Joitakin vuosia sitten riitti, että sijoitusasunto vain sijaitsi halutulla alueella ja vuokralaiseksi saattoi valita niin sanotusti parhaan päältä. Sopivia ehdokkaita oli jonoksi asti ja markkinointitoimeksi kävi riviilmoitus nettipalstalla tai paikallislehdessä. ”Tuolloin vuokramarkkina oli kuin ruokakauppa neuvostoaikaan: vähän tavaraa ja pitkät jonot. Nyt on siirrytty valintamyymälöiden aikaan, jossa asuntojen valikoima on runsas ja kilpailu vuokralaisista kovaa,” Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola vertaa.
Vuokramarkkinoiden nykykehityksen syyksi on epäilty koronaa ja moni ajattelee, että kun pandemiasta selvitään, tilanne palautuu ennalleen. ”Toki nuoret lopulta palaavat opiskelupaikkakunnille ja matkustajien myötä Airbnb-toiminta elpyy, mutta korona sinänsä ei synnyttänyt asuntojen ylitarjontaa, vaan pikemmin alleviivaa sitä.” Metsola kuvaa juurisyytä tilanteelle. Ensinnäkin noin 15 vuotta sitten pankit alkoivat hiljalleen suhtautua myönteisesti sijoitusasuntolainoihin, joten rahoitus järjestyi aiempaa vaivattomammin. Asuntosijoittamisesta tuli suosittua, ja vuokra-asuntoja alkoi vähitellen ilmaantua lisää markkinoille. ”Vuosituhannen alussa vuokra-asuntoja oli 800 000. Tästä määrästä neljäsosa – tai jopa kolmasosa – sijaitsi taantuvilla alueilla, joissa väki vähenee. Sittemmin vuokra-asuntoja on tullut lähinnä kasvukeskuksiin 200 000 lisää. Muutos on valtava.” Toisaalta vuokra-asuminen on kasvattanut suosiotaan etenkin pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.,Siellä yli 75 prosentissa uudiskohteita ensimmäinen asukas on vuokralainen, eli vuokra-asuntojen määrä kasvaa edelleen, eikä tämän kehityksen lakipistettä vielä ole saavutettu. ”Tällainen kehityskulku on näkynyt jo pitkään. Menneeseen ei ole paluuta.”
Asunnon pitää erottua
”Jos mikä tahansa hyväkin tuote ei löydä yleisöään eli kuluttajaa, se ei käy kaupaksi”, Timo Metsola muistuttaa. Ensiksikin ilmoitukseen tarvitaan kohteesta hyvät kuvat, joilla se erottuu muiden joukosta. Lisäksi vuokraasuntoa kuvaavien hakusanojen pitää olla kunnossa. Niillä vuokralaiskandidaatit saavat karsittua asuntotarjonnasta sellaiset kohteet, jotka heitä aidosti kiinnostavat. ”Sopivien vaihtoehtojen läpi kahlaamisen yhteydessä asuntoilmoituksen täytyy erottua muista edukseen, sillä etenkin isoissa kaupungeissa asuntoja voi olla tarjolla satamäärin.” Asunnon vuokrattavuus ei välttämättä ole suoraan kiinni asunnon ominaisuuksista vaan siitä, miten se esiintyy edukseen markkinoinnissa ja kuinka vaivattomaksi sen vuokraaminen on hakijalle tehty. ”Jos tarjontaa on paljon, vuokralaisehdokas ei välttämättä todellakaan halua odottaa asuntonäyttöön pääsemistä monta päivää, vaan tahtoo tehdä päätöksensä mahdollisimman nopeasti.” Tämä vaatii jatkuvaa valmiutta, johon isolla välittäjällä on mahdollisuus:
”Markkinajohtajana meillä on iso porukka, joten asunnon esittely järjestyy nopeasti. Toisin sanoen taomme, kun rauta on kuumaa. Jos tätä mahdollisuutta ei käytä, hakija todennäköisesti vuokraa jonkin toisen vaihtoehdon, johon pääsee tutustumaan heti hänelle sopivana ajankohtana ja allekirjoittamaan sopimuksen sähköisesti. Nykyajan vuokralaiset ovat myös tottuneet nopeaan ja sujuvaan digiasiointiin, eivätkä välttämättä edes lähde soittelemaan asuntojen perään.”
Metsolan mukaan tällainen kehitys hyödyttää isoja toimijoita. Itse asuntoaan markkinoiva asuntosijoittaja on heikommassa asemassa kuin aiemmin, ja voi tippua kelkasta. ”Tässä me tulemme apuun. Kun vuokranantaja antaa meille asuntonsa välitettäväksi, teemme kaiken mahdollisen, että vuokralaisehdokkaat kiinnostuvat siitä. Osana sitä tarjoamme vuokralaiselle myös kehittyneet ja kätevät digitaaliset palvelut.”
Älä myy pois, vaan pyydä apua
Markkinatilanteen muututtua vuokraaminen nyt on hankalampaa kuin takavuosina. Moni sijoittaja turhautuu ja jopa pohtii sijoitusasuntonsa myyntiä.
”Autamme tässäkin tilanteessa saamaan asuntoon vuokralaisen, eli tarjoamme vaihtoehdon asunnon myynnille”, Timo Metsola vakuuttaa. Ennen luovuttamista ja myyntipäätöstä kannattaakin harkita sitä, että antaa asunnon välitettäväksi Vuokraturvalle. Vaikka markkinatilanne on vaikeutunut, välityspalkkio on sama kuin aiemminkin, eli 1,24 kertaa kuukauden vuokra. ”Nykyisin asiakas saa tälle rahalle
enemmän vastinetta kuin koskaan ennen ja voi itse keskittyä omistamiseen.”
Timo Metsola
Vuokraturvan toimitusjohtaja
www.vuokraturva.fi