Ajankohtaista

Vuokramökeille on kysyntää

Loma-asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen on entistä suositumpaa, ja trendit lupaavat hyvää myös tulevaisuudelle. Suomessa mökkisesonki on kuitenkin lyhyt.

Teksti MATTI VÄLIMÄKI

Kuvitus PINJA MERETOJA

Julkaistu lehdessä 2/2025

Tuomas Mäkelä ja Anna Ritakallio-Mäkelä vuokraavat Turun saaristossa Nauvossa sijaitsevaa huvilaa nimeltä Villa Nagu. Premium-kohteesta löytyy neljän huoneen ja keittiön päärakennuksen lisäksi muun muassa rantasauna, tupa ja Space of Mindiksi nimetty minimökki. Asiakkaista valtaosa tulee ulkomailta.

Huvilan sisustuksessa luotetaan pohjoismaiseen designiin, ja Mäkelän mukaan kohteessa keskitytään korkeaan laatuun sekä hyvään palveluun. Palautteen mukaan paikan suurin valtti on kuitenkin suomalainen luonto: ”Eräs vieras saapui tänne keskeltä Shanghain savusumua ja liikuttui kyyneliin, kun hän näki rannan, lähisaaret sekä sinisenä välkkyvän meren. Hän ihmetteli, että voiko maailmassa olla tällaisiakin paikkoja”, Mäkelä muistelee.

Villa Nagua vuokrataan pääasiassa airbnb:n kautta. Siivouksista vastaa paikallinen palveluntarjoaja ja sisään tullaan älylukkoon syötettävällä yksilöllisellä koodilla. Isäntäpari hoitaa kuitenkin itse yhteydenpidon asiakkaisiin. Tästä aiheutuu jonkin verran lisätöitä, mutta se auttaa muun muassa pitämään kävijäprofiilin toivotunlaisena. Huvilaa ei vuokrata esimerkiksi juhliin tai polttareihin. ”Kesän sesonki on lyhyt, mutta olemme pystyneet pidentämään sitä hieman. Huvilassa on järjestetty esimerkiksi yritysten kokouksia ja tyky-päiviä. Lisäksi suomalaiset brändit ovat käyttäneet kohdetta valokuvaussessioihinsa.”

Mäkelä ja Ritakallio-Mäkelä vuokraavat korkeatasoista huvilaa myös Lapissa. Lisäksi he ovat mukana kunnostamassa Turun Ruissalossa huvilaa, joka saattaa tulla niin ikään vuokrauskäyttöön. ”Suomen saaristossa on matkailijoita kiinnostavaa eksotiikkaa, eivätkä kesät ole muuttuneet vielä liian kuumiksi. Myös Lapissa on valtavasti mahdollisuuksia”, Mäkelä miettii.

Kasvua ulkomaalaisista matkailijoista

Tilastot kertovat, että lyhytaikainen vuokramökkeily kiinnostaa niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin matkailijoita. Vuokramökkien kysyntä nousi räjähdysmäisesti korona-aikana. Kun Tilastokeskuksen mukaan mökkiyöpymisiä oli vuoden 2018 heinäkuussa noin 324 000, oli niitä vuoden 2021 heinäkuussa jo reilut 553 000. Luvut ovat pysyneet korkeina siitä lähtien.

Head of Business Intelligence Katarina Wakonen Business Finlandista arvioi, että kotimainen kysyntä on jo saavuttanut saturaatiopisteen, ja kasvu tulee jatkossa ulkomaisista vieraista. Nämä suosivat vuokraamisessa kansainvälisiä alustoja kuten airbnb:tä, Booking.comia ja Tripadvisoria. ”Vuonna 2023 yli neljännes, eli 2,1 miljoonaa, ulkomaisista maksullisista yöpymisistä vietettiin lyhytaikaisessa vuokramajoituksessa”, Wakonen kertoo. Hän täsmentää, että luvut pitävät sisällään niin kaupunkiasunnot kuin mökitkin. Vuonna 2023 ulkomaisista eniten yöpymisiä lyhytaikaisessa vuokramajoituksessa tekivät saksalaiset, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset matkailijat.

Ulkohuussi ei houkuta

Wakosen mukaan mökkimarkkinoihin heijastuu monia kiinnostavia trendejä. ”Matkailu on voimissaan myös tulevaisuudessa, ja sen globaalit markkinat kasvavat nopeammin kuin bruttokansantuotteet. Markkinoille on tulossa uusia matkailijoita muun muassa Amerikasta, Aasiasta, Intiasta ja Afrikasta, kun yhä useammalla on varaa ulkomaan matkailuun.” Ulkomaisia matkailijoita kiinnostavat muun muassa pohjoismainen elämäntapa ja kulttuuri, paikallisuus ja aitous sekä skandinaavinen muotoilu. ”Suomalainen mökkikokemus on oma erikoisuutensa. Lappi on jo aika hyvin tuotteistettu, mutta saaristossa ja Järvi-Suomessa olisi valtavasti potentiaalia.”

Wakonen haluaisi kehittää Suomessa erityisesti premium-mökkimatkailua eli nostaa mökkituotteen jalostusarvoa. Hän muistuttaa, että Suomi on korkean hintatason maa, ja tänne tulevilla on maksukykyä. Matkailijat odottavat laatua, joten perinteinen suomalainen ulkovessa voi olla heille liian äärimmäinen kokemus. Lisäksi vieraille olisi hyvä tarjota mökkeilyn lisäksi riittävästi muuta kiinnostavaa tekemistä. ”Olennaista on myös pohtia, miten sesonkia saisi pidennettyä, jolloin mökkien käyttöaste paranisi ja vuokratulot lisääntyisivät.”

Wakonen nostaa trendeistä esille myös Instagram-julkisuuden. Matkapäätös voi syntyä nykyään jopa pelkän majoituspaikan perusteella. ”Lapin lasi-igluista, sinertävistä illoista ja revontulista tuli taannoin valtava kansainvälinen some-ilmiö, joka heijastui myös mökkimarkkinoille.” Nykyään somessa nousevat hyvin esiin esimerkiksi glamping-luksusteltat, sauna, design ja puu. Äskettäin siellä näkyi kuvia myös Lapissa vierailleesta jalkapalloilija Christiano Ronaldosta ja tämän perheen illanvietosta suomalaisessa mökissä. Dataa Ronaldon vierailun vaikutuksista vuokramökkimarkkinoihin ei ole vielä saatavissa.

Vakuudet ja vakuutukset kuntoon

Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, että Yleiset mökkivuokrausehdot muodostavat hyvän pohjan sille, mitä vähintään tulisi ottaa huomioon lyhytaikaisessa mökkivuokraustoiminnassa. Pitempään, yli 30 vuorokautta kestävään vuokrasuhteeseen ehdot eivät sovellu sellaisenaan, vaan tällöin asioista kannattaa sopia tarkemmin ja hyödyntää esimerkiksi omakotitalon vuokrasopimusmallia.

Vilponen muistuttaa esimerkiksi vakuuksista ja vakuutuksista. Jos vuokranantajan ja vuokralaisen välille tulee erimielisyyksiä, nämä liittyvät yleensä puutteelliseen loppusiivoukseen tai aiheutuneisiin vahinkoihin. ”Vakuus ja vakuutukset antavat tietenkin tällaisissa tilanteessa lisäturvaa. Kannattaa kuitenkin tutkia, mitä kaikkea oma vakuutus kattaa”, Vilponen mainitsee. Hän lisää, että toisinaan myös vuokrausalustoihin sisältyy omia lisäturvia.

Vuokranantajien kannattaa tutustua myös esimerkiksi Suomen Pelastusalan Keskusliiton laatimiin Lyhytaikaisen vuokramajoittajan turvallisuusohjeisiin.

Lisää tietoa sekä linkit yleisiin mökkivuokrausehtoihin ja lyhytaikaisen vuokramajoittajan turvallisuusohjeisiin löydät tietopankistamme.