitä suunnittelevien taloyhtiöiden kannattaa huomioida, että ARA:lta voi hakea jopa 90 000 euron avustusta latausinfran toteuttamiseen. Lisätietoa avustuksesta löytyy ARA:n sivuilta.

Haluatko kuulla lisää? Päälakimies Tarik Ahsanullah kertoo lakimuutoksista myös Vuokranantaja 2020 –tapahtumassa 14.11.2020. Ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoa lakimuutoksista saa tarvittaessa Suomen Vuokranantajien lakineuvonnasta.