Omassa kodissa elämänsyrjästä kiinni (osa 2)

Kun elämänhallinnassa ja itsenäisessä asumisessa on haasteita, voivat espoolaiset nuoret saada kotiinsa tukea Essi-Allianssista. Oma koti on lähtökohta onnistumiseen.

Teksti MINNA SAANO

Kuvitus VESA TYNI

Julkaistu lehdessä 4/2019

Tiskejä ja pyykkejä

Seuraavaksi Pirttilahti lähtee käymään 19-vuotiaan Tuiskun luona. Tuisku on muuttanut vanhempiensa luota vuosi sitten ja asuu nyt vuokralla Kilossa. Hän saa intensiivistä tukea 4–8 tuntia viikossa. ”Tuiskun kanssa on hoidettu pääasiassa terveyteen liittyviä asioita, mutta tänään keskitytään siivoukseen. Se on jäänyt tärkeämpien asioiden takia pariksi viikoksi.” Keittiössä odottaa likaisten astioiden vuori, lattioilla ja tuoleilla on vaatteita, roskia, kenkiä ja muuta tavaraa. ”Hei katso, toin ekologista tiskiainetta”, näyttää Pirttilahti repustaan kaivamaansa pulloa Tuiskulle, jolle ympäristöasiat ovat tärkeitä. ”Haluatko tiskata?”

”En. Laitan mieluummin pyykit”, Tuisku vastaa. ”Arvasin”, nauraa likaisia astioita tiskialtaaseen kokoava Pirttilahti ja jatkaa: ”Periaatteessa emme tee asioita asiakkaan puolesta, vaan opastamme ja ohjaamme, mutta Tuiskun kanssa olen tehnyt poikkeuksen. Pelkkä ohjaaminen ei vielä riitä hänelle.” Tuisku keräilee vaatteita pyykkikoriin ja kertoo samalla, että yksin asumisessa parasta on ollut oma rauha, voi laulaa tai räpätä milloin haluaa. Kurjinta on ollut yksinäisyys ja masennus. Tulevaisuuden haaveissa Tuiskulla on päästä opiskelemaan teatteria, valokuvausta, musiikin tekemistä tai jotakin, missä voi olla ihmisten kanssa tekemisissä. ”Onko koulusta kuulunut mitään”, Pirttilahti kysyy.

Koulu tarkoittaa tietoa opiskelupaikasta koulunkäynnin avustajaksi. Tietoa ei ole vielä tullut, mutta töitä Tuisku on saanut; siivoamista kahtena päivänä viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. ”Kokemusta ei vaadittu vaan siellä opetetaan, mitä pitää tehdä”, Tuisku kertoo Pesukone hurisee ja astiat kilisevät. ”Tuisku, pääset kohta tiskaamaan, mutta kerää roskat sitä ennen.”

Loksahduksia ja eteenpäin menoa

Katja Pirttilahti on työskennellyt palveluohjaajana Essi-Allianssissa kaksi vuotta. Sinä aikana hän on nähnyt, miten paljon oma asunto ihmisille merkitsee. ”Oma koti ja kotiin vietävä tuki tarjoavat mahdollisuuden päästä jaloilleen – saada ote elämästä.” Osa tarttuu tilaisuuteen. Osa ei pysty, kun vanhat elämäntavat pitävät niin vahvasti otteessaan. ”Joillakin voi olla hyvin pienestä kiinni, että tapahtuu selvä harppaus elämänhallinnassa. Pieni asia alkaa viedä eteenpäin ja palaset loksahdella paikoilleen.” Ne ovat ilon aiheita palveluohjaaja Pirttilahdellekin.

Essi-Allianssin asiakkaiden nimet muutettu.

Asumisen ajokortti

Asumisen ajokortti on todistus siitä, että sen haltijalla ovat asumiseen liittyvät perustiedot hallussa.

  • Se on tarkoitettu niille tuetun asumisen asiakkaille, jotka ovat siirtymässä kunnallisille tai yksityisille vuokramarkkinoille.
  • Se voidaan suorittaa kurssilla tai yhdessä palveluohjaajan kanssa. Käsiteltäviä asioita ovat muun muassa vuokralaisen velvollisuudet ja oikeudet, vuokranmaksu sekä kodista ja kodin turvallisuudesta huolehtiminen.
  • Asumisen ajokortti on mahdollista suorittaa vuoden 2020 puolivälin jälkeen.
  • Asumisen ajokortti on kehitetty yhdessä Sininauhasäätiön, Y-säätiön, Suomen Vuokranantajat ry:n, Metropolian, Monihelin Katto-toiminnan, Saton, Kova Ry:n, Nuorisosäätiön ja Nal-Pks:n, SPR:n sekä Helsingin ja Espoon asumisneuvonnan kanssa.

Lue jutun ensimmäinen osa täältä.

Juttu on kokonaisuudessaan julkaistu Vuokranantaja-lehdessä 4/2019. Lue lehti kirjautumalla jäsensivuille.