Ajankohtaista

Maailman parasta vuokramarkkinaa edistämässä

Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Hanna Isbom valottaa edunvalvonnan arkea.

Eduskuntavaalit ovat vilkasta aikaa Suomen Vuokranantajien vaikuttamistyössä. Olemme julkaisseet omat tavoitteemme tulevalle vaalikaudelle ja viestineet niistä sekä puolueille että ehdokkaille.

Huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina suomalaiset pääsevät jälleen valitsemaan edustajansa seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Meidän toiveenamme on, että eduskuntaan valitaan yli puoluerajojen ihmisiä, jotka ymmärtävät pienten yksityisten vuokranantajien merkityksen toimivassa ja monipuolisessa vuokramarkkinassa.

Suomi sijoittuu kärkikaartiin monissa kansainvälisissä vertailuissa. Vuodesta toiseen tuntuu hienolta, kun tulemme nimettyä maailman onnellisimmaksi kansaksi. Vuokramarkkinoiden toimivuudesta ei ole helppo tehdä suoraa vertailua, kun mittareita voi olla monenlaisia. Melko varmasti voi kuitenkin sanoa, että Suomessa on yksi Euroopan, ellei koko maailman toimivimmista vuokramarkkinoista. Siitä saavutuksesta voi olla ylpeä ilman virallistakin titteliä.

Suomessa vuokra-asuntoja on hyvin saatavilla ja ne ovat laadukkaita. Asunnottomuuskin on varsin alhaisella tasolla ja suunta on ollut jo pitkään laskeva. Pääkaupunkiseudunkin asuntopula on ratkennut runsaan rakentamisen ansiosta. Asuinalueiden eriytyminen on ongelma suurissa kaupungeissa, mutta kansainvälisessä vertailussa olemme pärjänneet hyvin senkin haasteen ratkomisessa. Se, että Suomen vuokramarkkina toimii niin hyvin kuin toimii, ei ole sattumaa. Meillä pienillä yksityisillä vuokranantajilla on siinä iso rooli.

Kilpailtu markkina nostaa asumisen tasoa ja tuo valinnanvaraa kuluttajille. Monissa Euroopan maissa on käytössä jonkinlainen vuokrasääntely, joka supistaa asuntojen tarjontaa ja tarkoittaa usein myös asuntojen huonompaa laatua. Ei tarvitse katsoa kuin länsinaapuriin, jossa asuntojonot ovat vuosien mittaiset, eikä uusia asuntoja synny riittävästi, kun yksityisiin investointeihin ei vuokrasääntelyn vuoksi ole kannustetta. Sitä mikä toimii, ei pidä rikkoa. Yksityisten vuokranantajien toimintaympäristön pitää säilyä hyvänä, jotta meillä on Suomessa jatkossakin monipuolinen, toimiva ja joustava vuokramarkkina.

Tällä hallituskaudella jännitettiin loppuun saakka, heikennetäänkö pienten yksityisten vuokranantajien asemaa poistamalla taloyhtiölainojen verotusoikeus. Sen osalta saimme onneksi huoahtaa helpotuksesta, kun asia ei edennyt selvitystä pidemmälle. Toivottavasti tulevalla vaalikaudella voimme huonojen esitysten torppaamisen sijaan keskittyä edistämään maailman parasta vuokramarkkinaa, jossa yksityiset vuokranantajat ovat tärkeässä roolissa.

Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299