Joustot vuokrasopimuksessa voivat olla kilpailuvaltti

8.2.2023

On yleisesti tiedossa, että vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä. Joskus uuden vuokralaisen etsintä saattaa kuitenkin ajoittua myös sesongin ulkopuolelle tai vaikkapa tilanteisiin, joissa taloyhtiön iso remontti tekee tuloaan. Vuokranantajan ei tällöinkään kannata laittaa hanskoja naulaan vaan kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla ja pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.

Vuorovaikuta sopimusneuvotteluissa

Hyvä vuokrasuhde lähtee liikkeelle vuokrausilmoituksesta ja sen mukanaan tuomista yhteydenotoista, joihin kannattaa aina vastata viipymättä. Tämän jälkeen vuokranantajan kannattaa kuunnella tarkasti, mitä toiveita vuokralaisehdokkaalla on vuokrasopimuksen suhteen tai mihin hän kiinnittää asunnossa erityistä huomiota.

”Neuvotteluvaiheessa kannattaa pitää tuntosarvet ylhäällä ja kuulostella toisen osapuolen toiveita. Näiden pohjalta vuokranantaja voi sitten lähteä tarkastelemaan omia joustomahdollisuuksiaan”, Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo.

Vuokrasopimuksen kestosta sopimiseen on useita vaihtoehtoja

Vuokrasopimuksen voidaan sopia olevan voimassa joko määräajan tai toistaiseksi. Määräaikainen sopimus päättyy määräajan päättyessä ilman eri toimenpiteitä, mutta toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu, kunnes se erikseen päätetään.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on lähtökohtaisesti irtisanottavissa koska tahansa lainmukaisin irtisanomisajoin. Siihen on mahdollista saada sitovuutta esimerkiksi irtisanomisajan ensimmäistä mahdollista alkamisajankohtaa koskevalla ehdolla, mutta jos vuokralaisehdokkaita ei ole jonoksi asti, voi ehdosta joustaminen olla kannattavaa.

Vuokra-asuntoa etsivillä voi olla keskenään hyvinkin erilaisia asunnon tarpeita. Lyhyempi määräaikainen sopimus puolestaan voi olla hyvä vaihtoehto tilanteeseen, jossa taloyhtiössä on esimerkiksi puolen vuoden päästä alkamassa julkisivuremontti ja pitkäaikaisen vuokralaisen löytäminen voi osoittautua haasteelliseksi. Tällöin asunnon voi pyrkiä vuokraamaan määräaikaisella sopimuksella remonttia edeltäväksi ajaksi.

”Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta ei remontinkaan alla kannata sulkea pois, vaan vuokrausilmoituksessa voi ilmoittaa jo etukäteen remontin arvioidun keston sekä sen ajalta myönnettävän vuokranalennuksen määrän, jolla vuokralaiselle remontista aiheutuva asumishaitta kompensoidaan”, Penttilä avaa.

Monipuolisilla vakuusmuodoilla joustoa ja lisäturvaa

Vuokrasopimuksessa voidaan ja kannattaakin sopia sopimusvelvoitteet turvaavasta vakuudesta. Vakuudella voidaan kattaa esimerkiksi mahdollisia vuokrarästejä tai huoneistolle aiheutuneita vahinkoja, minkä vuoksi sen kannattaa olla riittävän suuri. Vakuus voi lain mukaan vastata määrältään kuitenkin enintään kolmen kuukauden vuokraa.

”Vakuuden suhteen joustoa haetaan usein tinkimällä sen määrästä. Lisäturvaksi perinteisen rahavakuuden rinnalle voidaan ottaa myös muita vakuusmuotoja, kuten henkilötakaus tai kuukausimaksullisena palveluna ostettava takaus”, Penttilä neuvoo.

Asunnon houkuttelevuutta voi kasvattaa pienilläkin mukautuksilla

Vuokralaisehdokkaiden joukkoa voi kasvattaa laajentamalla kohderyhmää pienin mukautuksin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lemmikkien sallimista, vaikka vuokranantaja ei olisi niin aiemmin tehnyt. Jos asunnon pinnoissa on jo valmiiksi kulumaa, voi lemmikkikiellosta joustaminen olla yksi vaihtoehto laajentaa potentiaalisten vuokralaisten joukkoa.

”Lemmikit nähdään vuokrasuhteissa valitettavan usein joko-tai-kysymyksenä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vuokranantaja voi antaa luvan myös vain yhdelle, vuokralaisen mukana muuttavalle koiralle sen sijaan, että kaikki lemmikit olisivat kategorisesti sallittuja tai kiellettyjä”, Penttilä muistuttaa.

Toisena houkuttelukeinona voi käyttää myös asunnon kalustamista kokonaan tai osittain. ”Erityisesti tilapäisen työkomennuksen saaneet tai vakituisesti muualla kuin kotipaikkakunnallaan työskentelevät työasunnon etsijät voivat arvostaa mahdollisuutta vuokrata asunto valmiiksi kalustettuna. Samalla saa itse mahdollisuuden toteuttaa sisustusideoitaan oman kodin ulkopuolella”, Penttilä kertoo.

Kalustamisen lisäksi voi miettiä pienen budjetin kasvojen kohotuksen tekemistä vuokra-asunnolle. Ovenkarmien kolhujen peittäminen, keittiökaappien vetimien vaihtaminen tai vaikkapa listojen päivittäminen voivat parantaa asunnon yleisilmettä ja näin myös sen vuokrattavuutta huomattavasti.

Hyvä vuokralainen kannattaa sitouttaa

Vuokralaisella ei ole lakiin perustuvaa oikeutta tehdä vuokrahuoneistossa omin päin muutostöitä. Kun hyvä vuokralainen löytyy, hänet voi saada pysymään vuokralla pidemmänkin aikaa tarjoamalla hänelle esimerkiksi vaikutusmahdollisuuksia huoneiston seinämaalien tai tapettien värivalinnoissa. Toimivan vuokrasuhteen ylläpitäminen on palkitsevaa kummallekin osapuolelle.

Saara Penttilä
Lakimies
saara.penttila@vuokranantajat.fi

Lakineuvonta (jäsenille) 
Verkkoneuvonta 
(09) 1667 6345 
ma, pe klo 10.00 – 15.00 
ti, ke, to klo 9.00 – 15.00