Sari Hyvärinen aloitti lyhytaikaisen majoittamisen vuonna 2015 tilanteessa, jossa hänellä oli talo tyhjillään eikä varaa pitää sitä. Hän ei kuitenkaan raaskinut myydä tai vuokrata taloa pitkäaikaisesti. ”Lyhytaikainen majoittaminen oli tuolloin vielä harvinaista Suomessa, ja tietoa oli vaikea löytää. Opin toiminnan yrityksen ja erehdyksen kautta.”
Parin vuoden päästä hän alkoi vuokrata taloaan Airbnb:n kautta. Suomalaisia kohteita oli tuolloin palvelussa vielä vähän, ja vieraita alkoi saapua ympäri maailman. Kun Hyvärinen huomasi, että toiminta rullasi hyvin, hän alkoi auttaa muitakin, jotka halusivat alkaa vuokrata kesämökkejään.
Oppimistaan asioista hän kirjoitti Mökkivuokraajan käsikirjan, ajan myötä perusti Suomen Mökkivuokraajat ry:n ja alkoi auttaa, neuvoa sekä kouluttaa muita mökkivuokraajia myös netissä. Lyhytaikaisen majoitustoiminnan hyvä puoli on vuokratuotto, joka voi olla nelin- tai viisinkertainen pitkäaikaiseen vuokraamiseen verrattuna. ”Keskivertovarustellun mökin keskimääräinen viikkovuokra on noin 1 000 euroa, ja käyttöaste on mahdollista hilata 80 prosenttiin tai jopa lähes sataan. Jos käyttöaste jää alle 40 prosentin, on todennäköisesti paljon kehitettävää”, Hyvärinen sanoo.
Kääntöpuolena on, että strategia vaatii aktiivista työtä. ”Tärkeintä on miettiä prosessit kuntoon, jotta kaikki sujuisi asiakkaan kannalta jouhevasti, eikä se, mitä on sovittu, jäisi muistin varaan. Tarkoituksena on pohjimmiltaan tuottaa elämyksiä asiakkaille, ja puitteiden siihen pitää olla kunnossa.” Toisaalta palveluja voi myös ulkoistaa, eli joku muu voi ottaa vieraat vastaan ja hoitaa siivoukset sekä pyykinpesun. Vinkkinä Hyvärinen sanoo, että vuokraustoiminta kannattaa aloittaa ennen suuria investointeja asunnon varustukseen. ”Kaikki tulonhankkimiseen liittyvät kulut ovat verovähennyskelpoisia, eli verotuksessa voi vähentää paljon, kunhan vuokraustoiminta on jo alkanut.”
Markkinoinnissa tärkeintä on huolehtia, että viestintä on laadukasta, mutta totuudenmukaista. ”Hyvät kuvat houkuttelevat, mutta pahinta on, jos asiakas saa niistä todellisuutta paremman kuvan ja pettyy. Ylipäänsä tärkeää on olla realisti siinä, millaiselle asiakkaalle kohde sopii ja olla viestinnässä rehellinen.” Myös koko ajattelutapa on syytä panna kuntoon. ”Jos toimintaan lähtee pelokkaana ja ongelmia ennakoiden, niitä usein myös tulee. Kun itse arvostaa vieraita ja kohdettaan, myös vieraat viihtyvät ja ovat siivosti.”
Lyhytaikaisen majoitustoiminnan hyvä puoli on myös joustavuus. Korjausliikkeet ovat nopeita, jos homma ei toimikaan. Majoitustoimintaa on helppo kokeilla vaikka pitempiaikaisten vuokralaisten välissä, ja aina voi tarvittaessa palata pitkäaikaiseen vuokraamiseen. ”Esimerkiksi opiskelupaikkakunnilla monet vuokraavat asuntoja lukukausien aikana opiskelijoille, ja täyttävät kesän tyhjät kuukaudet lyhytaikaisella majoitustoiminnalla.”
Sari Hyvärinen
Mökkivuokraajan palvelun perustaja ja Suomen Mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja