Kuudelle Suomen Vuokranantajien aktiiville hopeinen ansiomerkki

25.5.2023

Vuokranantajien vuosikokouksessa 24.5. myönnettiin kuusi hopeista ansiomerkkiä tunnustuksena hyvin tehdystä ja pitkäjänteisestä työstä yhdistyksen hyväksi. Kysyimme ansiomerkin saajilta heidän tunnelmistaan ja taipaleesta Suomen Vuokranantajilla.

Kuvassa ovat paikan päällä ansiomerkin vastaanottaneet Antti Ahonen, Markus Grahn, Katja Savolainen ja Tiina Lilja

Hopeisen ansiomerkin saivat Espoon aluepäällikkö sekä Vuoden aluepäällikkö ja aluepäälliköiden puheenjohtaja 2022 Katja Savolainen,  Kanta-Hämeen aluepäällikkö Antti Ahonen, Päijät-Hämeen aluepäällikkö Markus Grahn, Etelä-Pohjanmaan aluepäällikkönä vuosina 2017-2020 sekä Keski-Uudenmaan aluepäällikkönä vuodesta 2020 toiminut Päivi Suomela-Lyyski, Keski-Suomen aluepäällikkö sekä Vuoden aluepäällikkö 2019 Niklas Suominen ja Espoon aluepäällikkönä 2017-2020 toiminut sekä hallituksessa vuodesta 2020 vaikuttanut Tiina Lilja.  

Suomen Vuokranantajien aluepäälliköt ovat eri puolilla Suomea toimivia vuokranantajia ja yhdistyksen aktiivisia jäseniä, joilla on paljon oman kokemuksen kautta hankittua tietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta. Aluepäälliköt järjestävät alueellaan tapahtumia ja toimivat yhdistyksen aktiivisina edustajina omilla paikkakunnillaan.  

Päivi Suomela-Lyyskiä innostaa yhdessä tekeminen 

”Jäsenyyteni on alkanut jo vuonna 2007, ja aluepäällikkönä aloitin kymmenen vuotta myöhemmin asuessani tuolloin Pohjanmaalla. Innostuin tuolloin Vuokranantajien tapahtumista ja kysyin mahdollisuutta päästä itsekin aktiivisemmin mukaan järjestämään niitä. Muutin myöhemmin takaisin etelämmäs ja toimin nyt Keski-Uudellamaalla aluepäällikkönä.  

Parasta luottamustehtävissäni ovat ennen kaikkea verkostot: muut vuokranantajat tällä alueella, ja se yhteinen innostus samaan aiheeseen sekä ratkaisujen hakeminen yhdessä myös ongelmiin ja haasteisiin. Meitä on täällä todella monipuolinen ja rikas porukka aloittajista konkareihin ja kaikkea siltä väliltä, ja heidän kanssaan on mahtava tehdä yhdessä. 

Ansiomerkillä muistaminen lämmittää: on suuri kunnia saada olla mukana ja toimia suomalaisen asumisen puolesta hienossa yhdistyksessämme. Pyrinkin yhdessä muiden aluepäälliköiden kanssa kertomaan ympäri Suomen, mitä arvoa yhdistyksemme jäsenyys tuo, sillä se tarjoaa valtavan arvokkaita etuja koko vuokrauksen elinkaaren ajalle.” 

Päivi Suomela-Lyyski
Keski-Uudenmaan aluepäällikkö

Markus Grahn haluaa nostaa esiin hyvän vuokranantajuuden merkityksen  

”Parasta aluepäällikkönä toimimisessa on vuorovaikutus muiden vuokranantajien kanssa. Toivon, että voin inspiroida ja auttaa muita, ja samalla opin paljon itse. Hyvään vuokranantajuuteen liittyvät arvot ja vastuullisuus ovat minulle valtavan tärkeitä, ja haluan edistää näitä oman toimintani kautta. Siksikin arvostan saamaani ansiomerkkiä niin paljon.  Otan sen vastaan nöyränä, mutta samaan aikaan tuntien, että tämä on ansaittu tunnustus minulle työstäni hyvän vuokranantajuuden eteen. 

Lähdin itse Vuokranantajien jäseneksi heti, kun sain kuulla yhdistyksen olemassaolosta tuttuni kautta, ja aluepäälliköksi pääsin oltuani ensin aktiivisesti mukana erilaisissa jäsentapahtumissamme. Sisäiset koulutuksemme, tilaisuutemme ja tapahtumamme ovat kullanarvoisia. Myös yhdistyksemme kehittäminen ja hieno verkostomme motivoivat minua. Toimintamme kautta näen erilaisia vuokranantajia sekä vuokramarkkinan kokonaiskuvaa. Näiltä vuosilta ovat erityisesti jääneet mieleen Vuokranantajaristeilyt ja muut tapahtumat sekä kohtaamiset niissä. 

Mielestäni suomalaisten kannattaisi tietää nykyistä laajemmin se, kuinka monipuolisen ja laajan asuntotarjonnan yksityiset vuokranantajat meille mahdollistavat. He tarjoavat koteja hyvin erilaisille ihmisille ja erilaisiin tilanteisiin ja ilman asuntosijoittamista asuntotarjontamme olisi aika paljon ankeampaa.”

Markus Grahn
Päijät-Hämeen aluepäällikkö

Tiina Lilja arvostaa vaikuttamismahdollisuuksia asuntosijoittamisen näköalapaikalla  

”Aloitin vuokranantajana 2011, ja ensimmäiset vuodet harjoittelin vuokranantajana olemista yhdellä huoneistolla. Pikkuhiljaa asuntosijoittaminen alkoi kiinnostaa enemmän muun muassa aiheesta lukemani kirjallisuuden myötä. Halusin verkostoitua muiden saman kiinnostuksen jakavien kanssa, ja päädyin sitä kautta ensin jäseneksi Suomen Vuokranantajiin ja vuonna 2017 aluepäälliköksi Espooseen. Vuonna 2020 pääsin hallitukseen. 

Luottamustoimessani on hienoa saada olla asuntosijoittamisen näköalapaikalla vaikuttamassa yksityisten vuokranantajien toimintaympäristöön ja edistää suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksia myös sitä kautta. Lisäksi parhaisiin puoliin kuuluvat saamani uudet verkostot ja kontaktit, sekä kaikki sitä kautta saatu hiljainen tieto. 

Arvostan todella paljon saamaani kunnianosoitusta ja olen kiitollinen tästä ansiomerkistä. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että mahdollisimman monella on vahvaa osaamista hyvään vuokranantajuuteen sekä siihen, että olemme yhdistyksenä tunnettu, arvostettu sekä vetovoimainen. Mielestäni jokaisen suomalaisen kannattaisikin tietää, että yksityiset vuokranantajat tarjoavat kodin noin puolelle miljoonalle suomalaiselle.”

Tiina Lilja
Hallituksen jäsen

Katja Savolainen nauttii, kun saa tarjota jäsenille kiinnostavaa ohjelmaa 

”Kun lähdin vuokranantajaksi viitisentoista vuotta sitten, vastaani tuli aika pian kiperä tilanne, jossa tarvitsin lakineuvontaa ja liityin Vuokranantajiin. Järjestö oli tuolloin paljon nykyistä pienempi, mutta lakineuvonta kuului palveluihin jo silloin. Jokaisen vuokranantajan tai sellaiseksi ryhtymistä harkitsevan kannattaisi tuntea aiheen lainsäädäntöä tai tietää, mistä tietoa löytyy. Toivonkin, että yhä useampi tuntisi Suomen Vuokranantajat ja tietäisi toiminnastamme ja esimerkiksi jäsenille maksuttomista neuvontapalveluista.  

Myöhemmin verkostoiduin tapahtumissa kuten Vuokranantajaristeilyllä ja olin aktiivisesti mukana, ja kun aluepäällikköä haettiin, pääsin mukaan siihen toimintaan. Parasta tehtävässäni ovat jäsenet ja se, että saan toteuttaa heidän toiveitaan sekä tarjota heille kiinnostavaa ohjelmaa. Olen myös itse oppinut näinä vuosina valtavan paljon. Minulle ansiomerkki on konkreettinen arvostuksenosoitus tekemästäni työstä luottamustehtävässäni, ja olen tästä todella iloinen.  

Vuokranantajana toimiessani mieleeni on jäänyt eräs kohtaaminen vuokralaiseni kanssa. Ostin aikanaan asunnon näkemättä asuntoa tai siinä asuvaa vuokralaista etukäteen. Sovin tämän ulkomaalaistaustaisen vuokralaiseni kanssa esittäytymisen, ja ajattelimme käydä sanomassa hänelle puolisoni kanssa nopeasti hei. Kun saavuimme asunnolle, siellä meitä odottikin upea usean ruokalajin illallinen, jota emme osanneet lainkaan odottaa. Jäimmekin useammaksi tunniksi keskustelemaan, ja tämä vieraanvaraisuus jäi loppuelämäksi mieleen.”

Katja Savolainen
Espoon aluepäällikkö
Hallituksen jäsen

Niklas Suomiselle jäsentapahtumat ovat aluepäällikkötehtävän suola 

”Toimenkuvani aluepäällikkönä on mahdollistanut huikeat verkostot ja mahdollisuuden oppia viisaammilta. Alueellisesti tärkeä tehtävä on järjestää tapahtumia jäsenille, ja ne ovatkin tämän jutun suola. Aina emme onnistu saamaan saleja täyteen ja eivätkä kaikki aiheet miellytä tietenkään jokaista, mutta kiitoksia tulee poikkeuksetta. Tämä luottamustoimi on antanut hienon mahdollisuuden oppia vuokranantajuudesta ja jakaa sitä viiden vuoden ajan. Yritän täyttää toimenkuvani vaatimukset jatkossakin. Yksityisen vuokranantajan tärkeä ominaisuus on oma osaaminen, jota voi aina kehittää.

Varmasti yllättävin jäsentapaamiseni on ollut kaupan hedelmäosastolla, jossa vanha ystävä kertoi, että on ollut jäsen pitkään, mutta ei ole vielä uskaltanut tulla tapahtumiin. Keskustelumme jälkeen hän sen sijaan on käynyt useasti!”

Niklas Suominen
Keski-Suomen aluepäällikkö

Antti Ahonen iloitsee vuokranantajien monipuolisesta porukasta 

”Olen ollut vuokranantaja vuodesta 2006 alkaen, ja päätin järjestäytyä, eli liittyä Suomen Vuokranantajien jäseneksi seuraavana vuonna. Kanta-Hämeen aluepäällikkönä aloitin kymmenen vuotta myöhemmin.  Yhdistystoiminta yleisesti on kiinnostanut minua nuoresta pitäen, jo yläasteikäisestä. Liityin ensin jäseneksi etenkin järjestömme hyvien jäsenetujen vuoksi ja siksi, että halusin oppia lisää vuokranantajana toimimisesta. Olen ollut hyvin innokkaasti ja sydämellä järjestömme toiminnassa mukana siitä lähtien, kun aloitin aluepäällikkönä. Aluepäällikön luottamustehtävän lisäksi olen osallistunut työryhmätyöhön järjestömme toiminnan kehittämiseksi.  

Mielestäni parasta aluepäällikön luottamustehtävissä ovat ihmiset, joita saa tavata. Meidän jäsenemme, joita yhdistää yhteinen kiinnostuksen kohde. Olen ilokseni havainnut, että vuokranantajien toiminnassa tapaa monenlaisia fiksuja ihmisiä, hyvin eri-ikäisiä, eri paikkakunnilla asuvia ja eri tavalla vuokranantajana toimivia. Olen todella iloinen, kun saan järjestää tapahtumia eri puolilla Kanta-Hämettä ja samalla oppia itse lisää. Tapahtumissamme on positiivinen ja innostunut tunnelma, on mukava jakaa kokemuksia ja vinkkejä sekä kehittyä ja oppia yhdessä. Ansiomerkin saaminen herättää minussa syvää kiitollisuutta. Tämä on suuri kunnia. Minusta on hienoa, että tällä tavalla muistetaan yhdistyksemme aktiiveja. Luottamushenkilönä koen myös suurta vastuuta siitä, että pidämme yllä ja edelleen kehitämme aktiivista toimintaa Kanta-Hämeen alueella. 

Jokaisen suomalaisen kannattaisi tietää yksityisistä vuokranantajista se, että he ovat aivan tavallisia ihmisiä, jotka omalla vuokranantajana toiminnallaan mahdollistavat oman kodin tai vapaa-ajan asunnon sadoille tuhansille suomalaisille, ja liikehuoneiston tuhansille yrittäjille. Suurin osa yksityisistä vuokranantajista omistaa yhden tai kaksi asuntoa ja käy tavallisissa töissä palkansaajina taikka on eläkkeellä, ja totta kai on hienoa myös, että osa vuokranantajista on ammattimaisempia asuntosijoittajia.”

Antti Ahonen
Kanta-Hämeen aluepäällikkö