Pieni yksityinen vuokranantaja on suomalaisille mieluisin – Vuokranantaja-tapahtumassa kiinnostavia tutkimustuloksia ja esityksiä

27.11.2023

Suurin osuus suomalaisista asuisi mieluiten vuokralla pienen yksityisen vuokranantajan omistamassa asunnossa. Nämä tuoreet kyselytulokset julkaistiin lauantaina 25.11. Vuokranantaja-tapahtumassamme, jossa kuultiin lisäksi puheenvuorot muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäseltä, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykäseltä ja rohkeudesta alustaneelta löytöretkeilijä Pata Degermanilta.

Pienen yksityisen vuokranantajan asunnossa asuisi mieluiten suurin osuus eli noin 40 prosenttia suomalaisista, ja ison vuokranantajayrityksen asunnossa seuraavaksi suurin osuus, joka viides suomalainen. Pienten yksityisten vuokranantajien asunnoissa tällä hetkellä asuvat ovat kyselyn mukaan kaikista tyytyväisimpiä omaan asumismuotoonsa. Heistä jopa 74 prosenttia valitsisi mieluiten kyseisen vuokra-asumisen muodon. Tämä kaikki selvisi Suomen Vuokranantajien Kantar Publicilla teettämästä kyselystä, johon vastasi yli tuhat suomalaista.

Kyselyn tulokset julkaistiin viikonloppuna Suomen Vuokranantajien järjestämässä Vuokranantaja-tapahtumassa, johon osallistui Messukeskuksessa ja striimin välityksellä yhteensä noin tuhat vuokranantajaa.

”Kyselytutkimuksessa pienet yksityiset vuokranantajat koettiin joustaviksi ja nähtiin että he kohtelevat vuokralaisiaan hyvin. Heidän tarjoamansa asunnot ovat laadukkaita ja hyväkuntoisia sekä hyvällä sijainnilla. Näistä tuloksista on helppo olla iloinen”, viestintäpäällikkö Kiia Etelävuori totesi avaussanoissaan.

Myös asuntosijoittamiseen suomalaiset suhtautuvat pääosin myönteisesti. Noin puolet vastaajista suhtautui asuntosijoittamiseen sijoitusmuotona erittäin myönteisesti tai melko myönteisesti. Neutraalisti suhtautuvia oli noin kolmasosa, ja melko tai erittäin kriittisesti suhtautuvia vain 14 % vastaajista.

Lisäksi 84 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että vuokra-asuntojen olisi tärkeää olla kotimaisessa omistuksessa ulkomaisten sijoittajien sijaan.

”Pienet yksityiset vuokranantajat maksavat veronsa Suomeen ja tukevat siten koko yhteiskunnan hyvinvointia”, Etelävuori muistuttaa.  

Teemana tapahtumassa: Tulevaisuuden Suomi – miten menestyä muutoksessa?

Lauantain tapahtumassa kuultiin laaja kattaus kiinnostavia puheenvuoroja. Löytöretkeilijä Pata Degerman kertoi yli tuhatpäiselle yleisölle omiin kokemuksiinsa perustuen rohkeudesta ja rohkeutta vahvistavista edellytyksistä. Uudessa onnistumisessa auttavat muun muassa tieto, verkostot ja luottamus. Asuntoasioista vastaava ministeri Kai Mykkänen avasi hallitusohjelmaa asuntosijoittajan kannalta, ja muistutti myös yksityisten vuokranantajien isosta merkityksestä niin asuntojen tarjoamisen kuin työn liikkuvuuden kannalta.

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen valotti talouden tilannetta. Hänen mukaansa asuinrakentamisen kehitys on tärkeää taloudelle, koska rakennusala on merkittävä työllistäjä ja lisäksi rakentamisen väheneminen voi johtaa pulaan asunnoista siellä, missä niille olisi kysyntää.

Kaupunkikehityksen ja vastuullisuuden johtajalta Juha Kostiaiselta YTI:stä kuultiin, millaiset asiat suomalaisille ovat tärkeitä asuinpaikan valinnassa, ja millaisia asumisen heimoja näistä muodostuu, ja A-insinöörien kaupunkikehitysjohtaja Jukka Kettunen kertoi miten tunnistaa nousevia asuinalueita. Keskeisessä roolissa ovat muun muassa tulossa olevat uudet julkiset liikenneyhteydet.

Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah ja juristi Susanna-Maria Aarnivuo avasivat ajankohtaista oikeuskäytäntöä ja oikeustapauksia, kuten tuoretta korkeimman oikeuden ratkaisua.

Päivä päättyi Maria Friströmin, Katja Meriläisen ja Simo Paanalan kiinnostaviin ja erilaisiin asuntosijoittajatarinoihin sekä tämänvuotisen Hyvä vuokranantaja -palkinnon luovuttamiseen kuopiolaispariskunta Anniina ja Jesse Parviaiselle.

Tallenne ja materiaalit tulevat tämän viikon aikana jäsensivuillemme, ja ensi vuoden Vuokranantaja-tapahtuma järjestetään la 23.11.2024. Kannattaa siis seurata sivujamme jatkossakin, ja jos et jo ole jäsen, liittyä mukaan!