Ajankohtaista

Vihreä asuinympäristö lisää hyvinvointia

Maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi rakastaa luontoa ja kasveja. Hän uskoo, että hyvällä suunnittelulla myös tulevaisuuden kaupunkilainen saa kokea kasvien ja vihreän ympäristön tuottamaa onnellisuutta.

Teksti TUIJA HOLTTINEN

Kuvitus MARJA TIKKA

Julkaistu lehdessä 2/2023

Kaupunkirakentamisessa tiivistyminen on iso haaste”, sanoo Loci Maisema-arkkitehtien johtava suunnittelija ja osakas Pia Kuusiniemi. ”Talot ovat korkeita ja pihat pieniä, mikä tekee maisema-arkkitehdin työstä haastavaa. Pahimmillaan tuotetaan niin tiivistä ympäristöä, ettei siellä elävä kasvi viihdy.” Lisäksi suomalaisen talvisään kylmyys ja jää, syksyn märkyys ja kesän paahteisuus asettavat kasvit koville. Eläviä kasvia ihminen kuitenkin tarvitsee asumisympäristöönsä.

Kohti korkeuksia

Luonnosta ja työstään innostuva Kuusiniemi näkee ehdottomasti vihreää myös tulevaisuuden asumisessa. Maan tasalla oleville viheralueille voi olla hankala löytää sopivia kasveja, kun vuodenaikojen vaihdellessa niiden elinoloja määrittelevät vuoroin liika varjoisuus ja toisaalta alttius liialliselle sateelle tai auringon kuumuudelle.

Sen sijaan katolla on hyvä valo ja helpommin ja suunnitelmallisesti hallittavat elinolosuhteet kasveille. ”Kattoterassit ovat toistaiseksi liian vähän hyödynnetty voimavara. Sieltä on mahdollista saada juuri sitä laadukasta valoisaa ulkotilaa, joka ei vaadi auraamista tai hiekoittamista.” Oman taloyhtiön tai vaikka vain oman rapun väelle tarkoitettu yhteinen parveke tai kattoterassi tuo lisäarvoa asumiseen.

Yhteiset kattotilat ovat sopivasti yhteisöllisiä ja turvallisia, omilla avaimilla saavutettavia oleskelutiloja. Siellä esimerkiksi riippumattojen ei tarvitse pelätä olevan kenenkään muun kuin omien naapureiden käytössä. ”Erilaiset viher- ja viljelykatot sekä terassit kattotasanteilla ovat vaihtoehtoja viihtyisän ulkotilan tuomiseen asukkaiden saataville. Se toki vaatii osaamista ja strategista suunnittelua.”

Kestäviä keitaita

Kuusiniemi uskoo vihreyden kuuluvan asumiseen. Sille vain pitää löytää uusia, helposti saavutettavia muotoja. ”Vehreys on välttämättömyys. On alettu vähitellen ymmärtää, että ihmisetkin voivat paremmin, kun ympäristö on vihreä. Myös monimuotoisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.”

Kuusiniemi toivoo näkevänsä tulevaisuudessa kohtuullisen korkeaa rakentamista, jossa valo pääsee pihalle ja antaa mahdollisuuden myös puiden kasvamiselle. Ränneistä sadevesi valuu pihan puiden ja muun kasvillisuuden tarpeisiin. ”Jos viheralueiden suunnittelu ja hoito järjestetään alusta asti hyvin sekä valitaan oikeat kasvit, jotka viihtyvät ja pärjäävät vallitsevissa oloissa, ei kokonaisuuden hoito ole välttämättä työlästä.”

Asukkailta ei Kuusiniemen mielestä kuitenkaan voi nykyaikana odottaa yhteisten viheralueiden kunnossapitoa. ”Ei ihmisillä ole aikaa eikä osaamista – sallittakoon heille lopputuloksesta nauttiminen.” Fiksuinta hänen mukaansa on tehdä hoitosopimus pihanhoitoon erikoistuneen yrityksen kanssa, jonka ammattilaiset suunnittelevat toimenpiteet kasvien hyvinvoinnin eteen.

Kuusiniemi täsmentää, että maisema-arkkitehdin työ on suunnitella kestävää kaupunkirakennetta usein suuressa mittakaavassa yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda yksityisiin ja julkisiin ulkotiloihin kestäviä elinkaariratkaisuja, jotka tuottavat asukkaille hyvinvointia. ”Näin saadaan aikaan ihania keitaita, jotka ilahduttavat kaikkia talon asukkaita – ihminen voi hyvin, kun luonto voi hyvin.”

Pia Kuusiniemi

Viherympäristöliiton varapuheenjohtaja. Loci Maisema-arkkitehdit Oy:n osakas. Toimisto on ollut mukana esimerkiksi Vuoden 2022 Ympäristörakenteena palkitussa hankkeessa.