Toisin kuin vaikka rakkaassa naapurissamme Ruotsissa, olemme Suomessa pystyneet vastaamaan kasvavaan asumisen kysyntään monipuolisella tarjonnalla, vaikka keskustelua yksiörakentamisen suuresta määrästä onkin yritetty toistuvasti nostaa ongelmana esille. Asumisen hintakehitys taas on ollut Suomessa merkittävästi muita pohjoismaita maltillisempaa, ja esimerkiksi suomalaisnuoret ovat tyytyväisimpiä asumistilanteeseensa.
Olemme pitkään saaneet toimia matalien korkojen maailmassa, mikä on luonut edellytyksiä ennätyksiä hipovalle asuntotuotannolle. Samaan aikaan kotitalouksien yhteenlasketut lainavastuut ovat merkittävästi kasvaneet. Korkojen odotetaan edelleen pysyvän pitkään matalalla, ellei korona tai jokin ärhäkkä finanssivirus iske rahamarkkinoihin.
Rahamarkkinaviranomaiset ovat nähneet tarpeelliseksi lisätä asumisen rahoitukseen kohdentuvaa sääntelyä. Valtiovarainministeriön työryhmä onkin ehdottanut muun muassa kotitalouksien kokonaisvelkakaton säätämistä, positiivisen luottorekisterin käyttöön ottoa ja taloyhtiölainojen ehtojen merkittävää tiukentamista.
Suomen asuntomarkkinat toimivat hyvin, ja suomalaiset lyhentävät lainojaan suunnitelmallisesti. Ovatko asuntojen hankintaan otetut vakuudelliset pankkien myöntämät lainat todellisuudessa niin suuri järjestelmäriski, että kokonaislainakaton säätäminen on tarpeellista?
Lainakatolla voi olla vaikutuksia esimerkiksi monen työssäkäyvän nuoren perheen asunnon hankintamahdollisuuksiin. Se voi vähentää myös mahdollisuuksia asuntosijoittamisen aloittamiseen, mitä on yleisesti pidetty järkevänä varallisuuden kasvattamisen muotona. Taloyhtiölainat ovat toimineet erinomaisena asuntorahoitusvälineenä, joita ilman viime vuosien asuntotuotanto ei olisi toteutunut.
En vastusta taloyhtiölainojen ottamista sääntelyn piiriin, mutta liian kireän sääntelyn näen haitallisena. Taloyhtiölainoituksen läpinäkyvyyden parantamiseen on rinnalla hyvä pohtia toimivia keinoja. Positiivisen luottorekisterin luominen on positiivinen asia, ja sen käyttöön otto on välttämätön edellytys muille esitetyille toimille.
Velkaantumisen hillitsemiseen tähtääviä lakiehdotuksia valmisteltaessa on välttämätöntä punnita niiden vaikutuksia asuntomarkkinoihin. Vaikka rahamarkkina- ammattilaiset tätä keskustelua pohjustavat, niin päätökset ovat viime kädessä poliittisia.