Sähköisiä työkaluja asuntosijoittajalle

Asuntosijoittajana toimiminen vaatii analytiikan, dokumenttien, investointien ja kassavirran hyvää hallintaa.

Teksti VESA VILLE MATTILA

Kuvitus AAPO HUHTA

Julkaistu lehdessä 2/2022

Suomalaisille asuntosijoittajille tarkoitetun pilvipohjaisen toiminnanohjausjärjestelmä Flatfolderin syntymistä siivittivät kahden asuntosijoittajan kokemukset erilaisista taulukkolaskentavirityksistä ja toive taloustietojen yksinkertaisemmasta pyörittämisestä. ”Antti Elon kanssa kaipasimme kunnollista toiminnanohjausjärjestelmää”, kertoo Flatfolder Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja asuntosijoittaja Jaakko Kohtamäki. Koska sopivaa järjestelmää ei ollut, miehet ryhtyivät kehittämään sellaista.

Tarkoista tiedoista paras hyöty

Flatfolderin ilmaisversio tarjoaa työkaluja muun muassa asunto- ja vuokralaishallintoon, sähköisiin allekirjoituksiin, vuokrailmoituksiin, analytiikkaan ja veroilmoituksen laatimiseen. Maksullinen versio sisältää myös automaattisen vuokraseurannan. Vaikka web- ja mobiilisovelluksina saatava Flatfolder on suunnattu erityisesti yksityisille vuokranantajille, se skaalautuu myös yhteisöille. ”Käyttöliittymän oppii nopeasti ja hallintapaneelin voi optimoida omien tarpeiden mukaan. Ne mahdollistavat asuntosijoitusten helpon hallinnan, seurannan ja analyysin”, Kohtamäki sanoo.

Käyttäjäkohtainen analytiikka pohjautuu tietoihin muun muassa vastikkeista, vuokrista ja remonteista. Parhaan hyödyn saa, kun kunkin tiedon syöttää mahdollisimman tarkasti järjestelmään. Avoimeen dataan perustuva ja postinumerotasolle yltävä järjestelmä näyttää, mille alueille ihmiset ovat muuttaneet. Lisäksi se kertoo alueellisesti kauppahinnoista ja neliövuokrien kehityksestä. Järjestelmä ennustaa myös sijoitusasunnon tulevat taloyhtiöremontit ja laskee niiden kustannuksia, joten asuntosijoittaja saa simuloitua monenlaista dataa miettiessään mahdollisen sijoituksensa sijaintia.

Investointilaskuri vertailuihin ja stressitestiin

Flatfolderin investointilaskuri on kaikille avoin palvelu, eikä se vaadi kirjautumista. Se sisältää vertailukelpoiset tunnusluvut, kuten vuokratuoton, sijoitetun pääoman tuoton (ROI) ja oman pääoman tuoton (ROE). Laskuri avaa tunnuslukujen laskentakaavat ja esittelee eräkohtaisesti, miten tunnusluvut muodostuvat. ”Asuntosijoittamisen isoin päätös tehdään ostovaiheessa, ja investointilaskuri helpottaa kohteiden vertailua. Kassavirtalaskelmasta sijoittaja puolestaan näkee, mistä kuukausittainen nettokassavirta muodostuu”, Kohtamäki selittää.

Investointilaskuri käy myös stressitestien tekemiseen. Tuottotasoja ja kassavirtaa voi tarkastella esimerkiksi erilaisilla korkotasoilla. Lainan määrää muuttamalla sijoittaja näkee sen enimmäislainatason, jolloin vuokra vielä kattaa kuukausittaiset kulut. ”Investointilaskurin raportti kannattaa esitellä pankille lainaneuvotteluissa”, Kohtamäki suosittelee.

Veroilmoituksen avuksi

Verottajalle ilmoitettavat luvut löytyvät järjestelmästä asuntokohtaisesti. Käyttäjä voi poimia veroilmoitusta varten vuotuiset vuokratulot, toistuvat kulut ja kertaluontoiset kulut. Kunkin rivin saa avattua vuokralais- tai suoritekohtaista tarkastelua varten. Käyttäjän tarvitsee vain kopioida luvut OmaVeroon, ja veroilmoitus on hoidettu. ”Flatfolder säilyttää sähköisesti myös kuitit. Mobiilisovelluksella
otetaan kuitista kuva ja se tallennetaan arkistoon”, Kohtamäki vinkkaa.

Jaakko Kohtamäki
Flatfolder Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja asuntosijoittaja.