Jäsenyyteen sisältyvä takausvakuutus on ennakointia pahan päivän varalle

13.10.2021

Ajatellaanpa, että Pekan vuokralainen ei ole maksanut vuokraansa kolmeen kuukauteen, minkä seurauksena vuokrasopimus on purettu. Asukkaan lähdettyä Pekka huomaa, että keittiö on jätetty remonttikuntoon eikä vuokrasopimuksen ehtona maksettu kahden kuukauden vakuus millään riitä kattamaan sekä vuokra- että remonttikuluja. Mistä Pekka voi saada apua tilanteeseensa? 

Jos vakuus ei kata maksamattomia vuokria tai asukkaan aiheuttamaa haittaa, voi Pekka selvittää, auttaako hänen vakuutuksensa tilanteessa. Nämä keinot ovat tuttuja monille vuokranantajille. 

Tuntemattomampi apu on niin sanottu takausvakuutus. Suomen Vuokranantajien jäsenetuna saatava maksuton takausvakuutus auttaisi Pekkaa esimerkin tilanteessa. Takausvakuutuksesta hän voisi saada vuokralaiselta saadun sopimisvakuuden lisäksi 500 euron korvauksen kuvatussa tilanteessa. 

Takausvakuutuksesta apua myös kilpailussa isojen vuokranantajien kanssa 

Yhä useampi suuri vuokranantaja on pienentänyt vuokralaiselta vaadittavaa vakuussummaa tai luopunut sen perimisestä kokonaan, mikä vaikeuttaa yksityisen vuokranantajan kilpailua asuntomarkkinoilla. Suomen Vuokranantajat on halunnut jo kolmen vuoden ajan tuoda tämän mahdollisuuden myös omien jäsentensä ulottuville Securentin kautta hankitulla 500 euron takausvakuutuksella, joka on mahdollista hyödyntää yhteen vuokra-asuntoon.  

Jäsenetuna tarjotun takausvakuutuksen avulla on mahdollista pienentää takuuvuokraa tai saada lisäturvaa vuokralaisen asettaman rahavakuuden päälle. Jäsenedun aktivointi kannattaa, sillä riskien ennakointi on tärkeää vuokranantajalle, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes valottaa.  

Takausvakuutuksen hankkiminen on ikävän tilanteen ennakointia, eikä kukaan vuokranantaja luonnollisesti toivoisi päätyvänsä asemaan, jossa joutuu maksumieheksi vuokratulojen sijaan. Tuotteena takausvakuutus on suhteellisen uusi, ja moni saattaakin siksi vierastaa edun käyttöönottoa. Edun aktivointi on kuitenkin osa hyvän vuokranantajan ennakoivaa asennetta.  

”Moni havahtuu vasta sitten, kun ollaan jo ongelmissa”, Securentin johtaja Tuukka Fabritius huomauttaa.  

Kun vuokranantaja on tehnyt korvausvaatimuksen Securentille, yritys huolehtii kommunikaatiosta vuokralaisen kanssa. Tämä on etuun kuuluva palvelu, josta moni on ollut kiitollinen. Fabritius muistuttaa, ettei tämä muuta kenenkään vastuuta tilanteessa, mutta monesta vuokranantajasta on helpottavaa siirtää tällainen keskustelu ammattilaiselle. Securentin tekemän arvion jälkeen päätetään korvaussumman suuruudesta, joka on enimmillään 500 euroa.  

Hughes muistuttaa, että jäsenmaksuun sisältyvä etu on erikseen aktivoitava jäsensivun kautta, mutta sen jälkeen se uusiutuu automaattisesti vuosittain. Hän painottaa, että kyseessä on todella ilmainen jäsenetu, josta ei tarvitse erikseen maksaa.  

”Moni tuntuu ajattelevan, että etu on liian hyvä ollakseen totta.”