Suomalaiset suhtautuvat asuntojen lyhytaikaiseen vuokraukseen positiivisesti, selviää tuoreesta kansalaiskyselystä. 53 % kyselyn vastaajista ilmoittaa hyväksyvänsä, että omassa taloyhtiössä tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa, kun vain 33 % vastaajista vastustaa tätä. Hallitusohjelman mukaan vaalikaudella varmistetaan lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytykset. Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtajan Tarik Ahsanullahin mukaan tavoitteeseen pääseminen edellyttää uutta lainsäädäntöä.
”Lyhytaikainen vuokraustoiminta esimerkiksi Airbnb:n kautta on puhuttanut alkusyksystä. Keskustelussa tulisi lähteä liikkeelle asumisen monimuotoisista tarpeista. Keikkatyöt, putkiremontit, opiskelijoiden työharjoittelut ja avioerot ovat kaikki lisääntyneet. Nämä ovat vain joitain esimerkkejä tilanteista, jolloin ihminen tarvitsee joustavaa lyhytaikaista asumista. Hotelli ei useinkaan ole tällaisiin tilanteisiin realistinen korvaava vaihtoehto. Yksipuolinen keskustelu salahotelleista polttariporukoiden bilekämppinä on kaukana lyhytvuokrauksen todellisesta arjesta ja tarpeista”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.
Suomen Vuokranantajat toteutti syyskuun lopussa Kantarin kautta kansalaiskyselyn, johon vastasi tuhat suomalaista. Vastaajilta kysyttiin, sopiiko heille, että heidän taloyhtiössään tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa. 53 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa. Vain 13 prosenttia ilmoitti olevansa täysin eri mieltä, ja 20 prosenttia jokseenkin eri mieltä. Alle 30-vuotiaista jopa neljä viidestä suhtautuu lyhytaikaiseen vuokraukseen myönteisesti.
”Uskon, että vastustajien joukossa yksi keskeinen tekijä on pelko asumishäiriöistä, kuten metelöinnistä tai roskaamisesta. On täysin selvää, ettei lyhytvuokrauksesta saa aiheutua muille asukkaille sen enempää häiriöitä kuin mitä normaalista kerrostaloasumisestakin aiheutuu. Olemmekin esittäneet myös taloyhtiöille nykyistä parempaa mahdollisuutta puuttua toiminnasta mahdollisesti aiheutuviin häiriöihin”, Ahsanullah valaisee.
Suomen Vuokranantajien mukaan lyhytaikainen vuokraustoiminta tulisi lähtökohtaisesti sallia aina silloin, kun kyseessä ei ole ammattimainen toiminta. Olennaisiin häiriöihin puuttumiseksi taloyhtiöt voisivat yhtiökokouksessaan määräenemmistöpäätöksellä kieltää toiminnan määräajaksi, Vuokranantajat ehdottaa.
Vähintään neljän viikon vuokraus määriteltävä aina asumiseksi
”Hallitusohjelman hyvää kirjausta lyhytaikaisen vuokraustoiminnan edellytysten varmistamisesta tulee edistää määrätietoisesti lainsäädännöllä. Olemme Vuokranantajilla laatineet oman ehdotuksen kirjauksen toteuttamiseksi. Aivan ensimmäiseksi tulisi määritellä mitä tarkoitetaan lyhytaikaisella vuokrauksella”, Ahsanullah toteaa.
Suomen Vuokranantajien mukaan yli 28 vuorokautta kestävä asuminen asuinhuoneistossa tulisi määritellä aina automaattisesti sallituksi ja tavanomaiseksi asuinkäytöksi.
”Tällä hetkellä laista tai oikeuskäytännöstä ei ole muodostunut selkeää rajanvetoa asumisen ja majoittumisen välille, joten rajanvetoa tehdään useissa käynnissä olevissa oikeusprosesseissa ympäri maan. Nykyisin vuokralaisen ja vuokranantajan uhkana on, että mikä tahansa alle kolmen kuukauden asuminen saatetaan tulkita kielletyksi salahotelliksi. Tilanne on absurdi. Yli neljä viikon pituinen kalustetun asunnon vuokraus ei voi missään nimessä olla enää verrattavissa hotellitoimintaan. Lyhytaikaisen vuokraustoiminnan säännöistä voidaan keskustella tarkemmin, kun lyhytaikaisuus on ensin määritelty”, Ahsanullah linjaa.
Tarik Ahsanullah
lakiasiainjohtaja
045 114 3854
tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi