Vuokranantajalla on asuntoa vuokratessaan oikeus vapaasti valita huoneistoonsa sopivin vuokralainen, kunhan valinta ei tapahdu syrjivin perustein.
Yksityisen vuokranantajan on otettava huomioon yhdenvertaisuuslainsäädäntö. Vuokralaisehdokasta ei saa jättää valitsematta esimerkiksi hänen kansalaisuuteensa, uskontoonsa, seksuaaliseen suuntautumiseensa tai vammaisuuteensa liittyvän syyn vuoksi. Vuokralaisehdokasta ei voi jättää valinnan ulkopuolelle yksinomaan sillä perusteella, että hän on vaikkapa ulkomaalaistaustainen. Oikeuskäytännössä on katsottu vuokranantajan syyllistyneen syrjintään esimerkiksi silloin, kun hän on kieltäytynyt asunnon vuokraamisesta vuokralaisehdokkaalle perustuen tämän romanitaustaan.
Ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti, ja tämä näkyy myös vuokramarkkinoilla. Esimerkiksi Helsingin asukkaista noin joka kuudes oli vuoden 2021 lopulla vieraskielinen, ja kaikista Helsingin vuokralla asujista noin kolmannes on vieraskielisiä. Tämä segmentti on muodostunut vuokramarkkinoilla niin merkittäväksi, että jokaisen vuokranantajan kannattaa tunnistaa sen erityispiirteet omassa vuokraustoiminnassaan.
Ulkomaalaiselle vuokraaminen ei juridisesti eroa asunnon vuokraamisesta Suomen kansalaiselle, vaan vuokrasuhteeseen pätevät samat lait. Vuokralaisen vieraskielisyyden voi huomioida tekemällä vuokrasopimuksen yhteisellä kielellä tai käyttämällä vaihtoehtoisesti käännöstä tai tulkkia apuna. Kuten muutoinkin vuokrasuhteissa, ennakointi on tärkeää: vuokralaiselle kannattaa antaa muun muassa asunnon hoito-ohjeet ja taloyhtiön yhteystiedot sekä järjestyssäännöt helposti ymmärrettävässä muodossa.
Hyväksyttäviä valintaperusteita ovat esimerkiksi vuokralaisen maksukyky ja muut vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämiseen liittyvät perusteet. Potentiaalisilta vuokralaisehdokkailta saa tiedustella esimerkiksi opiskelu- ja työtilanteesta, huoneistoon muuttavista henkilöistä, luottotiedoista sekä lemmikeistä ja tupakoinnista, jolloin vuokrauspäätös voidaan perustaa näihin tietoihin.
Koska vuokranmaksu on vuokralaisen tärkein sopimusvelvoite, vuokranantajalla on oikeus valita vuokralaiseksi maksukykyinen henkilö. Yksityinen vuokranantaja saa siis edellyttää, että vuokralaisella on esimerkiksi luottotiedot kunnossa. Jos vuokralaisella ei ole suomalaista henkilötunnusta luottotietojen tarkastamiseksi, voi häntä pyytää esittämään muuta selvitystä omasta varallisuustilanteestaan. Riittävän vakuuden asettamisen lisäksi on mahdollista vaatia henkilötakaajaa.
Jäsensivuiltamme löydät muun muassa tietopankin vuokralaisen valinnasta ja syrjinnästä, tietosuojaoppaan, koulutustallenteen tietosuojasta ja syrjinnästä sekä Hyvän vuokratavan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi.