Aurinko paahtaa Asunto Oy Helsingin Pronssikalliota, joka komeilee nimensä mukaisesti korkealla kukkulalla. Taloyhtiön hallituksen jäsen Matti Kuparin mukaan varma kesän merkki on, kun asukkaat ryhtyvät käyttämään maalämmön sijasta maakylmää. ”Juuri viilennysmahdollisuus innosti alun perin asukkaat ajatuksesta vaihtaa kaukolämpö maalämpöön”, hän kertoo. Kupari huomauttaa, että nyttemmin, kun paikallinen energiayhtiö on nostanut rajusti omia kaukolämpötariffejaan, maalämpö on tullut lämmitysmuotona entistäkin kilpailukykyisemmäksi. ”Helsingissä on menossa oikea maalämpöbuumi.”
Valmista tuli nopeasti
Kupari oli mukana jo asukasvalvojana, kun Pronssikalliota rakennettiin. Meilahdessa sijaitseva taloyhtiö valmistui vuonna 2002, ja siihen kuuluu kaksi kuusikerroksista taloa. Asuntoja on 44. Kuparilla on teknisen alan koulutus, ja hän osallistui alusta lähtien myös maalämpöprojektiin. ”Pyysimme alan yrityksiltä ensimmäiset tarjoukset jo vuonna 2012, mutta silloin tontille ei vielä pystytty toteuttamaan riittävän syviä reikiä. Tekniikka kuitenkin kehittyi nopeasti: vuonna 2015 asiasta tehtiin alustava sopimus ja maalämpöjärjestelmä valmistui kesäksi 2016.” Varsinaiset poraukset, vanhan järjestelmän purkaminen ja uuden asentaminen paikalleen sujuivat muutamassa päivässä ilman suuria yllätyksiä. Taloyhtiössä on nyt yhteensä 12 kaivoa, joiden keskimääräinen syvyys on lähes 360 metriä. Maalämmön varajärjestelmänä taloyhtiössä on sähkölämmitys.
Viilennys paransi asumismukavuutta
Kupari kertoo, että maalämpöön siirtymisen hinnaksi tuli 95 euroa asuinneliöltä. Hinta sisältää myös viilennyksen, ja sen osuus kokonaisuudesta on noin kolmannes. Noin puolet asukkaista hankki itselleen viilennyksen, mutta siihen on mahdollista liittyä helposti myöhemminkin. ”Viilennysputkisto on kaikkien asuntojen oven takana valmiina odottamassa. Tarvittaessa mennään vain timanttiporalla seinän läpi ja liitetään konvektori eteisen kattoon.” Konvektorin avulla viileää tuodaan asunnon sisälle ja viedään sieltä lämpöä maalämpöpumpulle. Talteen otettua lämpöä voidaan hyödyntää käyttöveden lämmityksessä ja osa varastoida kallioon myöhempää käyttöä varten. Kalliosta on toki myös lämpöhäviöitä. ”Kaukokylmä on parantanut asumisviihtyvyyttä todella paljon. Kesän hellejaksojen aikaan viilennys on aivan ehdoton.”
Säästöjä kuusinumeroinen summa
Maalämmön avulla on saatu jo muutamassa vuodessa paljon säästöjä. ”Taloyhtiön energialasku, jossa on mukana lämmitys ja sähkö, on pudonnut merkittävästi. Tilinpäätösten mukaan 4 vuoden aikana säästöä on kertynyt 110 000 euroa”, Kupari kertoo.
Hän muistuttaa, että laskelmassa vertailukohtana vuosille 2017–2020 ovat vielä selvästi halvemmat vuodet 2012–2015, eli aika ennen viime vuosien suuria kaukolämmön hinnankorotuksia. ”Maalämpöpumput käyttävät sähköä, joten niiden myötä sähkön kulutus hieman kasvaa. Koska ne kuitenkin tekevät lämpöä erittäin tehokkaasti, 3:1-hyötysuhteella, energiakulut kokonaisuudessaan pienenevät. Energiaa saman lämmön tuottamiseen tarvitsee ostaa vain kolmasosa siitä, mitä aiemmin.”
Kupari arvioi, että Pronssikallion maalämpö- ja maakylmäinvestoinnin takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta. ”Yleisesti ottaen takaisinmaksuaika riippuu kohteesta ja kiinteistön sijainnista. Uusissa kohteissa se voi olla reilusti tämän allekin, varsinkin, jos mukaan ei oteta viilennystä.”
Kupari miettii, että varsinkin monissa 1970–1980-luvun kiinteistössä maalämpöön siirtymistä voivat hankaloittaa tai estää liian pienet pannuhuoneet, joissa ei ole tilaa lämpöpumpuille. ”Yleisenä ohjeena voisi sanoa, että projektiin kannattaa ottaa mukaan asiantunteva valvoja, pyytää tarjouksia vähintään kolmesta neljästä paikasta ja tietenkin valmistella asia kunnolla. Näin myös päätöksenteko taloyhtiön kokouksessa on helpompaa.”
Asuntojen arvo nousee yhä
Pronssikallio on arvostettu ja hyvin hoidettu taloyhtiö, jossa on myös jo esimerkiksi sähköautoinfra. Maalämmön ansiosta asuntojen arvo on noussut entisestään. ”Täsmällistä arvonnousua on vaikea haarukoida. Pronssikalliosta on todella harvoin asuntoja myynnissä, sillä kukaan ei halua muuttaa täältä pois”, Kupari toteaa.
Odotettavissa on, että tulevaisuudessa asuntojen arvo nousee entisestään, kun taloyhtiön katolle asennetaan aurinkopaneelit. Niiden arvioidaan tuottavan 10 prosenttia taloyhtiön vuotuisesta sähköstä. ”Aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti yhteen maalämmön kanssa. Niiden tuottamaa sähköä voidaan hyödyntää kesäisin maalämpöpumppujen käyttämiseen.”