Harkitsetko asuntosijoittamisen aloittamista?

9.4.2021

Asuntosijoittaminen sopii pitkäjänteiseen vaurastumiseen ja säästämiseen. Riskit tuntevalle ja hyvään vuokranantajuuteen panostavalle asuntosijoittajalle kotien tarjoamisesta voi muodostua myös tärkeä harrastus. Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, itsekin innokas vuokranantaja Ville Valkonen antaa vinkkejä asuntosijoittamista harkitseville.  

Omasta taloudesta huolehtiminen on fiksua. Johonkin tuottavaan omaisuuteen kannattaa pyrkiä säästämään. Asunnot ovat yksi varteenotettava omaisuuslaji. Ne sopivat pitkäjänteiseen vaurastumiseen, omaisuuden turvaamiseen ja hajauttamiseen. 

Asuntosijoittamisen hyviin puoliin kuuluu ymmärrettävyys. Suurin osa meistä on joskus asunut vuokralla. Asuntosijoittamisen tuotto syntyy vuokrasta ja mahdollisesta asunnon arvonnoususta. Nämä ovat paljon ennakoitavampia kuin vaikkapa pörssiyhtiön osinkojen ja osakekurssin kehitys. 

Asuntosijoituksen tuottoon voi myös vaikuttaa. Esimerkiksi remontoimalla asuntoa ja taloyhtiössä vaikuttamalla voi saada aikaan arvonnousua ja parantaa vuokrattavuutta. 

Asuntosijoittamisen hyviä puoli on myös velkavivun hyödyntäminen. Koska asunnot pääsääntöisesti säilyttävät arvonsa hyvin, myöntää pankki sijoituslainaa yleensä noin 70 % asunnon käyvästä arvosta. Näin oman pääoman tuottoa pystyy nostamaan – omia säästöjä on silloin kiinni vähemmän kuin asunnon arvo, mutta tuottoa syntyy koko arvon osalta. Vastaava ei samassa mittakaavassa ole mahdollista tai ainakaan aloittelijalle suositeltavaa arvopapereissa. Velkavipu toimii myös toisin päin: asioiden mennessä mönkään velkavipu suurentaa tappiota. Liiallisella vivulla ei kannata hurjastella. 

Asuntosijoittamisen hyviä puolia on myös asuntojen vapaiden vakuusarvojen hyödyntäminen. Näitä vastaan voi saada velkaa, eikä asuntoja tarvitse myydä. Näin pystyy kasvattamaan sijoitussalkkuaan. 

Asuntomarkkinat ovat myös vähemmän kilpaillut kuin arvopaperimarkkinat, koska suurin osa myyjistä ja ostajista on omistusasujia. Tämä avaa mahdollisuuksia, joita arvopaperimarkkinoilla ei ole. Perehtyminen ja alueellinen erikoistuminen palkitaan. 

Riskien huomiointi on tärkeää 

Kuten missä tahansa sijoittamisessa, myös asuntosijoittamisessa on huonoja puolia ja riskejä. Asuntosijoittamisen aloittaminen vaatii enemmän pääomaa kuin arvopaperisijoittamisen. Esimerkiksi rahastoihin pääsee kiinni muutamilla kympeillä, kun taas sijoitusasuntoon tarvitsee omaa pääomaa tai vapaita vakuuksia useimmiten vähintään muutamia kymmeniä tuhansia. Vastaavasti kun pääomaa on kiinni yhdessä kohteessa enemmän, kasaantuu myös riski ja hajauttaminen on vaikeampaa. 

Asuntosijoittamisen riskeihin kuuluvat vuokralais-, arvonlasku-, remontti-, korko-, kassavirta- ja poliittiset riskit kuten veromuutokset. Nämä kaikki kannattaa ottaa huomioon. 

Asunnot eivät myöskään ole yhtä helposti rahaksi muutettavia (likvidejä) kuin arvopaperit. Asunnon myymisessä kestää ja siihen liittyy enemmän vaivaa kuin arvopapereihin. 

Hyvä vuokranantajuus on menestymisen edellytys 

On tärkeä mieltää, että suora asuntosijoittaminen tarkoittaa vuokranantajana toimimista. Sijoitusasunto ei löydä itselleen vuokralaista, solmi vuokrasopimusta ja hoida ongelmatilanteita. Asuntosijoittaminen vaatii aikaa. Jos sitä ei ole, voi olla parempi pitäytyä vaikkapa asuntorahastoissa. Käytännön työtä voi ulkoistaa, mutta silloin myös tuotto kärsii. 

Pohjimmiltaan vuokranantamisessa on kyse koti-nimisen palvelun tarjoamisesta asiakkaalle eli vuokralaiselle. Suomessa on jopa 280 000 yksityistä vuokranantajaa, joten kyseessä on aika yleinen harrastus. Suomen Vuokranantajat tarjoaa yli 24 000 jäsenelleen neuvontaa ja esimerkiksi lakipalveluja, joten yksin ei tarvitse jäädä. 

Apua aloittamiseen 

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaa ilman muuta perehtyä kunnolla. Perusta kannattaa ottaa haltuun. Suomen Vuokranantajien verkkosivuilta löytyy jäsenille erinomaiset perustiedot asuntosijoittamisen aloittamiseen sekä vuokranantajuuden eri vaiheisiin. Maksuttomana ja kaikille avoimena makupalana on tarjolla esimerkiksi Asuntosijoittamisen opas. Hyviä perusteoksia ovat myös esimerkiksi Marko Kaarton Sijoita asuntoihin! Aloita, Kehity, Vaurastu tai Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu

Tarjolla on myös koulutuksia. Suomen Vuokranantajat järjestää säännöllisesti lyhyitä Asuntosijoittamisen perusteet webinaareja sekä yhteistyössä Turun kesäyliopiston kanssa laajemman asuntosijoittamisen peruskurssin, joista saa hyviä eväitä alkutaipaleelle. Asuntosijoittaminen ei ole äkkirikastumista, mutta pitkäjänteiselle asuntosäästäjälle se on varteenotettava, maltillisen riskin ja tuoton vaihtoehto. Ei muuta kuin perehtymään!