Lain kirjainta laajempaa yhdenvertaisuutta 

26.6.2023

Suomen Vuokranantajien toiminnan ytimessä on hyvän vuokranantajuuden edistäminen. Osa hyvää vuokranantajuutta on myös yhdenvertaisuuden huomioiminen vuokraustoiminnassa. Syrjinnän kielto tulee lainsäädännöstä, mutta yhdenvertaisuuden edistäminen ja huomioiminen ei ole pelkästään lain kirjaimen noudattamista. Kyse on myös asenteesta ja ilmapiiristä.  

Suomen Vuokranantajat toimii tänä vuonna ensimmäistä kertaa Helsinki Priden kumppanina. Se tarkoittaa sitä, että olemme sitoutuneet toiminnassamme edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Haluamme kouluttaa ja opastaa jäseniämme toimimaan yhdenvertaisuuslain mukaisesti, mutta huomioimaan myös laajemmin asiakaskunnan moninaisuus.  

Mitä moninaisuuden huomioiminen sitten tarkoittaa? Hyvä vuokranantaja pitää mielessä, että asiakkaita voi olla monesta eri taustasta ja että esimerkiksi ihmisten perhemuodot voivat olla monenlaisia. Ihmisen taustasta, parisuhteesta tai sukupuolesta ei kannata tehdä oletuksia.    

Valtaväestöön ja muihin enemmistöihin kuuluvat eivät aina tule ajatelleeksi tilanteita, jotka voivat olla vähemmistöille stressaavia. Samaa sukupuolta oleva pari tai etniseen vähemmistöön kuuluva voi jännittää asunnon hakemista tai näytölle tuloa, jos on aiemmin joutunut kokemaan syrjintää vähemmistöön kuulumisen vuoksi.  

Monet työpaikat kertovat rekryilmoituksissa työpaikan yhdenvertaisuuden periaatteista ja toivovat hakijoita moninaisista taustoista. Asuntoilmoituksissa ei ihan vastaavaa varmaankaan ole nähty, mutta moni yksityinen vuokranantaja voi kertoa noudattavansa hyvää vuokratapaa, ja olla sitoutunut hyvään vuokranantajuuteen.  

Kun kilpailu hyvistä vuokralaisista käy kovana, hyvät vuokranantajat pärjäävät. Erilaisten vähemmistöjen huomioiminen voi olla vuokranantajalle myös yksi valttikortti vuokramarkkinoilla. Yksityisten vuokranantajien vahvuus isoihin toimijoihin nähden on juuri se, että olemme kasvollisia vuokranantajia, ihan tavallisia ihmisiä.  

Suomen Vuokranantajien tuoreessa strategiassa on asetettu tavoitteeksi, että pienet yksityiset vuokranantajat ovat tärkein ja arvostetuin vuokra-asuntojen tarjoaja. Tavoite on kunnianhimoinen, ja se syntyy monista eri tekijöistä. Kaikkien ihmisten yhdenvertainen ja reilu kohtelu on siinä avainasemassa.  

Meillä on yksityisten vuokranantajien edunvalvontajärjestönä iso vastuu siitä, miten pieniin yksityisiin vuokranantajiin suhtaudutaan, ja miten houkuttelevina vuokranantajina meitä pidetään. Mutta kuvan meistä muodostaa myös joka ikinen vuokranantaja omalla toiminnallaan. Itse haluan olla sellainen vuokranantaja, johon vuokralainen voi luottaa, ja jonka kanssa on helppo toimia puolin ja toisin joustavasti.   

Toimiminen Helsinki Priden kumppanina lähettää tärkeän viestin: pienille yksityisille vuokranantajille ihmisten yhdenvertaisuus ja moninaisuus ovat tärkeitä arvoja. 30 000 jäsenen ja yli 300 000 suomalaisen vuokranantajan joukkoon mahtuu varmasti monenlaisia näkemyksiä, mutta järjestön vahva sitoutuminen yhdenvertaisuuteen ja sen kouluttamiseen on iso askel kohti strategian päämäärää olla vuokralaisten, meidän asiakkaidemme, mielissä arvostetuin vuokra-asuntojen tarjoaja Suomen vuokramarkkinoilla.   

Hanna Isbom

yhteiskuntasuhdepäällikkö

Suomen Vuokranantajat ry