Vuokranantajan vastuullisuudella on monta ulottuvuutta

25.6.2024

Kuvassa Kiia Etelävuori ja sitaatti blogista: Vaikka vastuullisuus on vuokraustoiminnassa monin tavoin läsnä, sen konkreettisia ulottuvuuksia omassa toiminnassa voi usein olla vaikea hahmottaa, ja tarve vastuullisuustiedolle on suuri.

Mitä tarkoittaa vastuullinen vuokranantajuus? Millaisia vastuullisuustekoja yksityiset vuokranantajat voivat omassa toiminnassaan tehdä – ja tekevätkin? Millaista vastuullisuustyötä Suomen Vuokranantajilta kaivataan? Aiheesta bloggaa Suomen Vuokranantajien vastuullisuustyöstä vastaava viestintäjohtaja Kiia Etelävuori.

Vastuullisuustoimenpiteet jaetaan usein kolmeen kategoriaan: ympäristövastuuseen kuten ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen, sosiaaliseen vastuuseen kuten syrjimättömyyden edistäminen ja ihmisten monimuotoisuuden huomioiminen, sekä hallinnolliseen ja taloudelliseen vastuuseen kuten hyvän vuokratavan noudattaminen.

Kaikissa näissä on kiinnittymiskohtia yksityisen vuokranantajan arkeen. Käytätkö ääntäsi taloyhtiön hallituksessa tai yhtiökokouksissa energiatehokkuuden ja vähäpäästöisten ratkaisujen puolesta? Rohkaisetko vuokralaista tekemään hänelle tärkeitä esteettömyyttä parantavia muutostöitä vuokra-asunnossa? Linkkaatko Hyvän vuokratavan uudelle asukkaalle hänen omalla kielellään?

Hienoa! Nämä kaikki ovat esimerkkejä vuokranantajan pienistä arkisista vastuullisuusteoista.

Lisää vastuullisuustietoa toivotaan

Vaikka vastuullisuus on vuokraustoiminnassa monin tavoin läsnä, sen konkreettisia ulottuvuuksia omassa toiminnassa voi usein olla vaikea hahmottaa, ja tarve vastuullisuustiedolle on suuri.

Teimme Hankenin kauppakorkeakoulun kanssa yhdessä aiheesta kyselyn, johon vastasi lähes 1 400 asuntosijoittajaa. Heistä noin yhdeksän kymmenestä toivoo Suomen Vuokranantajilta ainakin jotakin vastuullisuuteen liittyvää toimintaa. Eniten meiltä toivotaan parhaiden käytäntöjen jakamista, oppaita, ohjeistuksia ja koulutusta vastuullisuuteen liittyen, ja tähän toiveeseen pyrimme vastaamaan.

Kuva: Minkälaista apua tai työtä toivoisit Suomen Vuokranantajilta vastuullisuuden huomioimisesta vuokraustoiminnassa? Eniten (63 %) toivotaan parhaiden käytäntöjen jakamista. Vaihtoehtoja sai valita niin monta, kuin halusi.
Kuva: Minkälaista apua tai työtä toivoisit Suomen Vuokranantajilta vastuullisuuden huomioimisesta vuokraustoiminnassa? Voit valita niin monta vaihtoehtoa kuin haluat.

Pinnalla sosiaalinen vastuullisuus

Tänä ja viime vuonna teemoinamme vastuullisuustyössä ovat olleet erityisesti sosiaalisen vastuun eri näkökulmat, ja ne ovatkin ajankohtaisia myös nyt Pride-kuukautena.

Erilaisten tuottamiemme materiaalien lisäksi olemme muun muassa ottaneet kantaa vähemmistöjen puolesta (esimerkiksi täällä ja täällä). Olemme edistäneet työnantajakäytäntöjämme monimuotoisuuden näkökulmasta. Viime vuonna olimme Helsinki Priden yhteistyökumppani. Myös tänä vuonna olemme tehneet lahjoituksen sekä Helsinki Pridelle että asumisen asioissa maahan muuttaneita tukevalle Monihelin Katto-hankkeelle.

Olemme siis tehneet jo pitkään erilaisia vastuullisuustekoja, ja jatkossa työtä on tarkoitus tehdä entistä systemaattisemmin, ympäristövastuuta sekä taloudellista ja hallinnollista vastuullisuutta unohtamatta.

Kuten kyselystämme ilmenee, yksityiset vuokranantajat toivovat lisää tietoa ja materiaalia vastuullisuudesta. Jos kuulut tähän joukkoon, löydät alta muutaman poiminnan erityisesti sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyen.

Kolme poimintaa: vuokranantajan tukena sosiaalisessa vastuullisuudessa

Vastuullisuudesta kiinnostuneiden kannattaa pysyä kuulolla myös jatkossa: julkaisemme Hankenin kanssa tehdyn kyselyn tuloksia tarkemmin loppuvuodesta, ja niistä saa lukea myös tuloillaan olevasta toimittaja Kati Valjuksen ja Hankenin kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Hanna Silvolan kirjasta. Myös muuta vastuullisuusasiaa on luvassa.

Jo tässä vaiheessa voidaan kyselytuloksista paljastaa se, että vastuullisuus kiinnostaa vahvasti vuokranantajia. Tämä jos mikä on hieno uutinen.