Ajankohtaista

Vuokranantajana Espanjan auringon alla

Costa del Solin asuntomarkkinat ovat hektisiä ja hieman koukeroisiakin, mutta kun tietää, mitä tekee ja ymmärtää palkata oikeanlaista apua, löytää varmasti paikkansa auringosta – myös muille vuokrattavaksi.

Teksti SUSANNA CYGNEL

Kuvitus PIRITA TOLVANEN

Julkaistu lehdessä 3/2023

Monet suomalaiset omistavat ja vuokraavat asuntoja Espanjan Aurinkorannikolla, Costa del Solilla. Jyväskyläläinen Suomen Vuokranantajien hallituksen jäsen Riitta Kokki on yksi heistä, sillä hänellä on sijoitusasunto Fuengirolassa. ”Täällä on Manner-Euroopan paras ilmasto ja mukavan kansainvälinen tunnelma. Aurinko paistaa lähes aina ja ihmisiä riittää”, Kokki kehuu.

Ajatus sijoitusasunnon hankkimisesta Espanjasta oli pyörinyt jo jonkin aikaa Kokin mielessä. Vuokranantajuus on hänelle tuttua Suomesta, joten siinä mielessä kynnys ei ollut kovin korkea. Enemmän mietitytti, riittäisikö aika. Hän vietti ensin itse vuokralaisena aikaa suomalaisten suosimalla Los Bolichesin alueella ja mieltyi eloisaan kaupunginosaan lähellä merta. ”Vuonna 2014 toteutin unelmani ja ostin asunnon Fuengirolasta samasta talosta, jossa asuin vuokralla. Pohjaratkaisukin oli aivan sama; kaksi makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta”, Kokki kuvailee.

Alussa asunto oli monta vuotta vain vuokralla, mutta tällä hetkellä Kokki itse asuu siinä talvet ja vuokraa muille joulun sekä kesän ajat asuessaan Suomessa. Hänelle oli asuntoa ostaessa tärkeää, että vuokralaiset viihtyisivät, mutta että myös hän itse viihtyisi. Etelään avautuva parveke oli hänelle yksi kriteeri, jotta talvella ei hupenisi mahdottoman paljon rahaa lämmitykseen. Tärkeää oli myös uima-allas, autotallipaikka ja varasto, johon voi viedä omat tavarat vuokrauksen ajaksi. ”Palkkasin heti kaupat tehtyäni sikäläisen suomalaisen vuokra-asuntovälittäjän, joka on siitä lähtien hoitanut vuokraukseen liittyvät asiat. Kaikki on sujunut hyvin, eikä täällä ole ollut vaikea löytää vuokralaisia”, Kokki kertoo.

Asuntoja eläkeläisille ja perheille

Marbellassa asuva Liisa Kuoksa-Jalonen puolestaan pyörittää Costa del Solilla melkoisen mittavaa asunnonvuokraustoimintaa. Hän osti ensimmäiset sijoitusasuntonsa Fuengirolasta 13 vuotta sitten ja omistaa samalta suunnalta nyt 27 sijoitusasuntoa. Myös yksi rakennusprojekti on käynnissä.

Kuoksa-Jalonen päätyi vuokranantajaksi Espanjaan halutessaan elämänmuutosta miehensä jäätyä eläkkeelle. Hän työskenteli tuolloin Suomessa pankkiiriliikkeessä sijoituspuolella, mutta koska pariskunnalla oli myös asunto Espanjassa, muutto etelään ja ylipäänsä vapautuminen säännöllisestä päivätyöstä alkoi kiinnostaa. Aluksi Kuoksa-Jalonen etsi sijoitusasuntoja Helsingin seudulta, mutta käänsi lopulta katseen Espanjan Aurinkorannikolle.

Espanjassa elettiin tuolloin rakennusbuumin jälkeistä taloudellisen romahduksen aikaa, jolloin monet tyhjillään olevat asunnot päätyivät pankeille. ”Ostin pankeilta asuntoja ja mieluiten monta samasta taloyhtiöstä, jotta niitä olisi helpompi hallinnoida. Laitoin asunnot kuntoon ja aloin vuokrata niitä. Asiakkaita tuli heti paljon”, Kuoksa-Jalonen kertoo.

Monet varoittivat häntä Espanjan huonosta taloustilanteesta ja toki Kuoksa-Jalostakin mietitytti – alussa jopa hirvitti. ”Tein kuitenkin sijoitusstrategian ja pidin siitä kiinni, kuten olin työssäni sijoitusalalla oppinut toimimaan. Ostin esimerkiksi asuntoja suomalaisen koulun läheltä Las Pacosista mielessäni
suomalaisten lapsiperheiden tarpeet”, Kuoksa-Jalonen selittää.

Talvisin hän vuokraa asuntojaan suomalaisille ja kesällä myös muille. ”Hankin myös eläkeläisille sopivia asuntoja, koska heidän tulonsa eivät ole kiinni suhdanteista ja heihin voi luottaa vuokranmaksussa sekä muutenkin.”

Uima-allas, wow-elementti ja hyvät liikenneyhteydet

Espanjan Aurinkorannikolla työskentelevä kiinteistönvälittäjä Kirsi Oras kertoo, että Costa del Solin asuntomarkkinat käyvät nyt kuumina. Monet muutkin kuin suomalaiset haluavat löytää oman paikkansa auringosta joko itselleen tai vuokralaisilleen. ”Puolet asiakkaistani ovat espanjalaisia, 40 prosenttia suomalaisia ja loput kaikkialta muualta. Se tarkoittaa, että jos tarjolle tulee hyvä kohde, se menee yleensä nopeasti kaupaksi”, Oras sanoo.

Tällä hetkellä Oraksen mukaan on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Yhden tai kahden makuuhuoneen asunnot kaupungin keskustan liepeillä ovat kysytyimpiä. ”Asunnossa pitäisi olla asiallinen parveke ja hyvät liikenneyhteydet sekä palvelut lähellä”, Oras kuvailee. Uima-allas, joka on käytössä myös talvella, on tärkeä lomalaisille. Lisäksi tarvitaan jonkinlainen wow-elementti, joka erottaa asunnon muista kohteista – esimerkiksi tyylikäs sisustus, hieno terassi, upea näkymä tai meri lähellä, tai ainakin sen pitää olla aistittavissa.

Suosittuun Fuengirolaan pääsee junalla Malagan lentokentältä, ja suomalaiset arvostavatkin julkista liikennettä sekä asunnon sijaintia rautatieaseman lähellä. Jos taas mielii saada vuokralaisia muualtakin kuin Suomesta, kannattaa myös tarkistaa autopaikan tilanne, sillä ainakin Fuengirolassa autopaikkoja on katujen varsilla niukasti. ”Esimerkiksi briteille lomakodissa tärkeintä on parkkipaikka, koska he vuokraavat mielellään auton lentokentältä”, sanoo kiinteistönvälittäjä Markus Aho, joka työskentelee koko Costa del Solin 160 kilometrin rantakaistaleella.

Aho kehottaa pohtimaan ennen asunnon hankintaa kohderyhmän, eli kenelle haluaa vuokrata. Esimerkiksi sijainti lähellä Suomi-koulua on hyvä kilpailuvaltti pidempään viipyville lapsiperheille. Taiteilijoille wow-elementti voi taas olla vaikka upea pittoreski maisema. ”Yksi strateginen valinta voi olla, että haluaa vuokrata vain suomalaisille. Siinä tietysti rajaa valtavan määrän potentiaalisia asiakkaita pois, sillä täällä on ihmisiä sadasta maasta”, Aho mainitsee.

Miltä alueelta sijoitusasunto kannattaisi ostaa?

Monet Costa del Solin alueet ovat arvokkaita, koska maata on vähän ja tulijoita paljon. Hintataso voi yllättää halpaa sijoitusasuntoa etsivän suomalaisen. ”Melko usein kuulen asiakkaiden suusta, että ´Täällähän on ihan Suomi-hinnat´. Se on joillain alueilla totta. Jotta saisi realistisen kuvan hintatasosta, kannattaa surffata netissä ja arvioida brutaalin rehellisesti, mitä omalla rahalla saa”, Oras suosittelee.

Hän kertoo, että hyviä asuntosivustoja ovat idealista.com ja fotocasa.es. Budjettiin voi saada väljyyttä katselemalla vähän kauempaakin – etenkin, jos havittelee voimakasta arvonnousua säännöllisen vuokratuoton sijaan. Pienestä ihastuttavasta kylästä isomman kaupungin liepeiltä voi löytyä edullinen helmi, jonka arvo nousee, kun loma-asuminen palveluineen levittäytyy sinne. Esimerkiksi Mijaksen kaupungissa Las Lagunaksen alueella on tehty kaavamuutos, jossa suurelle pellolle rakennetaan kokonaan uusi asuinalue. Pian palvelut seuraavat perässä, ja loma-asujat alkavat etsiä kohteesta vuokra-asuntoja.

”Myös Marbellan pohjoispuolella sijaitseva Monda on kiinnostava paikka. Siellä on linna, taidekoulu ja Marbellan syke ihan lähellä. Torrox Malagan itäpuolella on samalla tavalla kaunis mahdollisuuksien kaupunki”, Aho vinkkaa. Budjettia laatiessa asunnon hintaan tulee lisätä saman tien 10 prosenttia, koska Espanjassa asunnon ostajan pitää maksaa varainsiirtovero sekä asianajaja-, notariaatti- ja maarekisterikulut toisin kuin Suomessa. Rahoitus kannattaa sekä Ahon että Oraksen mukaan hankkia Suomesta, koska Espanjassa kuluttaja-asiakkaiden lainoitusprosessit voivat olla hankalia ja pitkiä.

Kiinteistönvälittäjä ja juristi välttämättömiä

Asuntokauppoja tehdessä tarvitaan paikallista asiantuntemusta, koska kaupanteossa moni asia eroaa Suomen käytännöistä. Kiinteistönvälittäjällä, jota ilman ei kannata lähteä asunto-ostoksille, tulee olla espanjalainen kiinteistökaupan tutkinto, vaikka hän olisi suomalainen. Yhteisen kielen takia suomalainen kiinteistönvälittäjä voi olla suomalaiselle arvokas kumppani.

”Välittäjän lisäksi on ensiarvoisen tärkeää palkata hyvä kiinteistökauppoihin perehtynyt juristi. Espanjassa ei ole asunto-osakkeita, vaan kaikki asunnot myös kerrostaloissa ovat kiinteistöjä”, Oras huomauttaa. Juristi kirjaa asuntokaupat maarekisteriin ja selvittää asunnon rasitteet, kuten maksamattomat verot ja vastikkeet. Mitään tietokantoja ei ole olemassa.

Oras yleensä suosittelee asiakkailleen vaihtoehdoksi muutamaa juristia, joiden kanssa asiat hoituvat luotettavasti ja tehokkaasti. Myös Aho ohjaa asunnon ostajan hankkimaan oman puolueettoman asianajajan. ”Asuntokaupoissa kannattaa edetä vasta juristin tarkistettua, että kaikki on kunnossa dokumentteja myöten. Suosittelen, että asianajaja otetaan mukaan heti, kun 6 000 euron varausmaksu asunnosta on maksettu”, Aho kertoo.

Varausmaksun yhteydessä tehtyyn varausdokumenttiin kirjataan kaupan eteneminen ja ehdot. Sen jälkeen 10 arkipäivän kuluessa allekirjoitetaan esikauppasopimus, jonka yhteydessä maksetaan 10 prosenttia kauppahinnasta pois lukien jo maksettu 6 000 euron varausmaksu. ”Mikäli asianajaja löytää ennen esikauppasopimusta jotain ongelmaa, ostaja on oikeutettu saamaan varausmaksun takaisin”, Aho toteaa.

Lyhytaikainen vuokraus tuottoisinta

Parhaan vuokratuoton Espanjan Aurinkorannikolla saa lyhytaikaisista kesävuokralaisista, ja niiden löytämisessä voi hyödyntää tehokkaaksi tiedettyä välittäjää. Lyhytaikainen vuokraus tarkoittaa alle kahden kuukauden vuokrasuhteita. ”Jo asuntoa ostaessani tarkistin, että lyhytaikaiset vuokraukset ovat sallittuja, koska kaikissa taloyhteisöissä näin ei ole. Kesäaikaan vuokratuotto voi olla jopa nelinkertainen muihin aikoihin verrattuna”, Kokki kertoo.

Hän on vuokrannut asuntoaan vain lomalaisille, koska he lähtevät aina mielellään kotiin. Espanjassa vuokralaisilla on todella vahvat oikeudet, mikä voi aiheuttaa joskus ongelmia pitkäaikaisissa vuokrasuhteissa: vuokralaisesta voi olla todella hankala päästä eroon ongelmien ilmaannuttua. ”Yhden vuokralaisen olen joutunut häätämään, mikä olikin pidempi prosessi. Asukas ei suostunut lähtemään asunnosta, vaikka vuokrat olivat jääneet monelta kuukaudelta maksamatta. Häädön toteuttamiseen tarvittiin lopulta poliisi ja lukkoseppä”, Kuoksa-Jalonen kertoo.

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta hän on tyytyväinen vuokranantaja Costa del Solilla. Myös Kokki kehuu, että luotettavien kumppanien avulla vuokraaminen sujuu ongelmitta ja myös silloin, kun hän itse on Suomessa. ”Vuokralaisten välillä vuokravälittäjän luottosiivooja käy pistämässä paikat kuntoon, eikä minun ole ikinä tarvinnut tulla vuokralaisongelmien takia Espanjaan. Välittäjä on hoitanut kaiken puolestani.”

Artikkeliin liittyviä aiheita: