Ajankohtaista

Viestin ytimessä on koti

Asunnonvuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta viestiminen vaatii perehtymistä myös talouteen, lainsäädäntöön ja rakentamiseen. Erityisen kiehtovaa tehtävässä on kuitenkin se, että näkökulmasta riippumatta kaiken ytimessä on aina jonkun koti. Muun muassa tällaisia mietteitä on Suomen Vuokranantajien uudella viestintäpäälliköllä.

Kuvitus SAMPO KORHONEN

Julkaistu lehdessä 3/2022

Huhtikuussa Suomen Vuokranantajissa aloittanut FM Tanja Määttänen on taustaltaan toimittaja, mutta hän on työskennellyt pitkään myös kiinteistö ja rakentamisalalla. Nykyistä pestiä edelsi reilut seitsemän vuotta Rakennusteollisuus RT:n viestintäasiantuntijana. ”RT:llä pääsin seuraaman rakentamisen kenttää kaikessa laajuudessaan kaavoituksesta ja kaupunkisuunnittelusta alkaen infra- ja talonrakentamisen kautta ympäristövaikutuksiin ja purkamiseen saakka. On kuitenkin hienoa saada mahdollisuus perehtyä kapeampaan osa-alueeseen, jossa pääsee sukeltamaan reilusti syvemmälle ja samalla lähemmäs yksittäistä ihmistä”, Määttänen kertoo.

Eniten nykyisessä työssään häntä inspiroi se, että mistä tahansa vinkkelistä asunnonvuokraustoimialaa tarkastelee, päätyy aina kotiin, joka on meistä jokaiselle se kaikkein tärkein paikka. ”Tulokulmia on lukuisia: uudis- ja korjausrakentaminen, asuntovelallisten ja -sijoittajien verokohtelu, aiheeseen liittyvä lainsäädäntö ja monta muuta.”

Vaikka Määttänen seurasi asuntomarkkinoita varsin läheltä jo edellisessä työssään, uuttakin opittavaa riittää. ”Tiesin tietysti jo entuudestaan, että yksityisillä asuntosijoittajilla on iso rooli asuntomarkkinoilla, mutta yllätyksenä tuli prosenttiosuus. Peräti 38 prosenttia kaikista Suomen vuokraasunnoista on yksityisten vuokranantajien omistuksessa.” Sen myötä Määttänen pitää yhdistyksen toimintaa, etenkin sen laaja-alaista vaikuttamistyötä, yhteiskunnallisestikin todella merkittävänä.

Monikanavaista viestintää

Tanja Määttänen toteaa, että koska ei ole olemassa vain yhdenlaista yksityisen vuokranantajan prototyyppiä, ei niin ikään voi olla vain yhdenlaista tapaa viestiä. ”On aivan mahtavaa, että meillä uskotaan perinteisen lehden voimaan, koska todella monille paperilehti on edelleen se kaikkein mieluisin käyttöliittymä etenkin pidempien artikkeleiden lukemiseen. Samaan aikaan on toki huomioitava sekin kohderyhmä, joka on tottunut lukemaan sisältöjä mobiililaitteen ruudulta.”

Entisenä radiotoimittajana Määttänen vannoo monikanavaisuuden nimeen. Lehden ja nettiartikkeleiden ohella myös videot ja somekanavat ovat tärkeitä työkaluja yhdistyksen viestinnässä. ”Kaksi peräkkäistä ja pitkään jatkunutta poikkeustilannetta, eli korona ja Ukrainan sota, ovat vaikuttaneet myös rakentamiseen ja sitä kautta asuntomarkkinoihin. Positiivisten aiheiden, kuten vuokranantajien kannustavien tarinoiden lisäksi ne tulevat pysymään työpöydällä vielä pitkään.”

Määttänen uskoo, että tällaisina aikoina monet kaipaavat selkeää ohjeistusta sekä nimenomaan kohderyhmälle perattua ja pureskeltua tietoa mahdollisimman helposti saavutettavissa kanavissa. Tulevaisuuteen hän katsoo luottavaisin mielin: ”Asuntosijoittaminen on pitkän aikavälin toimintaa ja vuokrakoteja tarvitaan aina. Maailman talouden tuulet voivat toisinaan puhallella rajustikin, mutta kun katseen pitää horisontissa, niin hyvältä ja tasaiselta siellä näyttää!”

Tanja Määttänen
Viestintäpäällikkö
Suomen Vuokranantajat ry