Espoon Leppävaarassa Läkkisepänkuja 2:n ovessa lukee Essi-Allianssi. Täältä espoolaiset, lähinnä 18–30-vuotiaat nuoret, joilla on vaikeuksia itsenäisessä asumisessa, saavat kotiin vietävää tukea. Tuen avulla edistetään asumisen onnistumista, neuvotaan arjen taidoissa ja vahvistetaan aktiivista elämää.
Allianssissa mukana ovat Espoon kaupunki, Edistia, Kriminaalihuollon tukisäätiö, Sininauha Oy ja Sininauhasäätiö, joilla on päihdetyön, mielenterveystyön ja rikosten vähentämisen osaamista. Tällä hetkellä Essi-Allianssilla on 114 asiakasta, joista osa saa intensiivistä, vähintään kerran viikossa tarjottavaa tukea. Osa kuuluu kevyemmän ylläpitotuen piiriin.
Toimistossa palveluohjaaja Katja Pirttilahti tekee lähtöä asiakkaidensa luokse ja kokoaa reppuunsa päivän aikana tarvittavia papereita ja tarvikkeita. ”Avustan aika paljon asiakkaita taloudellisissa asioissa, Kelan etuuksien selvittelyssä ja vuokranmaksuissa. Joillakin arjen taidot ovat heikot ja silloin opastan, miten siivotaan tai mitä ruokaa kannattaa kaupasta ostaa. Joillakin taas terveysasiat ovat etusijalla, kuten hoitokontaktien luominen ja lääkärissä käyminen”, hän kertoo työstään.
Tänään ohjelmassa on kolme asiakastapaamista. Ensimmäinen on Saidin kanssa TE-toimistolla. Said on 27-vuotias maahanmuuttaja. Suomeen tultuaan hän työskenteli keikkaluontoisesti rakennuksilla, mutta huonon kielitaidon vuoksi työ ei oikein sujunut. ”Said on ollut asiakkaamme pari vuotta, ja hänen tuen tarpeensa johtuu juuri kielitaidon puutteesta. Nyt Saidilla on opiskelupaikka aikuisten perusopetuksessa, jossa keskitytään suomen opiskeluun. Jotta hän saisi edelleen työmarkkinatukea, tarvitaan TE-toimiston lausunto”, Pirttilahti kertoo.
Tulkkausta ja kääntämistä
Said odottaa TE-toimiston aulassa ja tervehtii iloisesti hymyillen. Virkailija pyytää Saidin ja Pirttilahden sisään. Asiat sujuvat sutjakkaasti, Pirttilahti tulkkaa tarvittaessa ja tekee tarkentavia kysymyksiä. ”Tuo sitten tammikuussa meille paperi opintojen edistymisestä”, virkailija neuvoo ja kirjoittaa lausunnon, joka varmistaa työmarkkinatuen saamisen Kelasta. Sen avulla Said saa maksettua osan vuokrastaan. Pirttilahti ottaa Saidin kyytiin ja lähtee vielä käymään tämän kotona Suvelassa. Pihalla naapuri tervehtii ohi kulkiessaan.
”Tykkään asua täällä. Kaikki ihmiset tässä talossa ovat mukavia ja kavereita keskenään. Kun lapseni tulee käymään, on hänelläkin aina kavereita”, Said kertoo. Koti on pieni kaksio. Takit ovat järjestyksessä naulakossa, kengät siistissä eteisessä ja keittiökin tip-top. Olohuoneen nurkassa television vieressä seisoo silityslauta. Läpikuultavat verhot heilahtelevat avonaisesta ikkunasta tulevasta tuulen vireestä. ”Sinulla on koti aina niin hyvin hoidettu”, kehuu Pirttilahti ja avaa tietokoneen. Uusia päätöksiä Kelasta ei ole tullut. TE-toimiston antaman lausunnon hän vielä selittää Saidille.
Essi-Allianssin asiakkaiden nimet muutettu.
Rohkeita vuokranantajia tarvitaan
Kun tukea tarvitseva henkilö tulee Essi-Allianssin asiakkaaksi, hän saattaa olla asunnoton, asua tilapäismajoituksessa tai vanhempiensa luona.
Taustalla saattaa olla päihteiden käyttöä, mielenterveysongelmia, vankilatuomioita tai muita seikkoja, jotka vaikeuttavat itsenäistä asumista. Siihen lähdemme tueksi. Tavoitteenamme on, että vuoden päästä asiakkaan voimavarat olisivat sillä tasolla, että hän pärjää kevyellä tuella ja lopulta itsenäisesti.
Periaatteemme on Asunto ensin. Emme edellytä asiakkailtamme päihteettömyyttä tai muitakaan etukäteisvelvoitteita, vaan ajatuksemme on, että kun ihminen saa asunnon, lähtee elämän tasapaino siitä muodostumaan. Monet asiakkaamme asuvat tukiasunnoiksi nimetyissä välivuokrausasunnoissa. Kun asiakas kuntoutuu ja itsenäistyy, tuki päättyy, ja silloin hänen täytyy muuttaa pois. Näissä kohdin asunnon löytyminen on hirveän hidasta. Vaikka asiakas on kunnostautunut elämässään, voivat vanhat maksuhäiriömerkinnät olla painamassa.
Tarvittaisiin vuokranantajia, jotka uskaltavat antaa mahdollisuuden ja vuokrata asuntonsa asiakkaallemme. Totta kai joskus voi olla, että päihteidenkäyttäjä retkahtaa tai jotakin muuta sattuu, mutta me olemme silloin auttamassa.
Haluaisimme toimia yhteistyössä vuokranantajien kanssa. Vuokranantaja voi olla meihin yhteydessä mistä aiheesta vain, ja me hoidamme asian vuokralaisen kanssa. Toki myös sekä vuokranantajan että vuokralaisen vakuutusturvan on hyvä olla kunnossa. Osaan vuokranantajavakuutuksista on mahdollista saada lisäturvaa jopa tahallaan aiheutettuja vahinkoja varten.
Allianssissa olemme nähneet, kuinka ihmiset haluavat luontaisesti kuntoutua ja saada järkevää toimintaa päiviinsä. Meillä on asiakkaita, jotka ovat jatkaneet keskeytyneitä tai aloittaneet uusia opintoja ja päässeet kuntouttavaan työtoimintaan tai töihin. Jos ihmiset tietäisivät, kuinka intensiivistä tukemme on ja kuinka motivoituneita monet asiakkaistamme ovat, he uskaltaisivat olla mukana poistamassa asunnottomuutta. Asiakkaamme ovat nuoria ihmisiä, jotka haluavat kääntää uuden sivun elämässään sekä asua ja tulla toimeen itsenäisesti.”
Sade Iyare, allianssipäällikkö, Essi-Allianssi
Lue jutun toinen osa täältä.
Juttu on kokonaisuudessaan julkaistu Vuokranantaja-lehdessä 4/2019. Lue lehti kirjautumalla jäsensivuille.