Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja yhä useampi pohtii, olisiko asuntosijoittaminen se itselle sopiva sijoitusmuoto. Yhtenä asuntosijoittamisen parhaimmista puolista voidaan pitää sitä, ettei se ole yhtä suhdanneherkkää kuin moni muu sijoittamisen muoto. Varsinkin kasvukeskusten pienissä asunnoissa riittää kysyntää.

Yksi syy asuntosijoittamisen suosiolle on se, että asuntosijoittamista voi tehdä monella eri tavalla. Yhdelle sopii muutaman vuokra-asunnon hankkiminen ja säännöllisen vuokratulon saaminen niistä, toinen voi painottaa arvonnousuun ja kolmas haluaa flipata, eli remontoida ja myydä mahdollisimman monta kohdetta lyhyen ajan sisällä. Asuntosijoittaminen sopii hyvin myös pitkäjänteiseen vaurastumiseen ja säästämiseen. Riskit tuntevalle ja hyvään vuokranantajuuteen panostavalle asuntosijoittajalle kotien tarjoamisesta voi muodostua myös tärkeä harrastus.

Yksityiset vuokranantajat vuokraavat yli 300 000 asuntoa ympäri Suomen, joka on noin 2/3 vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Suurin osa yksityisistä vuokranantajista ovat piensijoittajia, jotka omistavat 1-2 asuntoa. Suomen Vuokranantajien kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittamisella säästetään yleisesti eläkepäiviä varten. Asuntosijoittaminen ei ole äkkirikastumista, mutta pitkäjänteiselle asuntosäästäjälle se on varteenotettava, maltillisen riskin ja tuoton vaihtoehto.

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaa perusta ottaa haltuun. Suomen Vuokranantajien verkkosivuilta löytyy jäsenille erinomaiset perustiedot asuntosijoittamisen aloittamiseen sekä vuokranantajuuden eri vaiheisiin. Maksuttomana ja kaikille avoimena makupalana on tarjolla esimerkiksi Asuntosijoittamisen opas, joka auttaa määrittelemään myös oikean vuokratason ja tiedät, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota vuokralaisvalinnassa sekä miten laaditaan hyvä vuokrasopimus.

Tarjolla on myös maksuttomia koulutuksia jäsenille. Suomen Vuokranantajat järjestää säännöllisesti lyhyitä Asuntosijoittamisen perusteet webinaareja sekä yhteistyössä Turun kesäyliopiston kanssa laajemman asuntosijoittamisen peruskurssin, joista saa hyviä eväitä asuntosijoittamisen alkutaipaleelle.